Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3 к.психод..docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
71.81 Кб
Скачать

Розвиток психодіагностики у 1980-і р.

На початку 1940-х р. майбутнє психологічного тестування, у всякому разі у США, видавалося аж ніяк не світлим. Один з випусків журналу American Psychologist (жовтень 1981) був повністю присвячений тестуванню і небезпекам, що йому загрожують, проте у дискусіях намітилася і очевидна позитивна тенденція, суть якої зводилася до того, що даний напрямок досліджень не повинно бути втрачено для науки і практики.

Кількість тестів продовжувала зростати. Валідність залишалася найбільш вразливим місцем майже кожної діагностичної методики, особливо проективної. Тим не менш роки критики відносно мало вплинули на статус проективних тестів. У перший десяток за популярністю входили майже ті ж тести, що і в минулому десятилітті. Дані про найбільш часто використовувані у США тести у період з 1935 по 1982 рр.

Тест Рангове місце

Міннесотський багатоаспектний особистісний опитувальник 1

Шкала інтелекту Векслера для дорослих 2

Гештальт-тест Бендер 3

Тест Роршаха 4

Шкала інтелекту Векслера для дітей 5

Тест тематичної апперцепції 6

Тест на завершення пропозицій 7

Тест «Намалюй людини» 8

Тест «Будинок-дерево-людина» 9

Пібоді тест 10

Тест Роттера на завершення пропозицій 11

Шкала пам'яті Векслера 12

Великий інтерес викликало появу останньої (четвертої) версії шкали Стенфорд-Біне (четвертої). Це були 15 субтестів з завданнями, розташованими у порядку зростання труднощів. Велике значення мало ставлення до того, що вимірював тест. Поступово відходять у минуле, стосовно до тестування інтелекту, терміни «розумовий вік», «інтелект» і «IQ». Вони були замінені поняттями «когнітивний розвиток» і «стандартний віковий бал». «Сирі» бали, отримані у результаті обстеження, конвертувалися у стандартний віковий бал (СВБ).

Що дали ці зміни? Згідно деяким критикам, вони були спробою подолати 20-річний спад у тестуванні інтелекту (1987). Введення показника СВБ у нову версію тесту Стенфорд-Біне принесло безсумнівний успіх його розробникам, правда, дещо затьмарений тим, що у цьому тесті стандартні відхилення дорівнювало 16, в той час як більшість інших шкал мало стандартне відхилення 15. Тим самим утруднялося зіставлення результатів, отриманих за допомогою різних тестів.

Свіжим струменем у тестуванні інтелекту з'явилася у це десятиріччя батарея для вимірювання інтелекту дітей, розроблена в університеті Алабами Аланом Кауфманом. «Оціночна батарея Кауфмана для дітей» (1983) увібрала у себе останні досягнення у сфері тестування інтелекту. Автор відмовляється від традиції, відповідно до якої дітей відносили до тієї чи іншої категорії на основі коефіцієнта інтелекту. В оціночної батареї для характеристики розумового розвитку дитини використовуються множинні показники, а всі когнітивні завдання розглядаються автором в якості критеріїв того, чому дитина навчилася.

Безсумнівним досягненням психологів 1980-х р., досягненням, яке має безпосереднє відношення до діагностики здібностей, було видання у період з 1982 по 1989 р. п'ятитомника «Успіхи у психології людського інтелекту». Ця праця була видана під редакцією відомого американського психолога Роберта Стернберга, чия ієрархічна модель інтелекту, що розроблялася у цей період, претендувала на пояснення взаємин між інтелектом, з одного боку, і пізнавальними процесами, досвідом індивіда, нарешті, його поведінкою, з іншого боку.

Розробники прагнули виключити двозначні або «образливі» твердження, наприклад такі: «Я думаю, що Лінкольн був більш знаменитою людиною, ніж Вашингтон». Також за минулі десятиліття піддалися змінам зміст і значення деяких тверджень, таких, зокрема, як твердження «Я важлива особа». Якщо у 1930-і р. тільки 9% нормальних дорослих людей погоджувались з цим твердженням, то в кінці XX в. ситуація різко змінилася. Приблизно 49% сучасних американських чоловіків і жінок згодні з цим твердженням! У MMPI-2 була також осучаснена мова близько 14% тверджень.

Тим часом з'являється безліч комп'ютерних версій тестів, які все частіше залучають психологів. Протягом 1983-1984 р. результати 300 000 тестових досліджень інтерпретувалися за допомогою комп'ютера і висловлювались припущення, що до 2000 р. практично всі психологічні тести будуть автоматизовані. Однак якщо у 1970-і р. багато психологів виявилися зачарованими можливостями комп'ютерів і не особливо прислухалися до проблем, які приносить із собою комп'ютеризоване тестування. Комп'ютерні інтерпретації, як виявилося, мають потребу у періодичному перегляді. Також наголошується на тому, що повинні бути вирішені питання, пов'язані з кваліфікацією, з одного боку, розробників програмного забезпечення, а з іншого боку – психологів, які проводять комп'ютерні тестування. Комп'ютерні інтерпретації справедливо характеризуються як такі, які грішать розпливчастими твердженнями загального характеру і тим самим застосовні майже до кожної людини.

Перевидання Американською психологічною асоціацією у 1985 р. «стандартів для тестування в освіті і психології» стало черговою віхою у вдосконаленні нормативно-правової основи діагностичної діяльності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]