Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичні вказівки до інд занять.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
72.03 Кб
Скачать

Іv. Індивідуальні завдання

Тема 1. Сутність підприємництва та його види

1. Види підприємницької діяльності

2. Індивідуальне підприємництво

1. Спільне підприємництво

2. Що таке підприємництво?

3. Назвіть властивості підприємництва.

4. Основні ознаки класифікації підприємництва.

5. Що таке виробниче підприємництво.

6. Основні види підприємницької діяльності.

7. Дайте характеристику підприємницького середовища.

8. Що таке внутрішнє середовище підприємництва?

9. Що таке макросередовище?

Література: [1-22]

Тема 2. Прийняття підприємницького рішення

1. Сфера прийняття управлінських рішень

2. Технологія прийняття підприємницьких рішень

3. Економічні методи прийняття підприємницьких рішень

4. Що таке внутрішнє середовище підприємництва?

5. Які базові складові внутрішнього середовища фірми?

6. Методи прийняття підприємницьких рішень

7. Яка технологія прийняття рішень

Література: [1-22]

Найважливішим розділом плану розвитку підприєм-ства є виробнича програма або план виробництва і реалізації продукції, яка визначає можливий обсяг виробництва і продажу продукції в плановому періоді, що відповідає номенклатурі, асор-тименту, якості та вимогам споживача.

Виробнича програма визначає завдання щодо введення в дію нових виробничих потужностей, потребу в матеріально-сировинних ресурсах, чисельності робітників, транспорті тощо. Вона тісно взаємодіє з фінансовим планом, планом з витрат ви-робництва, прибутку і рентабельності.

Кожне підприємство розробляє свою виробничу програму самостійно, використовуючи: попит на продукцію, виявлений у процесі вивчення ринку; портфель замовлень на продукцію та послуги інших споживачів; державні замовлення, які передба-чають не лише конкретну їх величину, а й гарантоване держа-вою забезпечення оплати поставок і необхідних бюджетних асигнувань.

Виробнича програма складається з трьох розділів: план ви-робництва продукції в натуральних вимірах; план виробництва продукції у вартісних вимірах, план реалізації продукції в нату-ральних та вартісних вимірах.

У натуральних вимірниках розрізняють номенклатуру та асортимент продукції підприємства. Номенклатура — перелік продукції однакового призначення, яка реалізується підприємс-твом та представлена окремою позицією, а асортимент — характеризує її склад за видами, типами, ґатунками та іншими озна-ками.

Товарна продукція являє собою вартість усіх видів готової продукції, робіт промислового характеру і послуг, призначених для замовників зі сторони, напівфабрикатів, деталей і вузлів, що постачаються по коопераційних зв’язках, вартість капітального ремонту, виробів і запасних частин для власного капітального будівництва і капітального ремонту, інструментів і оснащення для власного будівництва.

Плановий обсяг товарної продукції визначається за фор-мулою:

<2тов = Т.Ні-Ці+Р, (2.1)

де Nі — випуск продукції і-го виду в натуральних одиницях;

Ці - гуртова ціна підприємства одиниці виробу і-го виду, грн;

Р — вартість робіт і послуг на сторону, грн.

Товарна продукція розраховується в діючих відпускних цінах підприємства а також у незмінних цінах і тарифах. Перша оцінка дозволяє визначити планову суму доходу і прибутку підприємст-ва, розрахувати середні витрати на гривню товарної продукції, а друга — темпи росту і зміни структури виробництва.

Обсяг реалізованої продукції розраховується:

ареал = атов - mс .к. і - Qс.п . і )+(Qо. к . і - Qо.п. і )], (2.2)

де 0с к та Ос п — залишки продукції на складі на кінець та поча-ток року, грн;

gв . к . та Овп — залишки продукції відвантаженої, але не оплаченої покупцем, грн.

Обсяг виторгу від реалізації продукції головним чином за-лежить від виробництва товарів і послуг, асортименту продук-ції, її якості, скорочення складських залишків готової продукції, а також від зростання або зменшення перехідних залишків про дукції, відвантаженої, але не оплаченої покупцями. Підприємс-тва реалізують свої товари та послуги відповідно до укладених договорів безпосередньо зі споживачами, органами матеріаль-но-технічного постачання та збуту, торгівлі, через товарні бір-жі, а також через власну мережу продажу продукції.

Валова продукція характеризує загальний обсяг підприємст-ва. Вона включає всю продукцію у вартісному вираженні, неза-лежно від ступеня її готовності

Обсяг валової продукції розраховується:

Qвал = Qтов +(НВк - НВп), (2.3)

де НВк та НВп — вартість залишків незавершеного виробни-цтва на кінець і початок планового періоду, грн.

До складу товарної та валової продукції включається вар-тість матеріальних витрат, яка досягає 80 % у витратах підпри-ємства. Тому чим вища вартість використаних матеріалів, тим більший обсяг товарної та реалізованої продукції, у той час, ко-ли випуск у фізичних одиницях може і не змінитися. Більш пра-вильний вклад підприємства у кінцевий результат характеризує чиста продукція.

Обсяг чистої продукції розраховується:

Qчис = Qтов -(М + А) , (2.4)

де М — матеріальні витрати на виробництво продукції, грн;

А — сума амортизаційних відрахувань за відповідний пері-од, грн.

Приклад: Виробнича програма машинобудівного підприємс-тва наступна: готові вироби — 30 570 тис. грн.; роботи промис-лового характеру і послуги, виконані на сторону -295 тис. грн.; вартість запчастин, відпущених на сторону, — 175 тис. грн.

Незавершене виробництво на початок року становило 115 тис. грн.; на кінець року — 122 тис. грн.

Залишки готової продукції на складах: на початок року — 85 тис. грн.; на кінець року 77 тис. грн.

Обчислити обсяг товарної, реалізованої та валової продукції.

Розв ’язок:

1. Розрахуємо обсяг товарної продукції за формулою (2.1):

Qmов = 30570 + 295 + 175 = 31040 тис. грн.

2. Розрахуємо обсяг реалізованої продукції за формулою (2.2):

Qpean = 31040 - [(77 - 85)] = 31048 тис. грн.

3. Розрахуємо обсяг валової продукції за формулою (2.3):

Qвwj= 31040 + (122 -115) = 31047 тис. грн.

Відповідь: обсяг товарної продукції — 31040 тис. грн; обсяг реалізованої продукції — 31 048 тис. грн; обсяг валової продук-ції — 31 047 тис. грн.

У матеріаломістких галузях використовується показник но-рмативної вартості обробітку, який одержується як сума показ-ника нормативної вартості обробітку одного виду виробу і-го виду (НВОі) і кількості виготовлених виробів і-го виду (N,):

HВO = п^HВOі-Nl. (2.5)

Якісний бік виробничої програми характеризує показник, який відображає питому вагу продукції, що відповідає міжна-родним стандартам, у загальному обсязі випуску продукції під-приємством. Він може бути обчислений як відношення кількос-ті сертифікованої продукції до загального її обсягу.