Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metodichka_V_spec.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
334.34 Кб
Скачать

2. Вивчення особистісної схильності до конфліктної поведінки.

Для виконання цього завдання використовується тест опису поведінки К. Томаса, адаптований Н.В. Грішиною, за допомогою якого досліджуються всі учні класу (12-17 років).

К. Томас для опису типів поведінки людей у конфліктних ситуаціях користується двома основними вимірами, один з яких – кооперація, пов’язаний з увагою людини до інтересів інших людей, причетних до конфлікту; другий - натиск, захист своїх власних інтересів.

У відповідності цим варіантам автор виділяє кілька засобів регулювання конфліктів: суперництво; пристосування; компроміс; уникнення; співробітництво.

F - суперництво (змагання, конкуренція) – як прагнення домогтися своїх інтересів на шкоду іншому. Оскільки виграти в цій ситуації може тільки хтось один, то можливість виграшу малопередбачувана і сполучена з великою емоційною напругою. Є непродуктивним засобом керування конфліктом.

S - пристосування – приношення в жертву власних інтересів заради іншого. Можливість виграшу близька до нуля або ж просто випадкова. Даний спосіб може призводити до виникнення незадоволеності та пасивності в житті і є непродуктивним.

С - компроміс (поступка) – полягає у взаємних поступках партнерів, що призводить до навички задовольнятися "малим". Управління конфліктом малопродуктивне, але позбуває конфлікт від емоційного напруження.

W - уникання – відсутність прагнення як до кооперації, так і до досягнення власних цілей. Жодна зі сторін конфлікту не досягає успіху, оскільки для управління конфліктом необхідні 2 сторони, 2 сили взаємодії. Деструктивний засіб поведінки.

P-S - співробітництво – пошук альтернативи, що цілком задовольняє власним бажанням і інтересам іншого. Оптимальний варіант управління конфліктом, оскільки обидві сторони знаходяться у виграші.

Матеріал психодіагностичної методики подано у Додатку В.

Після проведення дослідження за кожним з п’яти розділів питальника (суперництво, пристосування, компроміс, уникання, співробітництво) обраховується кількість відповідей, що співпадають з ключем (Додаток Г). Отримані кількісні оцінки порівнюють між собою та зі стандартними значеннями розподілу балів за типами поведінки в конфліктних ситуаціях, які подано в Таблиці 1, для виявлення найбільш переважної форми соціальної поведінки досліджуваного, тенденції його взаємовідносин у складних умовах.

Таблиця 1

Стандартні значення розподілу балів за типами поведінки в конфлікті

Позначення шкали за К.Томасом

Суперництво

F

Пристосу-вання, S

Компроміс,

C

Уникання,

W

Співробіт-ництво,

P-S

Середнє значення

3,09

6,73

7,14

7,50

5,45

Стандартне відхилення

2,21

1,39

1,94

1,83

2,31

Отримані результати подаються у вигляді індивідуальних діаграм представленості типів поведінки в конфліктних ситуаціях і психологічних висновків.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]