Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 2. 2010.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
203.26 Кб
Скачать

24

Тема № 2. Наука муніципального права

1. Поняття та предмет науки муніципального права

2. Система науки муніципального права

3. Методологія науки муніципального права

4. Функції науки муніципального права

5. Джерела науки муніципального права

6. Сучасні теорії муніципального права

7. Муніципальне право як навчальна дисципліна

1. Поняття та предмет науки муніципального права

Муні­ципальне право як наука являє собою сукупність знань, науко­вих ідей, концепцій, теорій про місцеве самоврядування, про форми і методи його здійснення, про етапи розвитку тощо. Вчен­ня про муніципальне право як галузь національного права є ор­ганічною частиною юридичної науки. Муніципальне право належить до числа галузевих наук, основною ознакою яких є ви­вчення однойменної галузі права.

Таким чином, наука муніципального права — це система нау­кових ідей, теорій, концепцій, знань про суспільні відносини, пов’язані з виникненням, формуванням та організацією місцево­го самоврядування, формами та методами роботи територіальних громад, їх органів та посадових осіб в процесі вирішення питань місцевого значення, а також реалізації делегованих місцевому са­моврядуванню повноважень державної виконавчої влади.

Нау­ка про місцеве самоврядування вивчає не тільки муніципально-правові норми й інститути, а й процеси, пов’язані з їх реаліза­цією. Тому об’єктом наукового дослідження цієї галузі є муніци­пальні (комунальні) відносини, відповідні правові норми та ін­ститути.

Головний предмет цієї науки — місцеве самоврядування як особливий вид публічної влади, вивчення його сутності, принципів та соціального призна­чення.

Завдання науки муніципального права:

  • ре­тельно збирати, вивчати, узагальнювати та розповсюджувати практику застосування прогресивних, найефективніших форм і методів роботи муніципальних структур;

  • прогнозувати розвиток організації діяльності місцевого самовря­дування в процесі подальшого розвитку демократичних перетво­рень у нашому суспільстві;

  • вивчити умови та засоби, які забезпечують правову, ор­ганізаційну та матеріально-технічну самостійність територіаль­них громад та їх органів насамперед від органів державної влади при вирішенні питань місцевого значення.

2. Система науки муніципального права

Система науки муніципального права – впо­рядкована сукупність відносно самостійних комплексів теоре­тичних положень, між якими існує логічний зв’язок. В основі цієї системи лежить — структурність самого предмету наукового пізнання. Саме предмет науки муніципального права, а також послідов­ність вивчення муніципально-правової проблематики детермінує систему цієї науки.

Оскільки предметом науки є однойменна га­лузь права, природно, що кожний з елементів системи галузі ко­респондує самостійний розділ муніципально-правової науки. Од­нак перед наукою стоять завдання складніші, ніж просто пізнан­ня кожного з складових елементів галузі. Вона повинна дослі­джувати загальні риси, притаманні галузі у цілому, специфіку і характер її предмета, джерела, систему, різновиди її норм, засоби їх реалізації, особливості муніципально-правових відносин, які виникають в результаті реалізації відповідних правових норм. Наука повинна теоретично визначити і свій власний предмет, систему, методи дослідження, джерела тощо.

Сукупність теоретичних висновків, положень по всіх назва­них проблемах і складає загальну частину у системі науки муні­ципального права. Ці питання є першими в силу того, що без піз­нання зазначених проблем не можна вірно зрозуміти зв’язки, які існують між окремими муніципально-правовими інститутами, а звідси — в повній мірі розкрити їх функціональне призначення, роль в загальній системі муніципально-правового регулювання.

Оскільки наука муніципального права галузева, то її завдан­ня полягає в пізнанні змісту і сутності, еволюції, правової приро­ди, характерних ознак основного предмету галузі — місцевого самоврядування. Тому повинні також розглядатися проблеми, присвячені історико-теоретичним аспектам місцевого самовря­дування.

Органічною частиною системи науки муніципального права є знання про такі інститути, як правові, організаційні, терито­ріальні, фінансово-економічні основи місцевого самоврядування, функції і повноваження суб’єктів місцевого самоврядування, га­рантії їх діяльності, відносини відповідальності тощо, комплекс яких утворює особливу частину науки муніципального права.

Таким чином, система науки муніципального права у своїй основі відповідає відповідній системі галузі права, однак є шир­шою, тому що наука не може зосередитися тільки на конкретних муніципально-правових інститутах, а досліджує і загальні харак­теристики галузі, її специфіку, місце і роль в системі права. Ви­вчає наука також і практику реалізації муніципально-правових норм та інститутів, прагнучи розкрити закономірності їх розвит­ку та дати обґрунтовані рекомендації законодавцеві та правозастосувальникам щодо вдосконалення та застосування відповідних правоположень, а окремим особам — рекомендації щодо їх вико­ристання. З цією метою вивчаються також теорії та погляди, які розроблені дослідниками місцевого самоврядування, умови, що впливають на їх еволюцію.

Конкретний перелік проблем тієї чи іншої частини науки не є сталим. В процесі розвитку суспільства, держави, із змінами суспільно-соціальних умов виникають нові концепції, які потре­бують свого наукового обґрунтування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]