Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практична робота web - duz.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
259.29 Кб
Скачать

Практична робота №5.

Тема: “Використання графічних та мультимедійних елементів.”

Теоретичні відомості.

Графіка

Не вистачає картинок

Ілюстрації в тексті радують око і роблять документ привабливішим. Пора і нам записати в свій актив виведення картинок засобами HTML.

Який графічний формат використовувати?

В Інтернеті найбільш популярні два графічні формати: GIF і JPG. Звичайно використовують:

  • JPG - для фотографій і дуже складних по колірній гаммі малюнків з плавними колірними переходами;

  • GIF - для логотипів, написів, заголовків, малюнків, що мають чіткі колірні межі.

Більш докладні рекомендації по вибору формату див. в Частині 111. Практикум на «кухні» Сидорова (Назаметка 2).

Формат GIF

Картинки в цьому форматі підтримують 256 кольорів. В більшості випадків цього цілком достатньо для отримання якісних ілюстрацій, але до фотографічної якості, звичайно, далеко.

GIF-формат має три додаткові нагода.

Мультиплікація. Використовуючи анімаційного GIF-редактора, легко зібрати простий «мультик»: намалювати окремі кадри, набудувати час затримки в послідовності показу, «зациклити кіно» або показувати кадри тільки один раз. Коли анімація готова, вона записується на диск як звичайний GIF-файл. Але в цьому файлі не одна, а ціла колекція GIF-картинок і різна настроювальна інформація.

В HTML немає відмінності між завданням висновку на екран простого GIF або анімованого. Про те, що картинка «жива» - браузер взнає у момент завантаження GIF-файлу (з диска або по мережі) і поступає відповідно. Звичайні картинки він просто розміщує на екрані і «забуває» про них. Анімовані йому доводиться опікати постійно, міняючи кадри на екрані відповідно до програми, закладеної в самому GIF-файлі.

Прозора графіка. GIF-формат дозволяє один або декілька кольорів в картинці оголосити прозорими. Це допомагає позбутися строго прямокутних ілюстрацій і вписувати малюнок в документ привабливішим чином (мал. 5.1). Прозорий колір задається в редакторі при записі GIF-файлу на диск. Звичайний GIF легко зробити прозорим. Потрібно просто завантажити його в GIF-редактора або PhotoShop і знову записати на диск, вказавши прозорі кольори.

□ Чересстрочная розгортка. Застосовується для великих GIF. Ілюстрація розділяється на чотири частини, розміром з оригінальну картинку. Перша частина містить 1, 5, 9-у і т. д., рядки початкового зображення. Друга - 2, 6, 10-у і т.д. Третя - 3, 7, 11-у і т.д. Четверта -4, 8, 12-у і т.д.

Браузер будує на екрані спочатку першу частину картинки, потім другу, потім третиною і четвертую. Виходить ефект поступового прояву зображення. На повільних лініях Інтернету цей метод дозволяє користувачу ще до завантаження всіх частин картинки одержати уявлення про зображення - адже частини будуються браузером у міру їх надходження в комп'ютер. Якщо картинка завантажується не по мережі, то відмінності побудови звичайного GIF і чересстрочного практично непомітні.

Формат jpg

Цей формат був розроблений спеціально для передачі фотографій. Він підтримує мільйони кольорів і дозволяє одержувати зображення дуже високої якості.

Звичайно, висока якість відображається на розмірах файлу. Але формат JPG має одну особливість: в JPG-редакторі при записі на диск можна вказати той ступінь якості, який потрібен і, тим самим, балансуючи на планці «якість-розмір файлу», досягти потрібного компромісу. Насправді, якщо з мільйона кольорів відсканованої фотографії залишити тільки 10 000, замінивши решту кольорів на близькі, - на око таку підміну знайти буде практично неможливо, а розмір файлу істотно скоротиться.

JPG-формат підтримує режим, схожий на чересстрочную розгортку GIF. Але на відміну від GIF, розподіл на частини відбувається не по рядках, а по алгоритму виділення з картинки частин повноформатів. При цьому кожна наступна частина за якістю вище попередньої. JPG з такою властивістю називається прогресивним.

Як програмувати картинки?

Картинка в тексті

Картинку можна поміщати в документ майже так само, як текстовий символ. Для вставки цього незвичайного знака потрібно скористатися командою <img>. Команда не має парного закриваючого тега, але має багато атрибутів.

Атрибут src=имя_файла

Найголовнішим атрибутом команди є атрибут src, за допомогою якого можна задати ім'я файлу з картинкою. Наприклад, команда <img src=img.gif> примусить браузер відобразити на екрані графічний файл img.gif з поточного каталога.

Звичайно графічні файли не змішують з HTML-текстами, а поміщають в окрему теку ріс - підкаталог каталога з програмами (HTML-файлами). Тоді команда виведення графіки матиме вигляд:

<IMG src=./pic/img.gif>

Атрибут alt="текст_надписи"

Якщо браузер не знаходить картинки у вказаному місці на диску, він замість неї малює на екрані маленький прямокутник і вписує в нього напис, який заданий атрибутом alt.

Наприклад, виконуючи команду

<IMG src=monstr.jpg alt="Страшный звір">

браузер, не знайшовши на диску картинку, виведе на екран такий малюнок (мал. 5.2).

Атрибут alt рекомендується використовувати завжди. Навіть якщо картинка знайдена браузером, завдання напису не буде зайвим: коштує користувачу зупинити курсор на картинці, як напис з'явиться в маленькому віконці і повідомить додаткову інформацію.

Атрибути width=n і height=m

Ці атрибути задають ширину і висоту (в пикселах) прямокутника, в який виводиться картинка. Якщо атрибути не задані, картинка малюється в природних розмірах. Коли розміри прямокутника не співпадають з розмірами картинки, браузер проводить масштабування картинки, підганяючи її під вказані величини. Рекомендується завжди записувати ці атрибути і указувати в них природні розміри картинки. Якщо розміри указуються невірно - картинка виводиться браузером із спотворенням (мал. 5.3).

Якщо вказівка розмірів зовсім опущено - на екрані відбувається маленький «землетрус» у момент приходу картинки з мережі. Адже не знаючи розмірів зображення, браузер залишає під нього на екрані стандартний прямокутник, продовжуючи будувати решту елементів. Коли картинка завантажена, браузеру доводиться повністю перемальовувати екран.

Атрибут border=n

Атрибут дозволяє задати рамку навкруги ілюстрації товщиною в n пикселов. За відсутності атрибута або при значенні n=0 рамка не малюється (мал. 5.4).

Атрибути hspace=n і vspace=n

Атрибути vspace і hspace визначають вільний простір зліва і справа (hspace), над і під (vspace) картинкою (мал. 5.5 і 5.6).

Атрибут align

Цей атрибут дозволяє задавати положення ілюстрації по відношенню до сусідніх елементів документа. Можна використовувати наступні значення атрибута:

align=top _ вертикальне вирівнювання по верхньому краю;

align=middie _ вертикальне вирівнювання по центру;

align=bottom _ вертикальне вирівнювання по нижньому краю;

align=ieft _ горизонтальне вирівнювання по лівому краю;

align=right _ горизонтальне вирівнювання по правому краю.

Давайте заглянемо у випробувальний кут і подивимося, що відбувається із зображенням і навколишнім його текстом при різних значеннях атрибута align (мал. 5.7-5.11, лістинги 5.1-5.5).

Лістинг 5.1. Код прикладу 5.7.

<p>

Вася

<IMG src=./pic/07.gif width=200 height=200 border=l

align=top hspace=15 vspace=O alt=''Петька стрибає вниз">

склав забавну розповідь про курча бабусі і вирішив набрати його в текстовому редакторі, щоб послати по Інтернету своєму монгольському другові Жугдердемідійну.

Лістинг 5.2. Код прикладу 5.8.

<Р>

Склавши

<IMG src=./pic/08.gif width=200 height=200 border=l

align=middle hspace=15 vspace=0 alt="Петька і мухи">

своя перша розповідь про курча Петьку, Вася увійшов у смак і вже не міг зупинитися. Наступний його опус називався “Петька і мухи”.

Лістинг 5.3. код прикладу 5.9.

<p>

Вася

<IMG src=./pic/09.gif width=200 height=200 border=l

align=bottom hspace=15 vspace=O а1t="Петька їде в місто">

не на жарт розійшовся з своїм курчам. Прямо якась «епопея курчати» вийшла! В новій розповіді Петька відправляється подивитися на міське життя.

Лістинг 5.4. Код прикладу 5.10.

<Р>

<IMG src=./pic/10.gif width=200 height=200 border=0

align=left hspace=15 vspace=0 а1t="Вася Кук - письменник" курчати>

Вася так загордився своїми «розповідями курчат», що задумав видати цілу книгу. Так, так, він так вирішив! І назву придумав: &#147Цыпленок

босиком”. А що? Цілком відповідає: оповито туманом, але запам'ятовується!<BR clear=left>

<Р>

Я трохи жартую над Васей, але його розповіді мені дуже подобаються. Буду радий одержати в подарунок таку книгу. Давай, Вася, не бійся!

Лістинг 5.5. Код прикладу 5.11.

<Р>

<IMG src=./pic/11.gif width=200 height=200 border=0

align=right hspace=15 vspace=0 alt="Разговор братів про дизайн">

— Ти вже продумав дизайн своєї книги?&пЬзр;— запитав Петя у брата.<BR clear=right>

<р>

— Мені доводилося чути це слово, але не упевнений, що точно розумію його значення. Думаю, що дизайн&пЬэр;— це наука про те, як робити красиві речі.

Зауваження

Теги <br clear=left> і <br clear=right> використовуються для припинення обтікання тексту відповідно зліва і праворуч від картинки.

Картинка як посилання

Дуже легко примусити працювати картинку як гіперпосилання. Достатньо вкласти команду <img> всередину команди <а>:

<а href=переход ...><IMG src=файл ...></А>

Курсор при попаданні на картинку-посилання міняє свою форму. Клацання миші по картинці примушує браузер виконувати перехід. Картинка-посилання не підкреслюється, як текстове посилання, і не виділяється кольором, а обрамляється в рамочку (мал. 5.12).

Посилання на цій картинці задано таким чином:

<а href=dog.htm><IMG src=dog.gif width=200 height=200 а1t="Собака"></А>

Для картинки з собачкою не заданий атрибут border. Проте ми бачимо рамку. Ця рамка з'являється тому, що картинка є гіперпосиланням. Часто рамка навкруги картинки небажана, навіть коли вона означає посилання. Адже про посилання однозначно говорить зміна форми курсора, а якщо картинка - прозорий GIF, рамка виглядає непривабливо. Позбутися рамки, навіть коли картинка - посилання, можна явним завданням border=o (мал. 5.13).

Посилання на цій картинці задано таким чином:

<а href=dog.htm><IMG src=dog.gif border=0 width=200 height=200 alt="Собака"></A>