Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Звіт практика.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
112.2 Кб
Скачать

2.15. Фінансово-аналітична робота Загальний фінансовий аналіз робота пат «Київський завод ріап»

  • Аналіз майна і основного капіталу

Проводячи аналіз майна ПАТ “Київський завод РIАП”, треба відмітити, що воно складається з основних засобів та обігових коштів, а також цінностей, вартість яких відображена в балансі ПАТ “Київський завод РIАП”.

ПАТ “Київський завод РIАП” є власником :

- майна, переданого йому засновником;

- продукції, виробленої підприємством внаслідок господарської діяльності.

Ризик випадкової загибелі або пошкодження майна, що є власністю ВАТ “Київський завод РIАП”, несе сам завод.

ПАТ “Київський завод РIАП” має право продавати, передавати безкоштовно, обмінювати, надавати у заставу, передавати частину свого майна філіям, представництвам, передавати в оренду юридичним та фізичним особам засоби виробництва, рухоме та нерухоме майно, інші матеріальні та нематеріальні цінності, використовувати на благодійні цілі та відчужувати їх іншим чином, якщо це не суперечить чинному законодавству та Статуту ПАТ “Київський завод РIАП”.

  • Аналіз фінансової стійкості

Основною метою дослідження підприємств на сучасному етапі їхнього розвитку є визначення рівня їхньої фінансової рівноваги. Цій рівень визначається певним колом показників, серед яких головну роль відіграє показник фінансової стійкості.

Фінансовий стан може бути стійким, або кризовим.

Фінансовий стан підприємства не може бути стійким, якщо воно не здержує прибутку у розмірах, які забезпечують необхідний приріст фінансових ресурсів, в першу чергу для фінансування заходів спрямованих на зміцнення матеріально-технічної бази виробництва і соціальної сфери, тим більше воно не може бути стійким, якщо підприємство працює збитково.

Для забезпечення фінансової стійкості підприємство повинно володіти гнучкою структурою капіталу, вміти організувати його рух таким чином, щоб забезпечити постійний ріст доходів над витратами з метою збереження платоспроможності і створення умов для само відтворення.

Отже, можна сказати, що фінансова стійкість підприємства – це здатність суб’єкта господарювання функціонувати то розбиватися, зберігати рівновагу своїх активів і пасивів у зовнішньому та внутрішньому середовищі, що змінюється, і гарантує його постійну платоспроможність і інвестиційну привабливість у межах допускає мого рівня ризику.

Фінансовий стан підприємства, його стійкість залежать від результатів його виробника, комерційної та фінансової діяльності. Якщо виробничий та фінансовий плани успішно виконуються, то це позитивно впливає на фінансовий стан підприємства.

Отже, показники фінансового стану підприємства, а саме показники фінансової стійкості підприємства - це найбільш вагомі індикатори їхнього фінансового стану.

Необхідно додати, що фінансова стійкість підприємства залежить, насамперед від рентабельності його діяльності.

Якщо підприємство працює збитково, то це веде до зменшення, “проїдання” його фінансових ресурсів, перш за все статутного фонду. Ось чому першочерговим завданням фінансової служби у забезпеченні стабільного фінансового стану підприємства є фінансовий контроль за використанням намічених планів і завдань по випуску високорентабельної, конкурентно-спроможної продукції.

Розглянемо сукупність показників, які характеризують фінансову стійкість підприємства щодо самостійності, незалежності у викорис­танні власних коштів.

Відповідно до стандартів фінансової звітності саме ці показники відображають напрямок фінансової діяльності підприємства. За виз­наченням, це діяльність, яка зумовлює зміни розміру і складу власно­го і позикового капіталу підприємства.

За критерієм вартості залучення капіталу, а також ураховуючи позитивний вплив фінансового важеля, підприємству було б вигідно формувати свої активи насамперед за рахунок позикових коштів. Проте якщо величина позикових коштів значно перевищує власні, підприєм­ству загрожує банкрутство, оскільки позичальники можуть водночас виставити вимоги щодо повернення боргів.

Співвідношення між власними і позиковими коштами визначає на­перед фінансову стійкість підприємства у довгостроковому плані. Підприємство з не ризиковим співвідношенням упевненіше почуваєть­ся на ринку капіталу за рахунок додаткової емісії акції, облігацій або кредитів банків.

У світовій та вітчизняній практиці використовують сукупність показників для аналізу фінансової стійкості підприємства з погляду структури джерел фінансування.

  • Аналіз рентабельності

У ринковій економіці фінансові ресурси (капітал) вкладаються у будь-які види діяльності виключно за критерієм максимуму прибутку. Прибутковість, тобто ефективність використання капіталу, має назву рентабельність (це якісний вартісний показник, що характеризує рівень віддачі витрат або міру використання наявних ресурсів у процесі виробництва і реалізації товарів, робіт і послуг). Власник капіталу підприємства, його менеджери (в тому числі, дирекція державного підприємства) повині оцінювати будь-які рішення у сферу управління наявними коштами, порівнюючи витрати з прибутком, тим більше, що фінансові ресурси завжди обмежені певними обсягами, а одержаний прибуток – це фінансовий ресурс для здійснення нових вкладень і одержання нових прибутків.

У фінансовому аналізі використовують різні показники рентабельності. Усі вони відносні й показують, скільки одиниць прибутку (ба­лансового, чистого, операційного, оподаткованого тощо) отримують на одиницю реалізованої продукції (активів, виробничих фондів, власного капіталу тощо).