Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бухгалтерский_учет_Лекции_Ч1.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
1.98 Mб
Скачать

2. Сутність методу подвійного запису і його застосування.

Кожна господарська операція, виходячи з її економічного змісту, відноситься до двох об'єктів обліку, тому вона має подвоєний характер. Наприклад, якщо організація придбала матеріали на суму 7000 грн., то, з одного боку, збільшується залишок матеріалів, а з іншого боку - зменшуються кошти, за рахунок яких вони придбані.

Подвійний запис – спосіб відбиття кожної господарської операції в дебет одного й кредит іншого рахунку в одній і тій же сумі.

Так у раніше зазначеному прикладі, необхідно вказати по дебету рахунок запасів (рахунок 201 "Сировина й матеріали"), по кредиту - рахунок джерела придбання (рахунок 631 "Розрахунки з вітчизняними постачальниками"):

Дебет

Кредит

Сума

201 "Сировина й матеріали"

631 "Розрахунки з вітчизняними постачальниками"

7000

Подвійний запис надає бухгалтерському обліку систематичний характер, забезпечує взаємозв'язок між рахунками, що дозволяє об'єднати їх у єдину систему. Подвійний запис має велике інформаційне значення, тому що дозволяє одержати інформацію про рух господарських коштів і джерел їхнього утворення, дозволяє перевірити економічний зміст господарських операцій і правомірність їхнього здійснення, починаючи від окремих операцій і закінчуючи відбиттям у балансі.

Даний метод бухгалтерського обліку забезпечує виявлення помилок у облікових записах. Кожна сума відображається по дебету й кредиті різних рахунків, тому оборот по дебету всіх рахунків повинен дорівнювати обороту по кредиту всіх рахунків. Порушення цієї рівності свідчить про допущення помилок у записах.

У кожному бухгалтерському рахунку господарські операції відображаються систематично, у послідовності їхнього здійснення, тобто в хронологічному порядку. Запис на рахунках бухгалтерського обліку здійснюють на підставі документів, тому всі прийняті бухгалтерією документи піддають бухгалтерській обробці. Один з її етапів - запис кореспондуючих рахунків по кожній операції, відбитої в документі.

Взаємозв'язок між рахунками бухгалтерського обліку, що виникла по конкретному факту господарської діяльності, називається кореспонденцією рахунків. Вона виражається записом господарської операції по дебету одного рахунку й кредиту іншого рахунку. Ці рахунки називаються кореспондуючими.

Вказівка кореспондуючих рахунків на основі даних конкретної господарської операції й діючого Плану рахунків і суми, що відображається в обліку називається бухгалтерською проводкою (записом).

Бухгалтерські проводки бувають прості й складні.

Проста бухгалтерська проводка – запис господарської операції по дебету одного й кредиту іншого рахунку (див. попередній приклад).

Складна бухгалтерська проводка – запис по дебету декількох рахунків і кредиту одного рахунку або по дебету одного рахунку й кредиту декількох рахунків. Однак суми по дебету й кредиті повинні бути рівні.

Приклад.

Нарахована заробітна плата працівникам адміністрації (10000 грн.) і відділу збуту (8000 грн.):

Дебет

Кредит

Сума

92 "Адміністративні витрати"

93 "Витрати на збут"

"Розрахунки за заробітною платою"

10000

8000