Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕТод.ТОПОГр.ПРАКТ.2010.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
7.02 Mб
Скачать

Зображення водних об’єктів

На топографічних картах водні об’єкти відображаються різносторонньо й детально, оскільки їх значення дуже велике як для формування природних особливостей території, так і для господарства, життя людей, оборони країни. На картах зображаються майже всі водні об’єкти та їхні елементи: берегова лінія – узбережжя та прибережна смуга морів і океанів; озера, водоймища та ставки; річки, струмки, канали та канави; джерела, криниці та мінеральні джерела, гідротехнічні споруди. Ці об’єкти залежно від розмірів та масштабу карти зображаються площинними та лінійними умовними знаками, доповнюються буквено-цифровими позначеннями, а для деяких існують позамасштабні знаки (криниці, джерела).

Всі умовні знаки виділені: синім кольором – берегова лінія та річкова мережа, ширина якої не виражається в масштабі карти, блакитним – акваторії.

Межа суші й моря (берегова лінія) подається на час найвищого рівня води під час припливу. У прибережній смузі показуються відмітки глибин, ізобати (лінії однакових глибин), окремі скелі, каміння, відмілини, що мають значення для судноплавства.

На суходолі показують всі озера (якщо їх площа на карті понад 1 мм2; менші за площею водойм показують, якщо вони є витоками річок, або знаходяться у безводних районах. чи мають лікувальне значення), водоймища, ставки, що виражаються в масштабі карти із характеристикою води. Берегова лінія показується на період межені, коли живлення майже виключно підземне. У засушливих та пустинних районах показуються всі без винятку прісні озера. Залежно від ширини русла та масштабу карти річки зображаються однієї чи двома лініями (таблиця 1).

Таблиця 1. Зображення водних об’єктів на карті.

Зображення річки

Масштаб карт і ширина річки, м

на карті

1:10 000

1:25 000

1:50 000

1:100 000

В одну лінію

до 3

менше 5

менше 5

менше 10

В дві лінії із проміжком між ними 0,3 мм (без збереження ширини в масштабі)

від 3 до 6

5-15

5-30

10-60

В дві лінії із збереженням ширини в масштабі

понад 6

понад 15

понад 30

понад 60

На картах масштабу 1:100 000 і крупніше наносять всі річки та струмки. Лише в місцевостях із густою гідрографічною сіткою дрібні річки (довжиною на карті до 1 см) показують із відбором.

На суходолі показуються постійність водостоків, підземні та зникаючі ділянки, водоспади, пороги, броди, елементи судноплавності. Детально показуються якісні та кількісні характеристики річок: ширина, глибина, характер дна, швидкість та напрям течії, глибини бродів, розміри поромів тощо.

Джерела показують за складом води. Для багатьох об’єктів (канали, озера, річки, ставки) даються урізи вод – абсолютні висоти рівня води (синім кольором).

Із об’єктами гідрографії пов’язані численні гідротехнічні споруди: мости, греблі, переправи, водяні млини, пристані, водопроводи.

Криниці (колодязі) показуються тільки за межами населених пунктів. Головні криниці. розташовані поза межами населених пунктів, супроводжують вказівкою абсолютної висоти поверхні землі, глибини й наповнюваності криниці.

Джерела показують особливим знаком із характеристикою води (для всіх солоних і гірко-солоних).

Об’єкти гідрографії – географічні назви. Вони передаються синім кольором. Шрифтовими особливостями підкреслюють вид об’єкту, його розмір, транспортне значення (судноплавність). Канали та канави при ширині до 3 метрів зображаються однією тоненькою лінією, а понад 3 м – однією потовщеною лінією чи двома лініями (залежно від масштабу карти).