Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТЕМА 4 Правове регулювання ТД.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
136.54 Кб
Скачать

1. Поняття управління та менеджменту, основні його складові

Управління – це цілеспрямована дія на об’єкт, щоб змінити його стан або поведінку у зв’язку зі зміною певних обставин (матеріальні, енергетичні, фінансові, трудові ресурси). Управління – це процес пов’язування всіх неодмінних компонентів для досягнення певного результату.

Менеджмент – це частина процесу управління, яка забезпечує координацію дій персоналу підприємства (організації) на всіх його рівнях, з раціонального використання ресурсів із застосуванням наукового підходу, психологічних та етичних норм керівництва.

Менеджмент характеризується трьома складовими:

- організаційними – це ієрархія управління підприємством, в якій виділяють вищу, середню та низову ланки.

- функціональними – це поточний процес виконання функцій менеджменту: планування, організація, мотивація та контроль за реалізацією цих функцій.

- особовими – це мистецтво керівника управляти виробничими процесами через конкретних людей, його власні морально-психологічні якості та рівень знань.

2. Поняття методу , функцій менеджменту, їх класифікація

Методи менеджменту – це сукупність способів і прийомів впливу на колектив працівників та окремих виконавців з метою досягнути місії організації та її цілей. Ефективність застосування методів менеджменту залежить від рівня кваліфікації керівних кадрів, що зумовлює потребу їхньої систематичної та цілеспрямованої підготовки й повсякденного використання цих методів.

Усі методи менеджменту класифікуються на:

  • економічніґрунтуються на використанні матеріальних стимулів (тарифних ставок, посадових окладів, доплат, надбавок, премій), дивідендів, цінних подарунків, дотацій, компенсацій, пільг, тощо).

  • організаційно-розпорядні (адміністративні) – спрямовані на використання мотивів трудової діяльності і як почуття обов’язку, відповідальності, також і адміністративної. Ці методи визначаються прямим характером впливу: будь-який регламентуючий чи адміністративний акт належить до обов’язкового використання.

  • соціально-психологічні – управління ґрунтується на використанні соціального механізму, що діє в колективі, до складу якого входять неформальні групи, роль і статус особистості, система взаємовідносин у колективі, соціальні потреби, інші соціальні аспекти.

Розглядаючи менеджмент загалом, потрібно акцентувати на увагу на функції менеджменту.

Під функціями менеджменту слід розуміти відносно відокремлені напрями керівної діяльності, тобто трудові процеси у сфері керування. Вони відображають суть та зміст керівної діяльності на всіх рівнях керування.

Відокремлюють такі функції менеджменту: планування, організація, мотивація, контроль.

1) Функція менеджменту «планування»

Під плануванням розуміють відносно відокремлений вид керівної діяльності, який визначає перспективу й майбутній стан організації.

Менеджмент відокремлює два види планування:

  • стратегічне - містить встановленні цілей організації, аналіз середовища та стану організації, оцінку стратегічних альтернатив та вибір стратегії;

  • тактичне – є логічним продовженням стратегічного планування та спрямоване на розроблення способів її реалізації.