Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тема 2.1.Культура як соціальна система та її вп...doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
62.46 Кб
Скачать

Тема 2.1. Культура як соціальна система та її вплив на соціалізацію особистості

План

  1. Поняття про культуру як соціальну систему.

  2. Основні види, форми та рівні культури. Соціальні функції культури.

  3. Роль культури у становленні громадянської, національної свідомості особистості.

Основна література:

  1. Лавриченко Н.М. Педагогіка соціалізації: європейські абриси. – К.: Віра ІНСАЙТ, 2000. – 444 с.

  2. Лукашевич М.П. Соціалізація. Виховні механізми і технології: Навч.-метод. посібник. – К.: ІЗМН, 1998. – 112с.

  3. Победа Н.А. Социология культуры. – Одесса, 1997.- 204с.

  4. Словарь по социальной педагогике: Учеб. пособие для студ. высш.учеб. заведений / Авт. – сост. Л.В.Мардахаев. – М.: Академия, 2002. – 368 с.

Додаткова література:

  1. Витаньи И. Общество. Культура. Социология. – М.: Прогресс, 1984. – 560с.

  2. Костенко О.М. Культура і закон - у протидії злу. – К.:Атіка.- 2008. - 352с.

  3. Лісовий В. Культура та цивілізація // Філософська і соціологічна думка. – 1993. - № 1.

1. Поняття про культуру як соціальну систему

Походження поняття «культура». Зі всього розмаїття соціальних процесів, відносин і фактів, які існували у минулому й існують нині, ми виділяємо певну особливу сферу, яка іменується культурою. Більшість людей переконана, що саме культура - те головне, основне, що відрізняє людське і соціальне буття від існування дикої природи. Пояснення і докази цієї тези наводяться найрізноманітніші - в залежності від того, що розуміється під культурою.

Слово “культура” - латинського походження, яке буквально означало обробку землі, догляд, поліпшення, обробіток. У класичній давнині воно вперше було зафіксоване в праці Марка Порція Катона “De agri cultura” (ІІІ ст. до н.е.), присвяченій турботам землевласника, який обробляв землю з використанням рабської праці.

Зігравши роль універсальної мови у середньовічній Європі, латина донесла до нас слово “культура” через пітьму сторіч. Правда, вживалося воно тільки у словосполученнях і означало ступінь майстерності в якій-небудь галузі, придбання розумових навичок (наприклад, cultura juris - вироблення правил поведінки, cultura scientiae - засвоєння науки, cultura literarum - вдосконалення письма).

На сьогоднішній день важко віднайти інше поняття, котре мало б стільки різних відтінків смислу і було настільки широковживаним, як поняття культури. З іншого боку, це поняття й досі залишається поняттям „без берегів”, куди кожен бажаючий відповідно до власних уподобань ладен вкласти будь-який зміст” (В. Горський). І все ж, простежується певна загальна тенденція його осмислення як повсякденною, так і науково-теоретичною свідомістю. Ця тенденція концентрується у розумінні культури як утворення духовного, як того, що підвладне людському духу і є його проявом.

Так, у широкому вжитку поняття “культура” переважно асоціюється або з чемністю та освіченістю, або зі сферою функціонування соціокультурних інститутів ідеології, моралі, релігії, мистецтва, або обмежується лише мистецтвом та релігією.

Суть соціального призначення культури розкривається в цілому ряді дефініцій (визначень). Наприклад, культура це: 1) надбіологічний спосіб адаптації (пристосування) людства до природного середовища, яке змінюється; 2) форми і способи комунікації людей; 3) соціальна пам'ять людства; 4) нормативно-спадкове програмування суспільної поведінки людей; 5) характеристика типу суспільства або певної стадії його розвитку; 6) єдність людських дій, відносин і установ, які забезпечують соціальну стабільність. Сучасне розуміння культури у контексті соціальної історії розглядає її як систему життєвих орієнтацій людини. Культура – це сфера духовної, ціннісної, комунікативної організації суспільства, яка визначає норми поведінки, мислення, почуттів різних верств населення і націй в цілому (Гуревич, 1991; Парахонський, 1995).

В широкому розумінні цього слова культурою вважають все, що має людина чи громада людей не від природи, а вже від власного розуму і власної творчості, як в царині матеріальній, так і духовній, в царині громадського життя, звичаїв та побуту. Таким чином, культуру в широкому розумінні цього слова мають в наші часи, певно, всі люди — від найпримітивніших канібалів (людоїдів) до найбільш культурно розвинених народів; тільки рівень культури в них дуже різний: одні мають культуру примітивну, другі знову мають культуру високорозвинену. Але такого широкого розуміння слова «культура» додержуються хіба історики примітивних культур, дослідники генетивної соціології тощо. Натомість у загальному вжитку є звичай звужувати поняття культури і цим словом зазначати ту культуру, яка стоїть на певному ступені розвитку. В цьому стислому розумінні культурними звуться лише ті народи, що стоять на вищому щаблі культурного розвитку, на відміну від народів з примітивною культурою, яких називають народами некультурними.

Таким чином, культура - це поняття, яке означає певний історичний рівень розвитку суспільства, творчих сил і здібностей людини, втілений у типах і формах організації життя і діяльності людей, а також в цінностях, які створюються ними.

Культура у теорії та практиці соціально-педагогічної роботи – це рівень розвитку індивідуальності людини ( ступінь засвоєння нею соціального досвіду), що відображає своєрідність народу, соціального середовища і проявляється у повсякденному житті через її свідомість, діяльність, поведінку, взаємодію з іншими людьми ( автор поняття - Л.В.Мардахаев). Тобто, культура є показником соціалізованості особистості, що визначає ступінь її адаптованості до вимог суспільного життя.