Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
метод педаг фвв,псих курс 13.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
364.54 Кб
Скачать

5. Програма навчальної дисципліни Модуль 1. Загальні основи педагогіки.

Тема 1. Педагогіка як наука.

Предмет і основні категорії педагогіки. Смислове значення понять: “педагогіка”, “виховання”, “навчання”, “освіта”. Система педагогічних наук. Зв’язки педагогіки з іншими науками. Завдання педагогіки. Основні віхи розвитку педагогіки. Сутність і особливості наукових досліджень у педагогіці. Характерні особливості виховання як суспільного явища. Напрями та течії зарубіжної педагогіки. Розвиток, виховання і формування особистості.

Література: 1, 3, 4, 5, 7, 8.

Соціальна функція виховання. Мета та зміст виховання. Суспільна природа законів виховання. Закономірності виховання. Діалектика виховного процесу. Внутрішні та зовнішні протиріччя виховного процесу. Етапи процесу виховання. Управління процесом виховання. Сучасні вітчизняні та зарубіжні концепції в галузі теорії виховання.

Література: 1, 3, 4, 5, 7, 8.

Тема 2. Педагогічний процес як система і цілісне явище.

Сутність педагогічного процесу. Структура педагогічного процесу. Основні компоненти педагогічного процесу. Закономірності педагогічного процесу. Принципи педагогічного процесу. Поняття про технологію педагогічного процесу.

Література: 2, 5, 7, 8.

Закономірності виховання. Об’єктивні та суб’єктивні закономірності виховання. Характеристика закономірнос­тей виховання. Взаємозв’язок закономірностей виховання і його мети. Принципи виховання. Об’єктивна основа принципів виховання. Характеристика основних принципів виховання. Ідейність, науковість і цілеспрямованість виховання. Комплексний підхід до виховання. Зв’язок виховання з життям та суспільною працею. Єдність виховання, свідомості і поведінки. Виховання в колективі і через колектив. Диференційований та індивідуальний підхід до особистості. Повага до особистості у поєднанні з розумною вимогливістю до неї. Опора на позитивне в людині. Врахування вікових та індивідуальних особливостей ,особистості. Систематичність і послідовність виховання. Гуманізм принципів виховання, їх взаємозв’язок. Педагогічна практика – єдиний критерій об'єктивності принципів виховання. Реалізація педагогічних принципів у методах і формах виховного впливу.

Література: 2, 5, 7, 8.

Модуль 2. Основи теорії освіти та навчання.

Тема 3. Сутність, закономірності та принципи навчання.

Поняття про процес навчання. Поняття дидактики. Закономірності навчання. Основні категорії теорії освіти та навчання: учіння, навчання, освіта, розвиток. Навчальні навички та уміння. Функції процесу навчання. Структура навчальної діяльності. Психолого-педагогічні основи навчально-пізнавальної діяльності учнів. Навчально-виховний процес у сучасних умовах. Роль дидактики у вивченні теоретичних основ психологічної науки. Визначальна роль педагога в організації навчання учнів. Принципи навчання. Принципи науковості, систематичності і послідовності. Принципи доступності, зв’язку з життям, свідомості й активності учнів. Принципи наочності, міцності засвоєння знань, індивідуального підходу та емоційності. Залежність принципів виховання і навчання від суспільного замовлення держави на виховання свого громадянина.

Література: 4, 5, 8, 12.