Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
8 клас.doc
Скачиваний:
104
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
3.59 Mб
Скачать

Лабораторна робота № 5

Тема: Вивчення ознак пристосованості у зовнішній будові ракоподібних до середовища існування.

Мета: Ознайомитися з особливостями зовнішньої будови річкового рака і визначити риси пристосованості до життя у воді.

Теоретичні відомості

Річковий рак покритий хітиновим панциром, який є для нього зовнішнім скелетом. Для річкового рака характерне линяння. Тіло рака складається з головогрудей, черевця та 19-ти пар кінцівок. На головогрудях рака розміщені шип, складні фасеткові очі на стебельцях. Кінцівки розміщені:

  • на голові – короткі вусики, довгі вусики, пара верхніх щелеп, дві пари нижніх щелеп,

  • на грудях – три пари ногощелеп, п’ять пар ходильних ніг (одна з них – клешні),

  • на черевці - п’ять пар черевних ніжок, шоста –- розширені ніжки (тельсон).

Матеріали та обладнання: фіксовані препарати річкового рака, набір колекцій «Розчленований річковий рак».

Хід роботи

1 . Ознайомтеся із зовнішньою будовою річкового рака. Знайдіть відділи тіла. Які органи на них розташовані? Встановіть за малюнком, які частини та окремі органи річкового рака позначені цифрами 1-11?

1 __________________________;

2 __________________________;

3 __________________________;

4 __________________________;

5 __________________________;

6 __________________________;

7 __________________________;

8 __________________________;

9 __________________________;

10 _________________________;

11 _________________________.

2 . Розгляньте колекцію «Розчленований річковий рак». Порівняйте побачене з малюнком. На­пишіть назви кінцівок та їхні функції.

У висновку дайте відповіді на питання:

1. Чому річковий рак належить до типу Членистоногі?

2. Які характерні ознаки зовнішньої будови річкового рака?

3. Які ознаки пристосування до водного способу життя у річкового рака. ______________________________________ ______________________________________ ______________________________________ ______________________________________ _________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________ ____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Лабораторна робота № 6

Тема: Вивчення ознак пристосованості у зовнішній будові комах до середовища існування. Мета роботи: Вивчити особливості зовнішньої будови комахи (на прикладі травнево­го хруща); визначити ознаки, характерні для класу Комахи.

Теоретичні відомості

Клас Комахи налічує більше мільйона видів, розміри комах коливаються від часток міліметра до 15 см (тропічні жуки), розмах крил у комах може сягати до 25 см (метелик агріппа).

Зовнішня будова комах. Зовні комахи покриті хітиновим покривом з волосками чи лусочками, у покривах можуть бути залози, що виділяють віск, отруйні залози (гусінь). Тіло комахи складається з трьох відділів – голови, грудей та черевця. На голові є пара складних очей, 1-3 прості вічка, вусики, ротовий апарат (гризучого, сисного, колючо-сисного, або гризучо-лижучого типу). Груди складаються з трьох сегментів: передньогрудей, середньогрудей та задньогрудей. На кожному із сегментів розміщено по одній парі кінцівок, а на середньогрудях та задньогрудях – по одній парі крил. Черевце у різних комах складається із різної кількості сегментів (від 4 до 8 і більше), на кожному сегменті є пара дихалець.

Матеріали та обладнання: фіксовані жуки, колекції «Розчленований травневий хрущ», лупа.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]