Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Програма з філософії ФМФ.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
281.6 Кб
Скачать

Методичні вказівки

В першому питанні потрібно вказати на специфіку філософського знання, яка докорінно відрізняє його від конкретно-наукового знання. При цьому потрібно роз’яснити його загальнозначущість, поліфонічність та плюралістичність, відтак – показати, що філософське знання є знання «софійне», зрозуміле як мудрість. Потрібно розкрити сутність мудрості і показати, що науково-об’єктивний підхід до пізнання дійсності поєднується з оціночним. Далі потрібно показати, що специфіка філософського знання в значній мірі визначається тими проблемами, які досліджуються в філософії. Тому необхідно сформулювати найважливіші проблеми філософії, і показати, чому неможливо дати на них однозначні і вичерпні відповіді і чому кожне нове покоління пробує відшукати своє власне тлумачення цих життєвосмислових проблем людського існування.

В другому питанні, розкриваючи сутність світогляду, потрібно показати його інтегративний, цілісний характер. Разом з тим у світогляді виділяються відносно самостійні компоненти. До найважливіших з них відносяться: знання, цінності, почуття, переконання, оцінка минулого та віра в майбутнє, воля. Потрібно розкрити зміст зазначених компонентів і показати їх роль в функціонуванні світогляду. Окремо слід розглянути самосвідомість, як один із найістотніших компонентів свідомості, який полягає в усвідомленні себе в якості суб’єкта практичної і пізнавальної діяльності.

В третьому питанні слід звернути увагу на історичному характері світогляду, який змінюється з поступом людства. Потрібно охарактеризувати такі його історичні типи, як міфологія, релігія і філософія. Потрібно розкрити сутність кожного з історичних типів, показати відмінність одного від іншого, а також – що між ними спільного. Потрібно зазначити, що реально різні типи світогляду співіснують, хоча історично попередній тип світогляду відсувається на задній план, він, все ж таки виконує підпорядковуючу роль в порівнянні із домінуючою формою.

В четвертому питанні потрібно вказати на те, що філософія як сфера духовної культури виконує певні функції. До них належать світоглядна, методологічна, гносеологічна, онтологічна, критично-рефлексивна, аксіологічна. Потрібно розкрити сутність даних функцій філософії і показати їх взаємозв’язок..

Реферат.

  1. Філософія в системі культури.

  2. Людина як віща цінність в системі філософського знання.

  3. Філософія і світогляд.

Філософський словник до теми: філософія, світогляд, релігія, міфологія, міф, методологія, метод, картина світу, рефлексія, світ, світовідношення, світовідчуття, світосприйняття, світорозуміння, функція, мудрість.

Семінарське заняття №2

Антична філософія.

План.

1. Загальна характеристика античної філософії.

2. Досократична філософія.

3. Класичний період розвитку античної філософії.

4. Філософія елліністичного періоду.

Література:

Асмус В.Ф. Античная философия. — М.,1976.

Богомолов А.С. Античная философия. — М., 1985.

Введение в философию». — М., 1989. — 4.1. — Гл.2, 1-3.

История философии в кратком изложении. — М., 1991.

Причепій Є.М., Черній А.М.Філософія: посібник для студентів вищих навчальних закладів. – К.: «Академія», 2001. (Альма-матер)

Філософія: навч.посіб./Л.В.Губерський, І.Ф.Надольний та ін.; 5 вид., випр. і доп. – К.: Вікар, 2005. (Вища освіта ХХІ ст.)

Чаньшев А.Н.Курс лекций по древней философии. — М., 1981.

Дао й даосизм в Китае. — М., 1982.

Дайсзцу Судзуки. Две лекции о дзэн-буддизме. — Иностранная литература, 1991, №1.