Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Проективна методика «Моя сімя»

.doc
Скачиваний:
276
Добавлен:
09.03.2015
Размер:
26.62 Кб
Скачать

Проективна методика «Моя сім'я»

Метою цієї методики є виявити ставлення дитини до членів сім’ї, виявити чи викликають сімейні відносини тривогу в дитини, взаємовідносини в родині та зрозуміти, яке місце дитина має в родині, ставлення батьків до дитини.

Інтерпретація

З одного боку ми бачимо на малюнку родину в повному складі, на перший погляд це щаслива родина якщо просто дивитись на малюнок. Якщо дивитись на малюнок з точки зору психолога, то можна побачити багато цікавих нюансів, наприклад, що тато відокремлений від дружини та сина, тобто відразу можна зрозуміти, що відносини між ними не найкращі, про це також можуть сказати руки, які не підняті до гори, тобто родина не наскільки щаслива, як на перший погляд. Родина також зображена у темних кольорах, що означає, про те, які відносини в родині. Дитина малювала малюнок після депресії, після того як розчарувався в батьках, як зрозумів, що найближчі люди можуть так зрадити, тому у дитини відразу зрозуміло пропала будь яка охота, щоб малювати цих людей...

Також зображений темним кольором і будинок, що означає, дитина не хоче більш туди повертатись, означає, що до дитини можливо не було потрібного їй ставлення, і після всього пережитого він туди повертатись не бажає. Дивлячись на малюнок розумієш, що дитина відчуває почуття непотрібного. Такі малюнки здебільшого малюють діти, які мають багато проблем з родиною або ж тільки потрапили до дитбудинку.