Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Звіт практика.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
112.2 Кб
Скачать
    1. Облік витрат.

Оподаткування підприємств є продуктом діяльності держави, її важливим атрибутом. Кожна держава формує свою систему оподаткування з урахуванням досвіду інших країн, стану економіки та інших факторів.

Чинне законодавство України передбачає першочерговим обов’язком кожного суб’єкта підприємницької діяльності внесення до державного бюджету таких видів податків з одержаного балансового прибутку: податку на прибуток, податку на нерухоме майно, податку на землю, податку на власників транспортних засобів ( тобто це прямі податки ).

До непрямих податків відносяться : ПДВ, акцизний збір, мито.

Отже, на ВАТ “Київський завод РIАП” за 2011 рік до бюджету було перераховано 805,2 тис. грн., що в 1,2 разів більше, ніж за відповідний термін минулого року (якщо взяти для порівняння: за весь 2010 рік бюджетні платежі склали 667,8 тис. грн.) з них :

2011 рік 2010 рік

  • ПДВ 449,2 385,4

  • Податок на землю 223,1 188,1

  • Прибутковий податок 95,7 78,0

  • Інші податки 37,2 16,3

В 2011 році перерахування до бюджету відбувались в установлений термін.

Непрямі податки включають у ціни товарів, що реалізуються; робіт, що виконуються; послуг, що надаються. Отже, ці податки є ціноутворюючим елементом і можуть суттєво впливати на загальний рівень цін.

Непрямі податки мають, в основному, фіскальне спрямування. Однак було б неправильно заперечувати регулюючу функцію непрямих податків, на суму яких відповідно підвищується ціна товарів, що впливає на їх виробництво і реалізацію. Важливо також відмітити, що реальними платниками непрямих податків є покупці (споживачі)

Достатньо складним є вплив непрямих податків на фінансову діяльність і фінансовий стан суб’єктів підприємництва, і виявляється він по-різному в залежності від сфери діяльності цих суб’єктів.

Порядок нарахування і сплати як прямих, так і непрямих податків регулюється відповідними законодавчими актами.

Рахунок 82 “Відрахування на соціальні заходи” призначено для узагальненняінформації про витрати та відрахування на соціальні заходи.

За дебетом рахунку 82 “Відрахування на соціальні заходи” відображається належна сума відрахувань на соціальні заходи, за кредитом – списання на рахунок 23 “Виробництво” суми відрахувань, які прямо включаються до виробничої собівартості продукції (робіт, послуг), до затрат допоміжних (підсобних) виробництв, на рахунки класу 9 – суми відрахувань, що відносяться до виробничих накладних витрат, адміністративних і збутових витрат, або на рахунок 79 “Фінансові результати”, якщо підприємство не застосовує рахунки класу 9.

Рахунок 82 “Відрахування на соціальні заходи” має такі субрахунки:

821 “Відрахування на пенсійне забезпечення”

822 “Відрахування на соціальне страхування”

823 “Страхування на випадок безробіття”

824 “Відрахування на індивідуальне страхування”

Рахунок 82 “Відрахування на соціальні заходи”

Р ахунок 82 “Відрахування на соціальні заходи” кореспондує

за дебетом з кредитом рахунків:

47 “Забезпечення наступних витрат і платежів”

65 “Розрахунки за страхуванням”

за кредитом з дебетом рахунків:

23 “Виробництво”

79 “Фінансові результати”

91 “Загальновиробничі витрати”

92 “Адміністративні витрати”

93 “Витрати на збут”

9 4 “Інші витрати операційної діяльності”

На рахунку 98 “Податки на прибуток” ведеться облік належної за даними бухгалтерського обліку суми податку на прибуток від звичайної діяльності, та надзвичайних подій.

За дебетом рахунку відображається сума нарахованих податків на прибуток, за кредитом – включення до фінансових результатів на рахунок 79 “Фінансові результати”.