Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 2.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
76.8 Кб
Скачать

12

Лекція 2

(2 год.)

НЕ 1.2 Методологічні основи наукових досліджень.

Мова як засіб вираження наукових знань

План.

  1. Поняття “методологія”, “науковий метод”, “методика”.

  2. Сутність та основні види наукових досліджень.

  3. Особливості педагогічних досліджень, їх завдання та можливості.

  4. Вибір умов проведення дослідження. Етика дослідження.

Основні поняття до теми: методологія; метод; методика; емпіричні дослідження; теоретичні дослідження; науково-педагогічне дослідження; природні, лабораторні, комплексні умови дослідження; етичні принципи дослідження.

  1. Поняття “методологія”, “науковий метод”, “методика”

Проблема методології дослідження є актуальною для будь-якої науки, оскільки її досягнення значною мірою визначаються розвитком власного методологічного апарату. Розробка конкретних методів науки базується на її теоретичних положеннях і методологічних принципах.

Термін “методологія” грецького походження.

Він означає “учіння про метод” чи “теорія методу”.

Методологія займається теоретичними проблемами шляхів і засобів наукового пізнання і закономірностями наукового дослідження як творчого процесу.

Методологія виникла на основі аналізу наукової діяльності, загальних особливостей методів і засобів, що використовуються, їх порівняння і систематизації. Тим самим методологія виявляє сутність наукової пізнавальної діяльності.

Поняття методології є складним і не завжди розуміється однозначно. Воно використовується перш за все для широкого значення загальної методології всіх наук.

Відповідно, у цьому випадку методологія означає філософську вихідну позицію наукового пізнання, загальну для будь-яких досліджень.

Поняття “методології” у більш вузькому значенні слова означає теорію наукового пізнання у конкретних наукових дослідженнях.

Педагогічний словник С.У.Гончаренка дає таке тлумачення поняття “методологія”:

  1. Сукупність прийомів дослідження, що застосовуються в якійсь науці.

2) Вчення про методи пізнання та перетворення дійсності.

В.А.Штофф визначає “методологію” так: “На відміну від методології в широкому філософському значенні, яка спрямована на аналіз методологічної ролі і евристичного значення принципів, законів, категорій, методологія науки в більш вузькому значенні є теорією наукового пізнання і покликана вивчати закономірності складного процесу пізнання у багатогранних проявах та формах, які характерні для даної науки.”

Зазвичай, терміном “методологія” позначають три різні рівні наукового підходу:

Філософська методологія – загальний принцип пізнання, філософський підхід до аналізу явищ дійсності.

“Система діалектичних методів, які є найзагальнішими і діють на всьому полі наукового пізнання, конкретизуючись і через загальнонаукову, і через часткову методологію.” Цей рівень називають філософсько-методологічним.

Загальна методологія – сукупність більш загальних методологічних принципів, методів (наприклад, методи педагогіки є одночасно її методами і загальною методологією для часткових дидактик, школознавства).

Часткова методологія – сукупність методів у кожній конкретній науці.

Термін “метод” грецького походження, що у перекладі означає шлях дослідження чи пізнання.

Це спосіб організації практичного й теоретичного освоєння дійсності, зумовлений закономірностями розглядуваного об’єкта.

Науковий метод – це цілеспрямований підхід, шлях, за допомогою якого досягається певна мета, щось пізнається чи вирішується.

Метод являє собою комплекс різноманітних підходів і практичних операцій, що спрямовані на набуття наукових знань.

У педагогіці під поняттям “наукового методу” мається на увазі система основних підходів і способів дослідження, які відповідають предмету і завданням педагогічної науки.

Поняття “метод” застосовується в широкому і вузькому значенні слова.

У вузькому значенні –це спеціальні прийоми наукового дослідження (наприклад, спостереження, опитування, тестування тощо).

У широкому значенні –це пізнавальний процес, який складається з дрібніших процесів пізнання (наприклад, метод теоретичного аналізу, крім аналізу включає : синтез, узагальнення, абстрагування тощо).

Методи реалізуються через методику.

Методика – конкретні форми і засоби використання методів, за допомогою яких здійснюється пізнання педагогічних явищ і процесів.

Поряд з поняття “методика” використовують термін “дослідницька процедура”, або “технологія”.

Це поняття ширше ніж “методика”, оскільки включає в себе визначений комплекс засобів і прийомів , а також аспекти організації дослідницької діяльності (необхідний час, план дослідження, кількість дослідників, фінансові витрати).