Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
н__меччина.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
80.86 Кб
Скачать

Розділ 9. Моделювання каналів просування продукції

Маркетингова політика розподілу — це діяльність підприємства з організації, планування, реалізації та контролю за фізичним переміщенням виробленої продукції від місць її видобутку чи виробництва до місць використання чи споживання з метою задоволення потреб споживачів і досягнення власних цілей.

Ключовий момент маркетингової політики розподілу — вибір та конструювання каналів розподілу.

Канали розподілу — це маршрути, за якими продукція переміщується від місць виробництва чи видобутку до місць споживання чи використання, зупиняючись у певних пунктах, переходячи від одного власника до іншого, це сукупність фірм або окремих осіб, які беруть на себе обов’язок чи допомагають передати комусь іншому право власності на товари (послуги) на їхньому шляху від виробника до споживача.

Канали розподілу мають дві характеристики: рівень каналу та ширину.

Рівень каналу розподілу – це будь-який посередник, який виконує ту чи іншу роботу щодо наближення товару й права власності на нього до кінцевого споживача. Кількість рівнів визначає довжину каналу.

Якщо фірма використовує пряму систему розподілу "виробник – споживач", це так званий "канал нульового рівня", що отримав свою назву через відсутність посередницької ланки в ланцюгу товароруху.

Однорівневий канал включає одного посередника: "виробник – роздрібна торгівля – споживач", "виробник – торговий агент – споживач".

Дворівневий канал представлений двома посередниками: "виробник – гуртовик – роздрібний торговець – споживач" (схема, до якої вдаються виробники споживчих товарів); "виробник – брокер – роздрібний торговець – споживач" тощо.

Кількість рівнів каналу розподілу визначається видом товару, галузевою належністю, розмірами ринку тощо.

Ще однією характеристикою каналу розподілу є ширина каналу – кількість посередників на кожному рівні каналу розподілу. Тобто ширина каналу визначається тим, скільки незалежних учасників каналу розподілу є на окремому рівні збутового ланцюга: скільки оптових покупців буде залучено до збуту, скільки збутових агентів потрібно та ін.

Довжина каналів розподілу споживчих і промислових товарів відрізняється: найдовші, як правило, – канали розподілу споживчих товарів. Коротшими за канали розподілу споживчих товарів також є канали розподілу послуг, що пояснюється їхнім нематеріальним характером, який вимагає потребу в особистих контактах споживача й постачальника послуг.

Незалежно від того, як саме здійснюється поставка товарів чи послуг споживачеві, безпосередньо від виробника (прямий збут) або через посередників (непрямий збут), збутовий канал виконує певний набір функцій.

Функції каналів розподілу можна об’єднати в такі групи:

а) функції, пов’язані з угодами:

    • закупівля товарів;

    • продаж товарів;

    • взяття на себе ділового ризику;

б) логістичні функції:

    • створення торговельного асортименту продукції;

    • збереження продукції;

    • комплектування партій поставок продукції;

    • транспортування;

в) функції обслуговування:

    • торговельне обслуговування споживачів;

    • стандартизація та контроль якості продукції;

г) аналітичні функції:

    • проведення маркетингових досліджень;

    • планування просування продукції;

    • визначення цін, націнок та знижок.

Розрізняють два базисні типи каналів розподілу — прямі та опосередковані.

Прямі (без використання посередників) канали розподілу використовують підприємства, які бажають контролювати всю свою маркетингову програму, підтримувати тісний контакт зі споживачами, мають обмежену кількість цільових ринків, достатні засоби і досвід для організації збуту.

Опосередковані (переміщення товарів через посередників) канали розподілу підприємства використовують для розширення ринків збуту, ширшого їх охоплення, нарощування обсягів продажу товарів.

Залежно від того, чи перебирає посередник право власності на товар, а також від чийого імені він діє, можна виділити чотири типи посередників:

  1. дилер (від свого імені, за свій рахунок);

  2. дистриб'ютор (від чужого імені, за свій рахунок);

  3. комісіонер (від свого імені, за чужий рахунок);

  4. агент, брокер (від чужого імені, за чужий рахунок).

Крім зазначених вище, слід назвати інші типи посередників:

  1. Маклер (інтереси обох сторін, пошуком можливостей для укладання угоди);

  2. Торгові представники (діють самостійно, укладають угоди й ведуть справи кількох фірм);

  3. Торгові синдикати (виведення відділу збуту зі структури фірми);

  4. Торгові дома (торговельно-посередницька діяльність, інвестування капіталу у виробництво, складування, страхування продукції, оптова й роздрібна торгівля).

Оптова торгівля – діяльність, пов'язана з продажем товарів та його перепродажу чи комерційного використання. Роздрібна торгівля передбачає реалізацію товарів і послуг кінцевим споживачам, які купують їх для особистого вжитку. Саме це і відрізняє роздрібну торгівлю від оптової. [1]

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]