Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Осовська менедж 630-661.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
256 Кб
Скачать

Тема 16. Природа організаційнихзмінтауправління ними

643

Оперативність роботи апарату управління відображає своєчас­ність виконання постанов, наказів і розпоряджень вищих організа­цій, керівників і головних спеціалістів підприємства. Коефіцієнт оперативності оп) визначають за такою формулою:

. К іЛ'в

Лоп - -^=! '

де 4 - встановлений строк виконання відповідних документів, днів; ів - відставання від прийнятого строку виконання, днів.

Надійність системи управління виявляється у безпосеред­ньому її функціонуванні, яка забезпечує досягнення цілей вироб­ництва. Показники надійності системи такі: безвідмовність (безперервне збереження працездатності), готовність (ефективне збереження працездатності), відновлюваність (швидке усунення збоїв у роботі та відтворення Здатності функціонувати у заданому режимі).

На практиці висока надійність управлінської системи підпри­ємства (об'єднання) забезпечується за науково обґрунтованої структури управління та інформаційної системи, раціональної технології процесів управління, правильного підбору та розстановці кадрів, ефективного стилю управління тощо.

Оптимальність системи управління характеризується рівнем застосування сучасних економіко-математичних методів для розробки управлінських рішень, обґрунтованістю співвідношення централізації і децентралізації управління, керованістю підпри­ємства тощо. Керованість підприємства або структурного підроз­ділу показує рівень забезпечення заданої організаційної стійкості підприємства (цеху, бригади) і своєчасність переведення його з одного кількісного (якісного) стану в інший, що відповідає постав­леній меті.

Коефіцієнт ефективності управління еф) відображає ступінь використання потенціальних можливостей підприємств (об'єднань):

де Ф - фактичне валове виробництво продукції (валовий дохід, прибуток); П - потенційні можливості виробництва валової продукції (валового доходу, прибутку).

41і

644 Г.В. Оеовська, О.А. Осовський. ОСНОВИ МЕНЕДЖМЕНТУ

Ефективність організації управління можна оцінити за іншими загальними показниками, які характеризують стан системи управління на підприємстві:

а) коефіцієнтом якості виконання управлінських робіт;

б) коефіцієнтом стабільності кадрів;

в) коефіцієнтом, що характеризує співвідношення між темпами зростання обсягу виробництва і витратами на управління'.

Як часткові показники, що характеризують організацію праці управлінського персоналу, застосовують також коефіцієнт використання робочого часу і кваліфікації кадрів, коефіцієнт умов праці та організації робочих місць і т. д. На цідставі зазначених коефіцієнтів визначають зведений коефіцієнт рівня організації управлінської праці.

Для визначення ефективності вдосконалення управління ' використовують і такі показники:

а) порівняння витрат на раціоналізацію з результатами діяль­ ності об'єкта управління;

б) співвідношення витрат на вдосконалення управління і на сам процес управління;

в) динаміку витрат на управління порівняно із загальними витратами виробництва.

На практиці для оцінки ефективності системи управління найчастіше використовують три групи показників:

  1. загальні результативні показники виробничо-фінансової діяльності підприємства - валова продукція в динаміці, вихід валової продукції на одного середньорічного працівника, фондо­віддача, прибуток на одного працівника, рентабельність вироб­ництва тощо;

  2. показники продуктивності управлінської праці - вироб­ництво валової продукції на одного управлінського працівника або на 1 людино-день, затрачений в управлінні; вихід валової продукції на 1 грн. витрат на управління; сума прибутку на 1 людино-день, затрачений в управлінні, тощо;

3) показники економічності апарату управління - питома вага персоналу управління в загальній чисельності працюючих і питома вага фонду оплати праці управлінського персоналу в загальному фонді оплати праці, питома вага витрат на управління в собівар­ тості продукції тощо.