Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Звіт практика.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
112.2 Кб
Скачать

2.16. Організаційна та економіко-правова база діяльності підприємства і ведення бухгалтерського обліку.

Бухгалтерський облік на підприємстві ведеться безперервно з дня реєстрації підприємства до його ліквідації. Успішне ведення бухгалтерського обліку на підприємстві великого мірою залежить від вдало вибраної форми обліку та належної організації роботи бухгалтерії як структурного підрозділу підприємства. Організаційна форма побудови обліку на підприємстві визначається його особливостями, територіальним розміщенням його структурних підрозділів, системою управління, рівнем самостійності структурних підрозділів, чинною системою контролю та звітності.

Відповідальність за організацію бухгалтерського обліку на підприємствах та забезпечення фіксування фактів здійснення всіх господарських операцій у первинних документах, збереження оброблених документів, регістрів і звітності покладається за Законом на керівника (власника) підприємства. Для забезпечення ведення бухгалтерського обліку підприємство самостійно обирає форми його організації. Керівник підприємства залежно від розмірів підприємства, його організаційної структури, системи управління, обсягів роботи може:

  • створити бухгалтерську службу на чолі з головним бухгалтером;

  • ввести до штату підприємства посаду бухгалтера;

  • користуватися послугами спеціаліста з бухгалтерського обліку, зареєстрованого як підприємець, котрий займається підприємницькою діяльністю без створення юридичної особи;

  • вести бухгалтерський облік на договірних засадах з централізованою бухгалтерією або аудиторською фірмою;

  • вести бухгалтерський облік та складати звітність особисто, якщо підприємство не зобов'язане оприлюднювати свою звітність.

Бухгалтерія як структурний підрозділ підприємства — складова адміністрації тісно взаємопов'язана з усіма виробничими підрозділами і службами підприємства. Взаємовідносини бухгалтерії з оперативно відокремленими підрозділами підприємства полягають у тому, що перша отримує від них потрібну для обліку і контролю документацію і, у свою чергу, забезпечує їх економічною інформацією про результати їхньої роботи. Характер цих взаємовідносин визначає організацію бухгалтерського обліку, яка може бути централізованою або децентралізованою. Застосування централізованої організації бухгалтерського обліку залежить від конкретних умов роботи окремих підприємств або об'єднань, ступеня їх оперативної самостійності та організаційно-територіальної відокремленості.

Централізована організація бухгалтерського обліку передбачає створення на підприємстві єдиного облікового центру, який здійснює весь обліковий процес — центральної бухгалтерії. При цьому документування здійснених операцій проводиться у відповідних господарських підрозділах у встановлені графіком документообороту терміни, ці документи надходять у центральну бухгалтерію, де після ретельної перевірки та обробки стають підставою для ведення синтетичного та аналітичного обліку. Центральна бухгалтерія наприкінці звітного періоду за даними синтетичного й аналітичного обліку складає баланс та інші форми фінансової та статистичної звітності.

Така організація бухгалтерського обліку набула поширення на порівняно невеликих підприємствах з компактним розміщенням підрозділів. Вона має низку переваг і недоліків. До переваг можна віднести, зокрема, те, що ефективно використовуються професійний потенціал облікового персоналу, обчислювальна техніка в умовах АРМ, забезпечуються своєчасність та якісне складання звітності.

Серед істотних недоліків — відірваність контролю за місцем здійснення документування операцій, недостатність інформаційного забезпечення керівників середньої ланки (начальників цехів, служб, підрозділів) під час прийняття відповідних рішень або здійснення поточного контролю діяльності структурного підрозділу.

На великих підприємствах зі значною кількістю підрозділів, а також у випадках, коли окремі цехи, дільниці чи підрозділи розміщено на значній відстані від головного підприємства, обліковий процес будується за принципами його часткової централізації. На таких підприємствах обліковий процес здійснюється як централізованою бухгалтерією, так і обліковим персоналом структурних підрозділів. На рівні структурного підрозділу здійснюються документальне оформлення проведених операцій, обробка та групування первинних документів стосовно руху запасів, розрахунків з оплати праці тощо.

Згруповані та зведені дані у формі звітів у встановлені терміни надходять у центральну бухгалтерію, де ретельно перевіряються і відображаються в системі синтетичного й аналітичного обліку.

Отже, часткова централізація обліку значною мірою усуває недоліки властиві його повній централізації. Ця організація обліку поширена на промислових, сільськогосподарських підприємствах, у будівельних організаціях, на транспорті та ін. Однак за такої організації обліку істотно збільшується чисельність облікового персоналу, ускладнюється процес своєчасного подання звітності.

На підприємствах із територіально й організаційно відокремленимипідрозділами (філії, представництва, відділення та ін.) застосовують децентралізований облік, за якого всі роботи виконує обліковий апарат цих підрозділів. Таку організаційну побудову обліку передбачено чинним Законом України "Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні", який наголошує, що підприємство самостійно може виділяти на окремий баланс філії, представництва, відділення та інші відокремлені підрозділи, які зобов'язані вести бухгалтерський облік з наступним включенням їх показників до фінансової звітності підприємства.

За такої організації обліку в структурних підрозділах оформлюють первинні документи, опрацьовують їх, ведуть синтетичний і аналітичний облік господарських операцій у системі рахунків, складають баланс та інші форми фінансової і статистичної звітності. Звітність подається як до бухгалтерії головного підприємства (об'єднання, асоціації, холдингу, концерну тощо) так і на вимогу місцевих фінансових та статистичних органів. Функції бухгалтерії головного підприємства за децентралізованого обліку обмежуються перевіркою і зведенням показників звітності цих підрозділів.

За таких умов головною перевагою децентралізованого обліку є наближення облікових працівників до місця здійснення господарських операцій з метою контролю за ними та забезпечення використання облікової інформації для оперативного управління підрозділами. Однак за такої організації обліку зростають витрати на утримання облікового апарату, послаблюється поточний контроль бухгалтерії головного підприємства за роботою на місцях. Вказані недоліки централізованої і децентралізованої організації обліку успішно долають за допомогою комплексної автоматизації обліково-аналітичних робіт, організації на підприємствах АРМ бухгалтера на основі сучасних ЕОМ і комп'ютерних технологій, а також широкого запровадження і розвитку служби внутрішнього аудиту.

Особливе місце належить одній з організаційних форм побудови обліку — централізованим бухгалтеріям. Головна їх особливість полягає в тому, що вони обслуговують не одне підприємство чи установу, а цілу групу однорідних організацій певного напряму. Найбільшого поширення набули централізовані бухгалтерії з обслуговування бюджетних установ, шкіл, дошкільних закладів, лікарень, окремих підприємств і організацій.

За такої організації обліку безпосередньо в установах і організаціях створюють обліково-контрольні групи, які займаються документуванням господарських операцій та перевіркою документів. Всі інші облікові роботи та складання звітності здійснює централізована бухгалтерія. Функції централізованих бухгалтерій останнім часом виконуються на договірних засадах малими підприємствами, що спеціалізуються на облікових бухгалтерських послугах або аудиторськими фірмами. На таке аудиторське обслуговування охоче йдуть малі підприємства.

Висновоки

Підприємство, на якому я проходила практику з 09.07.2012 по 29.07.2012 – це відкрите акціонерне товариство “Київський завод “РІАП ”

Основними завданнями проходження практики було:

  • Ознайомитись з підприємством.

  • Вивчити організацію фінансової роботи на підприємстві. Структура та функції фінансових служб.

  • Розглянути управління вхідними грошовими потоками, вивчення їх складу та структури; управління формуванням прибутку, а також оподаткування підприємства та відрахування в цільові державні фонди.

  • Ознайомитись з управлінням розподілу і використання прибутку. Формування чистого прибутку підприємства.

  • Розглянути формування власного капіталу.

  • Ознайомитись з управлінням інвестиційної діяльності.

  • Зробити аналіз діяльності підприємства.

  • Розглянути внутрішньофірмове фінансове прогнозування та планування. Складання бюджетів.

  • Ознайомитись з фінансовою діяльністю підприємства у сфері зовнішньоекономічних відносин, а також з антикризовим фінансовим управлінням на підприємстві та розглянути шляхи поліпшення фінансового стану підприємства.

Проходження практики на підприємстві “Київський завод РІАП” виявилося для мене дуже важливе та корисне. Ця практика має велике значення в подальшому пошуку і визначенні цілей та пріоритетів в майбутній професійній діяльності.

Протягом виробничо-ознайомлювальної практики в мене була можливість детально ознайомитись з діяльністю підприємства, закріпити та поглибити свої теоретичні знання, одержані в період навчання.

Список використаних джерел

  1. Закон України “Про бухгалтерський облік та фінансову звітніст в Україні” від 16.07. 1999 р. № 996 – XIV (зі змінами і доповненнями)

  2. Національні положення (стандарти) бухгалтерського обліку.

  3. Інструкція про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку банків України, затверджена постановою Правління НБУ від 17.06. 2004 р. № 280.

ДОДАТКИ

Додаток 1

Річна фінансова звітність

Коди

Дата

31.12.2010

Підприємство

Вiдкрите акцiонерне товариство Київський завод "РIАП"

за ЄДРПОУ

05761293

Територія

04655 м.Київ вул.Корабельна , 5

за КОАТУУ

8038000000

Організаційно-правова форма господарювання

ВІДКРИТЕ АКЦІОНЕРНЕ ТОВАРИСТВО

за КОПФГ

231

Орган державного управління

за СПОДУ

д/н

Вид економічної діяльності

Виробництво іншої основної органічної хімічної продукції

за КВЕД

24.14.0

Середня кількість працівників (чол.)

62

Контрольна сума

 

Одиниця виміру:

тис. грн.

Адреса:

04655 м.Київ вул.Корабельна , 5

Додаток 2

Баланс на 31.12.2010

Форма № 1-м

Актив

Код рядка

На початок звітного періоду

На кінець звітного періоду

1

2

3

4

I. Необоротні активи

Незавершене будівництво

020

32

29.9

Основні засоби:

- залишкова вартість

030

1991.3

1987.9

- первісна вартість

031

7685.7

7790.1

- знос

032

( 5694.4 )

( 5802.2 )

Довгострокові біологічні активи:

- справедлива (залишкова) вартість

035

0

0

- первісна вартість

036

0

0

- накопичена амортизація

037

( 0 )

( 0 )

Довгострокові фінансові інвестиції

040

0

0

Інші необоротні активи

070

0

0

Усього за розділом I

080

2023.3

2017.8

II. Оборотні активи

Виробничі запаси

100

660

516.8

Поточні біологічні активи

110

0

0

Готова продукція

130

444.2

509.4

Дебіторська заборгованість за товари, роботи, послуги:

- чиста реалізаційна вартість

160

56.1

79.4

- первісна вартість

161

56.1

79.4

- резерв сумнівних боргів

162

( 0 )

( 0 )

Дебіторська заборгованість з бюджетом

170

52.2

43.1

Інша поточна дебіторська заборгованість

210

137.2

148.1

Поточні фінансові інвестиції

220

0

0

Грошові кошти та їх еквіваленти:

- в національній валюті

230

4.4

2.5

- в іноземній валюті

240

0

0

Інші оборотні активи

250

469.3

652

Усього за розділом II

260

1823.4

1951.3

III. Витрати майбутніх періодів

270

2.1

2.4

ІV. Необоротні активи та групи вибуття

275

0

0

Баланс

280

3848.8

3971.5

Пасив

Код рядка

На початок звітного періоду

На кінець звітного періоду

1

2

3

4

I. Власний капітал

Статутний капітал

300

55.5

55.5

Додатковий вкладений капітал

320

3467.8

3467.8

Резервний капітал

340

37.2

37.2

Нерозподілений прибуток (непокритий збиток)

350

12.7

14.6

Неоплачений капітал

360

( 0 )

( 0 )

Усього за розділом I

380

3573.2

3575.1

II. Забезпечення наступних виплат та платежів

430

0

0

ІІІ. Довгострокові зобов’язання

480

0

0

ІV. Поточні зобов’язання

Короткострокові кредити банків

500

0

0

Поточна заборгованість за довгостроковими зобов’язаннями

510

0

0

Кредиторська заборгованість за товари, роботи, послуги

530

2.4

5.3

Поточні зобов’язання за розрахунками:

- з бюджетом

550

111.6

93.9

- зі страхування

570

33.1

42

- з оплати праці

580

74.2

88.5

Зобов'язання, пов'язані з необоротними активами та групами вибуття, утримуваними для продажу

605

0

0

Інші поточні зобов'язання

610

54.3

166.7

Усього за розділом IV

620

275.6

396.4

V. Доходи майбутніх періодів

630

0

0

Баланс

640

3848.8

3971.5

Примітки

Баланс складено згiдно ПСБО.

Керівник

Е.К.Рутковський

Головний бухгалтер

Н.Д.Герасичкiна

Додаток 3

Звіт про фінансові результати за 2010 рік

Форма № 2-м

Стаття

Код рядка

За звітний період

За попередній період

1

2

3

4

Дохід (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг)

010

6458.4

7195.4

Непрямі податки та інші вирахування з доходу

020

( 1075.7 )

( 1176.7 )

Чистий дохід (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) (010-020)

030

5382.7

6018.7

Інші операційні доходи

040

111.3

224.3

Інші звичайні доходи

050

10

0.3

Надзвичайні доходи

060

0

0

Разом чисті доходи (030 + 040 + 050 + 060)

070

5504

6243.3

Збільшення (зменшення) залишків незавершеного виробництва і готової продукції

080

66

-256

Матеріальні затрати

090

( 2246.1 )

( 1836.4 )

Витрати на оплату праці

100

( 1057.2 )

( 1181.9 )

Відрахування на соціальні заходи

110

( 402.8 )

( 452.2 )

Амортизація

120

( 129.5 )

( 180.7 )

Інші операційні витрати

130

( 1578.1 )

( 1948.9 )

у тому числі:

131

( 0 )

( 0 )

 

140

( 94 )

( 304.9 )

Інші звичайні витрати

150

( 0 )

( 0 )

Надзвичайні витрати

160

( 0 )

( 0 )

Податок на прибуток

170

( 60.4 )

( 81.2 )

Разом витрати (090 + 100 + 110 + 120 + 130 + 140 + 150 - 80 + 160 + 170)

180

( 5502.1 )

( 6242.2 )

Чистий прибуток (збиток) (070 - 180)

190

1.9

1.1

Дохід від первісного визнання біологічних активів і сільськогосподарської продукції та дохід від зміни вартості поточних біологічних активів

201

0

0

Витрати від первісного визнання біологічних активів і сільськогосподарської продукції та витрати від зміни вартості поточних біологічних активів

202

0

0

Примітки

Звiт про фiнансовi результати складени згiдно ПСБО.

Керівник

Е.К.Рутковський

Головний бухгалтер

Н.Д.Герасичкiна

10