Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Осовська менедж 630-661.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
256 Кб
Скачать

Тема 16. Природа організаційних змін тауправління ними 649

дня, год.; Ч - чисельність працівників, що скоротили втрати і непродуктивні витрати, чол.; Ф - річний фонд робочого часу одного працівника управління, дні; 5 - середня річна вартість однієї людино-години працівника управління.

Як відомо, великий збиток виробництву завдає плинність кадрів. Діяльність управлінського персоналу повинна бути спрямо­вана на створення оптимальних умов роботи, організацію праці, задоволення особистих потреб і створення нормального соціально-психологічного клімату в колективі.

Економія за рахунок зменшення плинності кадрів розрахову­ється за формулою:

М Кч1

де Еп - економія за рахунок зменшення плинності кадрів; Кч1, Кч2 -фактичний і очікуваний коефіцієнт плинності, %;

п

І

Рчг- середньорічний збиток підприєхмства від плинності кадрів

(зниження продуктивності праці протягом двох тижнів у праців­ників, що вирішили звільнитися; низька продуктивність праці у знову прийнятих на роботу; витрати, пов'язані з навчанням тощо). Ефективність управлінської праці можна визначити і за такими показниками, як розмір виробленої продукції на одного праців­ника апарату управління і величина співвідношення витрат на виробництво і на управління:

Е *£* У" ц '

у

де Е^ - ефективність управлінського персоналу; ОТЛ] -річний

обсяг товарної (валової) продукції; Чу - середньоспискова чисель­ність управлінського персоналу, чол. Ефективність витрат на управління:

Е :-Нк,

ву

*

650

Г.В. Осовська, О.А. Осовський. ОСНОВИ МЕНЕДЖМЕНТУ

де Еву —ефективність витрат на управління; Ву —сумарні річні

витрати на управління.

Річні витрати на управління складаються із заробітної плати ІТП і службовців, витрат на матеріали, витрат на експлуатацію засобів оргтехніки й ЕОМ, накладних і одноразових витрат (прид­бання управлінської техніки й устаткування, фінансування орг-проектів тощо).

Загальні річні витрати на управління виробництвом: ,

Ву = Вп нВод,

де Ву - приведені сумарні витрати на управління; Вп — річні поточні

витрати; Ен -нормативний коефіцієнт ефективності; Вод - одно­разові витрати.

Річні поточні витрати визначаємо за формулою: Впмзп(1 + а),

де Вп —річні поточні витрати; Вм —витрати на матеріали для потреб управління; Взп —витрати на заробітну плату управлін­ського персоналу; а - коефіцієнт накладних й інших витрат.

Накладні витрати складаються з витрат на відрядження, утримання транспорту, впровадження винаходів і раціоналізатор­ських пропозицій, охорону праці тощо.

Одноразові витрати (Вод) визначаються за формулою:

5 Вод Т. Втсх. + ВНДР .

де Втех -сумарні витрати на техніку, що купується для управ­ління; Вццр - витрати на проведення НДР, оргпроектування, розробку

заходів щодо удосконалення роботи управління. ч

Як бачимо, економічну ефективність управлінської праці можна визначити стосовно кожного з великої кількості показників виробничої діяльності, але жоден з них не дозволяє оцінювати ефективність управління в цілому.

Як узагальнюючий критерій економічної ефективності підпри­ємства може виступати функція обмеженого числа найважливіших показників. Він може бути виражений у такому вигляді:

г = лпп-ппр-пуз-пфзп),

шяш