Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
5-Улексин_В_А_Расчет_двигателя_(Методич_указани...doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
1.23 Mб
Скачать

4.7. Визначення середнього крутного моменту двигуна.

Середнє значення крутного моменту визначають через середнє за цикл значення Тср сумарної тангенціальної сили ТΣ . Найпростіший спосіб її знаходження полягає у підрахунку площі Fд під кривою ТΣ і ділення її на довжину діаграми Lд з урахуванням масштабу μP побудови графіка ТΣ :

Тср = (Fд·μP/Lд). (4.12)

При цьому площу під віссю абсцис слід вважати від'ємною. Підрахунок площі не викликає труднощів, якщо графік ТΣ побудовано на міліметровому папері.

Значення площі Fд можна обчислити, скориставшись графоаналітичним методом – методом трапецій. Для цього побудовану криву ТΣ ділять на довільні частини вертикальними лініями (чим більше – тим точніше буде обчислена Fд) і підраховують та сумують з урахуванням знаку площі одержаних окремих ділянок, які по формі вважають трапеціями.

При поділі кривої на досить велику кількість рівних частин середнє Тср значення сумарної тангенціальної сили ТΣ знаходиться як середнє арифметичне всіх ординат.

Підставляючи одержане значення площі Fд і довжини Lд діаграми у формулу 4.11 та враховуючи масштаб побудови діаграми μР одержуємо значення середнього крутного моменту двигуна:

Мкр = (Fд·μP/Lд)·(πD2/4)·r·106 = T·(πD2/4)·r·106, Нм (4.13)

Визначене за формулою 4.13 значення крутного моменту не враховує величини втрат на тертя (індикаторний крутний момент), які у тепловому розрахунку визначені через механічний ККД ηм. З урахуванням механічного ККД ефективний момент на колінчастому валу двигуна буде рівним:

Ме = МКР·ηМ, Нм. (4.14)

Величина Ме, знайдена за формулою 4.14 повинна співпадати зі значенням ефективного крутного моменту, визначеному в тепловому розрахунку (розділ 3). Розбіжності у значеннях вказують на наявність помилок у динамічному розрахунку чи при побудові графіків сил, які слід виявити та усунути до перевірки розділу з допомогою ЕОМ.

4.8. Для перевірки четвертого розділу на ЕОМ студент повинен заповнити таблицю 4.1 та підготувати дані у вигляді таблиці за зразком (табл.4.3). Параметри 9...13 при вводі в ЕОМ беруться безпосередньо з таблиці 4.1.

Для побудови діаграм на екрані ЕОМ слід знати кут розвалу циліндрів γ (для V-подібного двигуна) та кут між шатунними шийками колінчастого валу α. Ці дані приймають по двигуну-прототипу.

Список додаткових завдань до розділу наведено у додатку 4.

4.9. При задовільній якості виконання розрахунків по розділу 4 ЕОМ видруковує дані, які слід занести до таблиці 4.1: значення N, Ршш та Rшш. Про бокову силу N, графік якої слід побудувати, було сказано вище (підрозділ 4.4). Сили Ршш та Rшш є силами, що навантажують шатунну шийку KB. Про них слід сказати окремо.

4.9.1. Зі сторони шатуна на шатунну шийку діє сила Рш , яку розкладають на дві складові: тангенціальну ТS, яку ми вже визначили, та нормальну ZS, що діє вздовж осі кривошипа:

ZS = Pс·cos(α + β)/cosβ, МПа (4.15)

До сили ZS додається сила інерції від обертання маси mш нижньої головки шатуна РS, що також діє вздовж осі (по радіусу) кривошипа:

PS = – (1 – ľ)·mш·r·ω2·10-6, МПа, (4.16)

де (1 – ľ)·mш – частина маси шатуна, віднесена до нижньої головки. Позначення інших величин відповідає формулам 4.7 та 4.8.

Сили ZS та PS діють по одній лінії і тому їх можна сумувати з урахуванням знаку. Їх алгебраїчна сума позначена Ршш = ZS + PS і складає колонку Pшш таблиці 4.1.

Таблиця 4.3.

Список параметрів динамічного розрахунку двигуна для вводу в ЕОМ

№№ пп

Параметри: назва та позначення

(приведені російською мовою як на екрані ЕОМ)

Одиниця виміру

Значення

1

принятое отношение λ = r/ 1ш

2

принятый ход поршня по инд. диаг.Sп , L

мм

3

принятая отн. масса поршня m’п, mп

кг/ м2

4

принятая отн. масса шатуна m’ш, mш

кг/ м2

5

неуравновешенные массы колена вала m’к, m

кг/ м2

6

распределение масс шатуна = 0.275 ?, ľ

7

шаг построения диаграммы, градусов, t

˚ПКВ

8

относительный дезаксаж КШМ, а

Для угла поворота кривошипа, равного х градусов, введите значения параметров с учетом знака:

9

перемещения поршня от ВМТ Sп =

мм

10

силы ин. пост. движ. масс РJ =

МПа

11

силы давл. газов в цил. Рg =

МПа

12

суммарной силы РS =

МПа

13

суммарной танг. силы ТS =

МПа

Для построения диаграмм сообщите:

14

Угол развала цилиндров γ =

градусы

15

Угол между шейками коленчатого вала α =

градусы

4.9.2. Результуюче навантаження на шатунну шийку з боку шатуна може бути знайдене, як векторна сума сил ТS та Pшш, кут між якими завжди дорівнює 90° і тому величина сумарної сили визначаэться як:

(4.17)

Значення результуючого навантаження на шатунну шийку Rшш повинно бути занесено до відповідної колонки таблиці 4.1.

За результатами розрахунків TS та Ршш будується діаграма навантаження на шатунну шийку (індивідуальне завдання, розділ 6).