Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Звіт практика.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
112.2 Кб
Скачать
    1. Облік виробництва

Визначення кожного з названих видів діяльності дається в Положенні (стандарті) бухгалтерського обліку 4 "Звіт про рух грошових коштів", де інвестиційна діяльність визначається як придбання та реалізація тих необоротних активів, а також тих фінансових інвестицій, які не є складовою еквівалентів грошових коштів. У минулому такі операції в обліку відображались як капітальні вкладення та операції з цінними паперами (фінансові вкладення).

Фінансова діяльність - діяльність, яка призводить до змін розміру і складу власного та позикового капіталу підприємства. Така діяльність традиційно вивчається як облік джерел господарських засобів (облік власності).

Нарешті, операційна діяльність - це основна діяльність підприємства, а також інші види діяльності, які не є інвестиційною чи фінансовою діяльністю.

Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 3 "Звіт про фінансові результати" до складу операційної діяльності включає: виробництво, збут, управління та іншу операційну діяльність (зміна розміру виробничих запасів, сумнівні борги, курсові різниці та ін.).

У цьому розділі буде розглянуто лише частину операційної діяльності - виробництво.

Процес виробництва являє собою, з одного боку, процес виробничого споживання засобів, предметів праці та самої праці (живої), а з іншого - джерело одержання нової продукції (робіт чи послуг).

Основною метою обліку виробництва є своєчасне, повне, вірогідне відображення фактичного розміру і складу витрат та контроль за використанням усіх видів виробничих ресурсів, а також обсягу виробленої продукції (наданих робіт чи послуг) у натуральних та грошових вимірниках. З формулювання мети можна визначити основні завдання обліку виробництва. Це:

> визначення складу та розмежування виробничих витрат за їх економічним змістом, місцем прикладення (центрами відповідальності), елементами, статтями обліку, суміжними періодами та іншими ознаками, передбаченими відповідними стандартами фінансового та управлінського обліку;

> своєчасне та повне відображення виготовленої продукції, наданих робіт чи послуг за їх кількістю та якістю в розрізі окремих об'єктів обліку, центрів відповідальності та суміжних періодів;

> встановлення фактичного рівня собівартості одиниці продукції (робіт, послуг) відповідно до затверджених положень та порівняння його з нормативним, розрахунковим (прогнозним, кошторисним) та рівнем ринкових цін;

> формування відповідної інформації про обсяг витрат та виготовленої продукції (робіт, послуг) у передбаченій системі документів, облікових реєстрів та звітності. Щоб виконати ці завдання обліковим працівникам необхідно чітко знати Положення (стандарти) бухгалтерського обліку та загальноприйняту класифікацію витрат.

    1. Облік готової продукції, товарів і їх реалізація.

На рахунку 28 “Товари” ведеться облік руху товарно-матеріальних цінностей, що надійшли на підприємство з метою продажу. Цей рахунок використовують в основному збутові, торгові та заготівельні підприємства і організації, а також підприємства громадського харчування.

На промислових та інших виробничих підприємствах рахунок 28 “Товари” застосовуєтьсч для обліку будь-яких виробів матеріалів, продуктів, які спеціально придбані для продажу або коли вартість матеріальних цінностей, що придбані для комплектування на промислових підприємствах, не включається до собівартості готової продукції, що виробляється на цьому підприємстві, а підлягає відшкодуванню покупцями окремо.

Постачальницькі, збутові, торгові підприємства та організації на рахунку 28 “Товари” ведуть облік також покупної тари власного виробництва, крім інвентарної тари, що служить для виробничих чи господарських потреб, і облік якої ведеться на рахунку на рахунку 11 “Інші необоротні матеріальні активи” чи 20 “Виробничі запаси”

Рахунок 28 “Товари” має такі субрахунки:

281 “Товари на складі”

281 “Товари в торгівлі”

283 “Товари на комісії”

284 “Тара під товарами”

285 “Торгова націнка”

Рахунок 28

Рахунок 28 “Товари” кореспондує

за дебетом з кредитом рахунків:

15 “Капітальні інвестиції”

20 “Виробничі запаси”

27 “Продукція с/г виробництва”

28 “Товари”

37 “Розрахунки з різними дебіторами”

41 “Пайовий капітал”

4 2 “Додатковий капітал”

46 “Неоплачений капітал”

63 “Розрахунки з постачальниками та підрядниками”

64 “Розрахунки за податками і платежами”

68 “Розрахунки за іншими

операціями”

71 “Інший операційний дохід”

73 “Інші фінансові доходи”

74 “Інші доходи”

за кредитом з дебетом рахунків:

15 “Капітальні інвестиції”

20 “Виробничі запаси”

23 “Виробництво”

28 “Товари”

37 “Розрахунки з різними дебіторами”

42 “Додатковий капітал”

80 “Матеріальні витрати”

85 “Інші затрати”

90 “Собівартість реалізації”

92 “Адміністративні витрати”

93 “Витрати на збут”

94 “Інші витрати операційної діяльності”

99 “Надзвичайні витрати”

На практицi фiнансова дiяльнiсть ПАТ “Київський завод РIАП” характеризується наступними даними: протягом 2011 року завод займався випуском та реалiзацiєю хiмiчноi продукцii.

Виручка вiд реалiзацii становила – 3133,4 тис.грн.

З них:

    • Експорт – 227,0 тис.грн.

    • Оренда – 240,7 тис.грн

    • Реалiзацiя необоротних активiв – 353,4 тис.грн