Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
метод педаг фвв,псих курс 13.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
364.54 Кб
Скачать

Тема 6. Форми організації виховної діяльності. Характеристика системи методів виховання.

Поняття про методи виховання. Диференціація понять "метод", "прийом", "засіб", "форма" виховання. Співвідношення методів і прийомів педагогічного впливу. Залежність методів впливу від мети виховання. Класифікація методів виховання. Методи формування свідомості (переконання, пояснення). Характеристика методів організації діяльності та формування досвіду (метод вправ, доручення, вимоги, приклад). Методи стимулювання позитивної та гальмування негативної поведінки (заохочення, довіра, стягнення, покарання). Методи контролю за результатами виховання.

Комплексне використання педагогічних методів – важлива умова підвищення ефективності виховного процесу. Педагогічна ситуація і творчий вибір методів виховного впливу.

Література: 4, 5,7, 8.

6. Основні терміни дисципліни Основні поняття з навчальної дисципліни «Педагогіка»

1. Педагогіка - сукупність теоретичних і прикладних наук, що вивчають процеси виховання, навчання і розвитку особистості.

2. Освіта - процес і результат засвоєння учнями систематизованих знань, умінь і навичок, формування на їх основі наукового світогляду, моральних та інших якостей особистості, розвиток її творчих сил і здібностей.

3. Особистість - людина, соціальний індивід, що поєднує в собі риси загальнолюдського, суспільно значущого та індивідуально-неповторного.

4. Педагогічний процес - соціально організована, цілеспрямована взаємодія педагогів і вихованці, метою якої є вирішення освітніх проблем і розвиток особистості.

5. Виховання - процес цілеспрямованого формування особистості дитини.

6. Дидактика - галузь педагогіки, яка розробляє теорію освіти і навчання, виховання у процесі навчання.

7. Навчання - цілеспрямована взаємодія вчителя і учнів, у процесі якої відбувається засвоєння знань, формування вмінь і навичок.

8. Учіння - цілеспрямований процес засвоєння учнями знань, оволодіння вміннями і навичками.

9. Самовиховання - свідома діяльність людини, спрямована на вироблення у себе позитивних рис і подолання негативних.

10. Процес виховання - система виховних заходів, спрямованих на формування всебічно і гармонійно розвиненої особистості.

11. Перевиховання - виховний процес, спрямований на подолання негативних рис особистості, що сформувалися під впливом несприятливих умов виховання.

12. Принципи навчання – основні положення, що визначають зміст, організаційні форми та методи навчальної роботи школи.

13. Метод навчання - спосіб упорядкованої взаємопов’язаної діяльності вчителів та учнів, спрямованої на вирішення завдань освіти, виховання і розвитку в процесі навчання.

14. Методи виховання - способи взаємопов’язаної діяльності вихователів і вихованців спрямованої на формування, у вихованців поглядів, переконань, навичок і звичок поведінки.

15. Навчальний предмет - педагогічно обгрунтована система наукових знань і практичних навичок та вмінь, що втілюють основний зміст і методи певної науки.