Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка_ДП_новая[1][1].doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
1.07 Mб
Скачать

2. Тематика дипломних проектів

Важливим елементом у написанні дипломного проекту є вибір проблеми до­слідження та його теми. Від правильно обраної теми залежить якість роботи, що ви­конується. Тематика дипломних проектів повинна бути актуальною, враховувати реальні проблеми та завдання, що стоять перед галуззю і відповідати основним на­прямкам розвитку ресторанного господарства, з урахуванням спеціалізації, обраної студентом. Вона може включати наступні напрямки:

  • розробка нових технологій окремих видів або групи страв, кулінарних або кондитерських виробів та проект підприємства, на якому впроваджуються дані технології. Як правило, такі теми є продовженням науко­во-дослідної роботи студентів за попередні роки, включають результати досліджень технологічних процесів, вивчення фізико - хімічних, ор­ганолептичних показників якості сировини, напівфабрикатів, готової продукції. Для впровадження цих технологій студенти можуть обирати та проектувати різні типи підприємств харчування, а також виконувати їх реконструкцію;

  • розширення асортименту або удосконалення технологічних процесів окремих видів чи групи страв, кулінарних або кондитерських виробів та проект або реконструкція підприємства харчування, заготівельного, підприємства або спеціалізованого цеху. При розробці таких тем студент обирає напрямок удосконалення продукту або процесу, що може бути пов'язане з використанням нових видів сировини, засобів та режимів об­робки, нових видів устаткування, механізацією процесів, підвищенням якісних показників продукції, задоволенням споживчого попиту, управлінням якістю або вартістю виробництва продукту;

  • розробка номенклатури послуг ресторанного господарства з метою підвищення рівня, що впливає на конкурентоспроможність підприємства. Такі теми передбачають аналіз нормативних документів, що регламен­тують послуги ресторанного господарства, розробку послуг для проектованого підприємства, умов для їх надання, розробку асортименту страв та кулінарної продукції, що випускається, методи обслуговування, рек­ламно-інформаційні заходи. Одночасно такі теми передбачають дослі­дження в галузі форм та методів організації виробничих процесів під­приємства, обслуговування різних контингентів споживачів, розробку нових концепцій організації праці, заходів по удосконаленню організації робочих місць, підвищенню сервісу у підприємствах харчування, марке­тингові дослідження за різними напрямками діяльності підприємств і т. і. У проекті підприємства закладаються розроблені ідеї та заходи;

  • розробка проектів експериментальних підприємств харчування та ре­конструкцій діючих, що виконуються за тематикою проектних організа­цій або заявками інших організацій, підприємств, інвесторів. Тематика дипломних проектів (додаток А) розробляється керівниками проектів при участі студентів, що виконують дипломний проект, з урахуванням заявок підприємств та фірм на про­ектування. Доцільно теми дипломних проектів пов'язувати з темами науково-дослідної роботи студентів, а також тематикою курсових проектів і робіт, що виконуються студентами на старших курсах. Студентам надається право пропонувати свою тему дипломного проекту з обґрунтуванням доцільності її розробки. У таких випадках віддається перевага темам, що безпосередньо пов'язані з місцем майбутньої профе­сійної діяльності випускника. Слід заохочувати розробку тем дипломного проекту з елементами експериментальних досліджень, за рахунок скорочення обсягу інженер­них розрахунків, тем за заявками підприємств ресторанного господарства та організа­цій, тем пов'язаних з розробкою нових технологій, реконструкцією, технічним пере­обладнанням, модернізацією діючих підприємств і т. і .

Тематика дипломних проектів щорічно корегується з урахуванням накопиченого на кафедрі досвіду наукових розробок, побажань фахівців, що реце­нзують дипломні проекти та рекомендацій Державної екзаменаційної комісії.

Враховуючи величезне значення завершальної стадії навчання студента в під­готовці висококваліфікованого фахівця, необхідно визначати місце переддипломної практики в залежності від змісту обраної теми. Після вибору теми студент обмірко­вує хід і алгоритм виконання роботи, з допомогою наукового керівника розробляє план теми.

Наукові керівники дипломних проектів призначаються з числа професорів, до­центів та найбільш кваліфікованих і досвідчених викладачів випускової кафедри.

У випадках коли дипломний проект має прикладний характер до керівництва його можуть залучатися висококваліфіковані фахівці галузі.