Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
метод педаг фвв,псих курс 13.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
364.54 Кб
Скачать

Тема 4. Види, форми і система методів навчання.

Поняття про зміст навчання. Дидактичні вимоги до змісту навчання. Диференціація понять "метод", "методика", "методологія". Поняття про засоби навчання. Методи навчання. Класифікація методів навчання. Мовні, практичні і наочні методи навчання. Репродуктивні методи навчання. Проблемно-пошукові методи навчання. Методи стимулювання навчальної діяльності. Мотивація в навчанні. Поняття про форми навчання. Класифікація форм навчання. Загальна характеристика систем навчання. Науковий підхід до методичного забезпечення навчання. Методика аналізу навчального заняття. Контроль за навчально-пізнавальною діяльністю. Інноваційні педагогічні технології. Методи контролю навчальної діяльності.

Література: 2, 5, 8, 9, 10.

Модуль 3. Основи теорії виховання.

Тема 5. Зміст і структура процесу виховання. Закономірності та принципи виховання.

Закономірності виховання. Принципи виховання. Поняття про основні напрями виховання. Зміст виховання і особливості його формування.

Моральне виховання. Формування моралі. Активний характер моралі. Моральне виховання – основна ланка всебічного розвитку особистості. Завдання і зміст морального виховання. Виховання моральних почуттів, моральної свідомості та навичок поведінки. Форми і методи морального виховання. Умови ефективності процесу морального виховання.

Правове виховання. Поняття правової культури, правового виховання і правової свідомості. Правове виховання – один з найважливіших засобів забезпечення законності в умовах побудови правової держави. Мета, завдання і зміст правового виховання. Комплекс правових заходів з формування правової свідомості людей. Характеристика основних форм і засобів правового виховання. Правова пропаганда. Вивчення курсу з основ правових знань у середній школі. Шляхи і методи подолання правового нігілізму людей.

Трудове виховання. Праця як засіб виховання і розвитку особистості. Мета, завдання та зміст трудового виховання. Психологічна та практична підготовка людей до свідомої та активної праці на благо суспільства. Вибір праці та її виховне значення. Сутність колективного характеру праці. Суспільно корисна діяльність. Творчий характер трудової діяльності. Методи трудового виховання. Основні шляхи трудового виховання особистості в сім’ї, в процесі навчання, в трудовому колективі.

Естетичне виховання особистості. Визначення поняття "естетичне виховання". Сутність, завдання і принципи естетичного виховання, його напрямки. Виховання у особистості естетичних почуттів, формування естетичних поглядів, смаків, потреб. Розвиток творчого в особистості, пошук естетичного в соціальній діяльності, в праці, поведінці. Основні форми та засоби естетичного виховання.

Фізичне виховання особистості. Поняття і сутність фізичного виховання. Мета зміст, форми і засоби фізичного виховання особистості. Фізкультура і спорт як основа цього процесу.

Екологічне виховання особистості. Поняття і сутність екологічного виховання. Мета зміст, форми і засоби екологічного виховання особистості.

Література: 1, 3, 5,7, 8.