Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Осовська менедж 630-661.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
256 Кб
Скачать

Тема 16. Природа організаційних змін та управління течи

економічного й оперативного планування. Тому економічну ефек­тивність його можна визначити за формулою:

Е =ЙД-

де ЕІтр-економічна ефективність управлінського персоналу за

рахунок росту продуктивності праці; Пп - продуктивність праці підприємства.

Управлінський персонал впливає і на зниження собівартості продукції, що випускається, особливо умовно-змінних витрат. Це можна виразити в такий спосіб:

Ер ■''."-;.'.

У

де Е -річна економічна ефективність за рахунок зниження умовно-змінних витрат у собівартості; Е^в - річна економія умовно-змінних витрат.

РР =Р іР 4-Р 4-Р +Р +Р +Р

де Е¥ -економія від зниження матеріальних витрат; Еп -економія палива й енергії на технологічні нестатки; Езп - економія заробіт­ної плати виробничих робітників; Ез6 - економія від зменшення втрат від браку; ЕІШ-економія від зменшення невиробничих витрат; Еп0-економія витрат на підготовку й освоєння вироб­ництва; Еоб - економія витрат на утримання і експлуатацію облад­нання.

Економічну ефективність управлінського персоналу варто оцінювати і за приростом прибутку:

Р

ЇЗ - ПР

в,

де Еп -економічна ефективність управлінського персоналу; Е -річна економія за рахунок приросту прибутку; В^ -сумарні річні витрати на управління.

пр 4 іоо

648 Г.В. Осовська, О.А. Осовський. ОСНОВИ МЕНЕДЖМЕНТУ

де А12- річний обсяг реалізованої продукції відповідно до і після раціоналізації робіт в управлінні; Сх, С2 - витрати на гривню реалізованої продукції відповідно до і після раціоналізації робіт в управлінні; П) - прибуток від реалізованої продукції до впрова­дження раціоналізації робіт в управлінні.

Економію можна визначити й у самій сфері управління. Тут на неї впливають такі фактори, як зниження трудовитрат управ­лінського персоналу, умовне вивільнення працівників, скорочення втрат робочого часу. Економічний ефект від зниження трудо­місткості обробки інформації обчислюється за формулою:

м . де Е^р - економічний ефект від зниження трудомісткості;

ТІ5Т2 -трудомісткість і-і управлінської процедури (операції) до і після раціоналізації робіт, людино-дні; £ - середня річна вартість людино-дня управлінського персоналу; п - число процедур (операцій).

Поліпшення структури апарату управління підприємством, механізація й автоматизація - найважливіші напрямки в його роботі. Ефективність у даному випадку розраховується в такий спосіб:

Е ч =

де Еч - економія витрат за рахунок умовного вивільнення праців­ників; Фь Ф2 - фонд робочого часу в середньому на одного працюючого відповідно до і після раціоналізації, год.; Ч - чисель­ність працюючих до раціоналізації, чол.; 5' - середня річна заробітна плата одного працівника.

Економія від скорочення втрат робочого часу і непродуктив­них витрат управлінського персоналу визначається за такою формулою:

ЕВЧ=(ВЧФ)5, де Евч - економія за рахунок скорочення втрат робочого часу; В -скорочені втрати і непродуктивні витрати часу протягом робочого