Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
н__меччина.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
80.86 Кб
Скачать

КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ БІОРКСУРСІВ І ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ УКРАЇНИ

Факультет аграрного менеджменту

Кафедра світового сільського господарства та

зовнішньоекономічної діяльності

ЗВІТ

про проходження виробничої практики

на фермерському господарстві

„ Karl’s Erdbeer-Hof

Виконала студентка 4 курсу 5 групи

факультету аграрного менеджменту спеціальності МЗЕД

Семенченко Юлія Ігорівна

Керівник практики від організації:

Керівник практики від кафедри:

Голомша Наталія Євгеніївна

КИЇВ - 2011

Зміст

ВСТУП……………………………………………………………………………..3

  1. Загальна характеристика підприємства…………….………………...…..5

  2. Організаційна структура і управління підприємством…………………..9

  3. Організація маркетингу на підприємстві………………………………..12

  4. Проведення маркетингових досліджень підприємством…………...….17

  5. Маркетингове планування в умовах ринкових відносин………………20

  6. Система маркетингових стратегій підприємства……………………….23

  7. Формування товарної політики підприємства на зовнішньому ринку..27

  8. Цінова політика, як засіб просування на іноземні ринки………………32

  9. Моделювання каналів просування продукції…………………………...34

  10. Система комунікаційних засобів підприємства………………………..37

  11. Контроль та аналіз маркетингової діяльності підприємства………….40

ВИСНОВКИ І ПРОПОЗИЦІЇ…………………………………………………...42

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ……………………………………….43

ДОДАТКИ……………………………………………………………………….44

Вступ

Маркетинг — це система внутрішньо фірмового управління, яка спрямована на вивчення і врахування попиту та вимог ринку для більш обґрунтованої орієнтації виробничої діяльності підприємств на випуск конкурентоспроможних видів продукції у завчасно встановлених обсягах, що відповідають певним техніко-економічним характеристикам. Маркетинговий підхід охоплює всі стадії руху товару в ринкових умовах, починаючи з вивчення потреб і прогнозування попиту, розробки асортиментної політики і програм виробництва продукції, а також надання різного роду послуг, пов'язаних із реалізацією і споживанням, доведенням їх до кінцевого споживача і закінчуючи організацією після продажного обслуговування виробів і заміною їх новими. При цьому береться до уваги, що реалізація наміченої асортиментної структури може забезпечити фірмі одержання найбільш високих прибутків або стійке становище на ринку.

Філософія маркетингу дуже проста: виробник повинен випускати таку продукцію, якій завчасно забезпечений збут і реалізація якої гарантує одержання підприємством наміченого рівня рентабельності та визначеного прибутку.

Згідно концепції маркетингу, важливий процес діяльності підприємства починається з ринкових досліджень і прогнозу продажів, які покликані забезпечити надійний базис для подальшого планування всіх ділових операцій. Отже, якщо збут - всього лише одна з функцій підприємства, то функція маркетингу - основа всього господарського життя.

Зрозуміло, що для цього підприємству потрібно мати гнучкі технології, відповідні виробничі потужності, кваліфікований персонал, що орієнтується на концепцію маркетингу.

Маркетинг включає безліч найрізноманітніших видів діяльності, зокрема маркетингові дослідження, розробку товару, організація його розподілу, встановлення цін, рекламу і особистий продаж.

Об'єктом дослідження даної роботи є фермерське господарство Karl’s Erdbeer Hof .

Основна мета роботи полягає в комплексному вивченні як теоретичних, так і практичних організаційно-правових питань маркетингової діяльності, навчитися самостійно проводити маркетингове обґрунтування обсягів виробництва, визначати ємність ринку, розробляти прогноз розвитку певного сегменту ринк, формувати комунікаційні заходи та маркетингові стратегії підприємства, здійснювати контролінг маркетингової діяльності підприємства.

В даній роботі розкрито важливість проходження стажування, адже ми маємо можливість побачити і зрозуміти особливості та аспекти внутрішньо- та зовнішньо­економічних відносин аграрного підприємства, зробити перші професійні шляхи, які ми зможемо використати у подальшій професійній діяльності.

1. 3Агальна характеристика підприємства

Karls Erdbeer Hof засноване 1921 року і знаходиться на півночі Німеччини, а саме за 13 км від міста Росток та за 12 км від Балтійського моря. Загальна площа ферми становить 150 га. Ґрунти дерново-підзолисті. Клімат помірно-континентальний. Основна діяльність ферми – вирощування, збирання, зберігання полуниці та переробка її на джем та вино. Також господарство займається вирощуванням зернових та ріпаку (внаслідок впровадження сівозмін).

Karls Erdbeer Hof - фермерське господарство з приватною формою власності. В розпорядженні ферми 17 полів, але цього року збирали полуницю тільки на 13 полях. Кожне поле поділялось на ділянки – кватири. Ягоди росли на пагорбах. Деякі з них були вкриті клейонкою, деякі ні. Між рядками була розстелена солома. Поливалася полуниця підземним способом, тобто під кожним рядочком було по 2 трубочки. По одній з яких постачалася вода, а по іншій добрива. Полуницю вирощували декількох сортів, наприклад: Дарс, Елізанта, Флоренсія, Соната, Мальвіна та інші.

Середньорічна температура повітря становить 17,5. Тривалість періоду з середньодобовими температурами вище +5 становить 200-210 днів, а період активної вегетації сільськогосподарських культур з середньодобовими температурами вище 10 тривалістю 150-160 днів. За багаторічними даними середньорічна сума опадів становить 679 мм. Пануючими вітрами є західні та північно-західні.

На фермі працювало 450 студентів з України, а саме з м. Житомира, Києва, Сум, всі інші працівники були із Польщі. З нашого університету поїхало на закордонну практику 250 чоловік. Загальна кількість працівників, які безпосередньо займались збиранням продукції, включаючи бригадирів, контролерів, водіїв та іншого персоналу була 1100 чоловік. Ці 1100 чоловік були поділені на 8 груп по 130-150 чол. в кожній. Кожна група мала свій колір, наприклад наша група мала бронзовий колір. Інші групи позначалися за такими кольорами, як червоні, білі, сині, білі, зелені, жовті, сірі та інші. Кожна група розбивалась на дві підгрупи – А та В. Такий поділ на підгрупи для того, щоб простіше було формувати графік виїзду на поле.

Для подальшої характеристики розглянемо забезпеченість основними виробничими фондами. Основні виробничі фонди – це засоби виробництва, які протягом тривалого часу беруть участь у процесі виробництва, зберігають натурально – речову форму і поступово, частинами переносять свою вартість на створений продукт.

Автомобілі - 12

Трактори – 16

Прицепи - 32

Обслуговуючі прицепи – 8

Роботи для оприскування – 7

Всі процеси (полив, опалення, подача добрив,) автоматизовані та регулюються за допомогою центрального комп’ютера та інтернету.

Оборотні виробничі фонди – це засоби виробництва, які повністю споживаються протягом одного виробничого циклу, втрачають натурально – речову форму і повністю переносять свою вартість на готовий продукт.

2. Організаційна структура і управління підприємством

Структуру підприємства утворюють підрозділи підприємства їх взаємозв'язок в процесі випуску продукції і обслуговування колективу, кількість, склад, співвідношення за чисельністю робітників, зайнятої площі і територіальне їх розміщення.

Виробнича структура перебуває в процесі постійного розвитку під впливом удосконалення техніки, технології, форм організації виробничих процесів та інших чинників. У процесі її формування необхідно враховувати чинники як зовнішнього, так і внутрішнього впливу, що створюють передумови побудови раціональних структур. До зовнішніх можна віднести економічні, правові, науково-технічні, соціально-культурні, екологічні, до внутрішніх - цілі та стратегії розвитку підприємства, ресурсні обмеження, специфіку продукції та технології її виготовлення, чисельність персоналу, потужність виробництва тощо.

Щодо складу підрозділів та служб, то вони реалізують виробничий процес виготовлення продукції. Форми їх взаємозв'язків покладені в основу виробничої структури Karl’s Erdbeer Hof.

На організаційну структуру даного господарства впливають:

  • умови навколишнього середовища – підприємству необхідно мати хорошу команду та менеджерів, які здатні швидко реагувати на природні умови. Температура стабільна, але часом відбуваються неочікувані похолодання або засухи. Тож треба швидко реагувати на зміну клімату. Наприклад при недостатній кількості сонячних днів різко зменшується урожайність і потрібно змінювати добрива та вітаміни які подаються рослинам через крапельне зрошування. Також, умови ринку сільськогосподарської продукції є складні та не стабільні, тому спеціаліст відділу продажу повинен завжди володіти останньою інформацією про зміни на ринку та швидко реагувати на них;

  • внутрішні виробничі умови підприємства – кількість працівників у кожному відділі, скільки керівників має кожен виконавець, рівень організації;

  • поведінка працівників – потрібно враховувати багатонаціональну структуру підприємства (поляки, українці), через присутність мовного бар’єру необхібно чітко давати завдання щоб всі розуміли що їм потрібно робити і з якою метою.

Голова Karl’s Erdbeer Hof.

К ерівні служби господарства Керівник галузі рослинництва Заступник директора по господарській частині

головний агроном Відділ господарського обслуговування

головний менеджер з

бухгалтер продажу

агроном з розсади,

захисту рослин

б ухгалтер менеджери

Рис.2.1 Організаційна структура Karls Erdbeer Hof

Ми бачимо, що для зручності управління підприємство умовно розділене на 2 частини – виробничий та управлінський блоки. Це говорить про намагання керівника раціоналізувати підхід до управління підприємством та зменшити таким чином ризик небажаних наслідків від необачного керівництва.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]