Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
5-Улексин_В_А_Расчет_двигателя_(Методич_указани...doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
1.23 Mб
Скачать

Після вибору прототипу розрахунки ведуть у наступному порядку

1.1. Знаходження маси проектованої машини

1.1.1. Маса трактора знаходиться з умов забезпечення заданого зусилля на гаку Ркр при допустимому буксуванні δ рушія. Згідно з стандартом допускається максимальне буксування [3]:

δ = 0,15...0,18 (15...18%) – для колісних тракторів та

δ = 0,03...0,05 (3...5%) – для гусеничних тракторів с. г. призначення.

Допустиме буксування реалізується при певному співвідношенні між навантаженням на ведуче колесо чи гусеничний рушій N і горизонтальною силою, що діє між рушієм і опорною поверхнею – дотичною силою Рк:

φкдоп = Рк/N, (1.13)

Величину φкдш називають допустимим коефіцієнтом використання зчіпної ваги, його значення залежить від виду опорної поверхні і знаходиться у межах: φкдоп = 0,3...0,9 для колісних тракторів і φкдоп = 0,4...1,1 – для гусеничних. У відповідності з означеними у завданні умовами руху слід приймати φкдоп = φ з таблиці 1 додатку 1.

Нормальне навантаження на рушій N залежить від ваги трактора і розташування його центра мас, визначається на стадії проектування орієнтовно через коефіцієнт навантаження ведучих коліс λк:

λк = k∙λкст, (1.14)

де λкст – статичний коефіцієнт навантаження ведучих коліс; для гусеничних та повноприводних колісних тракторів λкст = 1, для колісних тракторів з одним ведучим мостом – λкст = 0,65... 0,7;

k – коефіцієнт динамічності, враховує перерозподіл реакцій за рахунок дії сил інерції та сил з боку агрегатованої машини, приймають k = 1,1...1,2 для колісних тракторів формули 4x2 i k = 1 – для інших тракторів.

З урахуванням вище сказаного остаточна формула для визначення маси трактора набуває вигляду:

m = , кг, (1.15)

де Ркр – номінальне тягове зусилля згідно з завданням, Н;

kп – коефіцієнт можливого перевантаження трактора, призначають у межах 1,15...1,25 для колісних тракторів і 1,1...1,2 – для гусеничних.

Для визначення маси гусеничного трактора іноді застосовують формулу:

m = , кг. (1.16)

Формула 1.16 застосовується тоді, коли в балансі потужності окремо враховують втрати енергії в шарнірах гусеничного рушія Nг, які при експериментальному визначенні f входять і до складу Nf. При цьому вважають, що λк = 1 і Nг = 0,5Nf.

В курсовій роботі будемо застосовувати формулу 1.15.

1.1.2. Маса автомобіля на стадії проектування знаходиться методом подібності за формулою:

m = mв + mo + 75n, кг (1.17)

де mв – маса вантажу згідно з завданням, кг;

mо = mвв – власна маса порожнього автомобіля, кг;

n – число місць у кабіні, включаючи водія (n = 1...4);

ηв – коефіцієнт вантажопідйомності, приймається по прототипу або з відомих статистичних даних у межах: ηв = 1,0...1,6 – для дорожніх автомобілів і ηв = 0,5...1,1 – для автомобілів підвищеної прохідності.