Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КП менеджмент.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
7.1 Mб
Скачать

3.3 Бізнес-план з організації підприємства по виробництву і реалізації сиру та молочних продуктів

1 Резюме та характеристика підприємницької діяльності

Завдання проекту – створення додаткових робочих місць, підвищення власного добробуту шляхом створення приватного бізнесу з виробництва та реалізації сиру та молочних продуктів

Виробничі потужності по виробництву сиру та молочних продуктів планується розмістити на базі ВАТ «Семенівський елеватор» Полтавської області, що знаходиться в за адресою: 37800,вул. Вокзальна, будинок 1, м. хорол Полтавської області.

Ідея займатися такою виробничою діяльністю обґрунтована тим, що ВАТ «Семенівський елеватор» має достатні фінансові можливості для реалізації подібних проектів. А так, як дане підприємство тісно співпрацює з основними виробниками сільськогосподарської продукції Хорольського району, то питання з закупівлі сировини – молочної продукції буде вирішуватись позитивно з урахуванням переваг доброго іміджу підприємства досвіду роботи на аграрному ринку продукції.

На даний час в м. Хорол та інших прилеглих населених пунктах попит на сир та молочні продукти задоволений частково, що є обґрунтуванням обраного виду виробничої діяльності. Перевагою розташування власного виробництва сиру є вигідне з точки зору реалізації географічне положення – м. Хорол знаходиться на відстані 90 км. від обласного центру – м. Полтава, е районним центром, через який проходить автомобільна траса Київ-Харків.

Основний вид обраної виробничої діяльності - виробництво та оптова торгівля сиром та молочними продуктами м. Хорол, м. Полтава та іншій прилеглій території Хорольського району. Також можливо виконання індивідуального замовлення та доставка партії сиру та молочних продуктів на місце по бажанню клієнта.

Після отримання певних прибутків планується створення нових робочих місць, що збільшить якість виробництва та торгівельних послуг. З часом прогнозується розширення виду виробничої діяльності та закупівля сучасної техніки та обладнання на інші види молочної продукції.

Для досягнення поставленої мети планується здійснити ряд першочергових завдань:

- заключити угоди з організаціями - оптовими покупцями сиру та молочних продуктів;

- закупити спеціальне виробниче обладнання на перший етап;

- підготувати відповідну виробничо-торгівельну територію до належного санітарного та технічного стану.

- провести аналіз майбутньої виробничої діяльності з метою виявлення переваг і недоліків даного проекту.

2 Кон’юнктура ринку

Деталізація кон’юнктури сегменту ринку, яким ми бажаємо оволодіти є запорукою ведення успішної виробничої діяльності. Діяльність за обраним напрямком планується здійснюватися на початковому етапі безпосередньо на місцевому рівні. На даній ділянці ринку спостерігається постійне зростання попиту на якісні сири та продукцію молочної переробки.

За результатами проведеного аналізу, а також для обґрунтування доцільності експансії на сегмент ринку по реалізації сиру та молочних продуктів, було виявлено частково незадоволений попит. Це підтверджують данні в таблиці 6.1, згідно якої можливо розрахувати коефіцієнт використаного попиту:

, (1)

де Кл – наявна пропозиція ковбасних виробів по регіону, що досліджується, грн.;

Кс – потенційний попит на продукцію, що досліджується в даному регіоні, грн.

Співставивши наявних основних конкурентів-виробників сиру та молочних продуктів з потенційними споживачами даного виду продукції, можливо визначити, що вільна частина ринку в даному сегменті складає 34%. Останнє підтверджує доцільність даного виду підприємницької діяльності.

Окрім цього спостерігається тенденція по зростанню попиту за останні три роки. Основними потенційними споживачами продукції майбутнього цеху по виробництву сиру та молочних продуктів є прошарок людей з середнім рівнем достатку.

Таблиця 1 - Аналіз кон’юнктури сегменту ринку сиру та молочних продуктів в

м. Хорол та прилеглих населених пунктах Хорольського району

за 2012 рік.

Потенційні споживачі

грн.

Потенційні конкуренти

грн.

1 Місцеве населення

6000000

1 Приватні підприємці

500000

2 Транзитні споживачі

10000000

2 Хорольський комбінат дитячого харчування

5000000

3 Ринки прилеглих територій

20000000

3 Пирятинський сирзавод

6000000

36000000

11500000

Для подальшої успішної експансії на ринок сиру та молочних продуктів систематизуємо та визначимо трирівневу структуру пропонованого продукту (табл. 2). При цьому важливим елементом виробничої діяльності є не тільки надання реального якісного продукту – формування пропозиції якісного сиру та молочних продуктів, але й акцентується увага на оточенні пропонованого продукту та супровідному сервісі – індивідуальний підхід, система знижок, інформаційна та консультативна допомога, історія роботи з клієнтами, доставка товару на місце по бажанню замовника.

Таблиця 2 - Аналіз 3-х рівневої структури продукту

Рівні продукту

Опис

Формування пропозиції якісного

сиру та молочних продуктів (ядро продукту)

На основі вивчення попиту на сегменті ринку сиру та молочних продуктів та досвіду роботи в сільськогосподарському виробництві необхідно сформувати достатню пропозицію якісних різноманітних виробів сиру та молочних продуктів за конкурентними цінами.

Реалізація сиру та молочних продуктів та виконання індивідуального замовлення (реальний продукт)

Виробництво та торгівля сиру та молочних продуктів, введення системи знижок для постійних клієнтів, виконання індивідуального замовлення. В подальшому для зручності обслуговування клієнтів, планується відкриття окремого поточного розрахункового рахунку в банку, що дає можливість використовувати готівкову, безготівкову та змішану систему оплати.

Виробництво та торгівля сиром та молочними продуктів з виконанням операцій

продажного сервісу

(продукт з оточенням)

Виробництво та торгівля сиром та молочними продуктами повинна бути оточена додатковими сервісними операціями по відбору якісної сировини, фасування та пакування готової продукції, наданню консультацій щодо місця утримання тварин та походження молочної сировини, іі якості, екологічності, харчової цінності. Також планується виконання індивідуальних замовлень, наприклад по забезпеченню клієнтів дрібнооптовими партіями сиру та молочних продуктів, особливо це стосується віддалених населених пунктів, наданню супровідних транспортних послуг по доставці сиру та молочних продуктів на місце замовлення клієнтів та до реалізаторів.

Іншою умовою ефективного ведення виробничої діяльності є реальний аналіз конкурентного середовища, де потрібно виявити негативні і позитивні моменти діяльності конкурентів. В загальному сегменті ринку слід відмітити

Таблиця 3 - Аналіз конкурентів на ринку виробництва і реалізації сиру та молочних продуктів по м. Хорол та прилеглих територіях Хорольського району Полтавської області за 2011 рік

Показник

Коеф.

ваго

мості

ВАТ «Семенівський елеватор»

Хорольський завод дитячого харчування

ВАТ «Пирятинський

Сирзавод»

Молочні переробні цехи аграрних підприємств

Оцінка

Зважена оцінка

Оцінка

Зважена оцінка

Оцінка

Зважена оцінка

Оцінка

Зважена оцінка

Критерії

1.

Якість

10

9

90

8

80

7

70

6

60

2.

Асортимент

8

10

80

8

64

10

80

7

56

3.

Форми оплати

9

9

81

9

81

9

81

6

54

4.

Консультації

7

6

42

6

42

7

49

5

35

5.

Кваліфікація

співробітників

9

8

72

7

63

8

72

6

54

6.

Надійність обладнання

9

7

63

6

54

6

54

7

63

7.

Гарантії

7

7

49

6

42

6

42

4

28

8.

Обсяг виробництва

8

6

48

7

56

9

72

9

72

9.

Ціна послуг

8

10

64

9

72

8

64

10

80

10.

Якість сировини

7

8

56

7

49

7

49

5

35

11.

Вартість сировини

6

9

54

8

42

8

42

9

54

12.

Вартість ТО обладнання

9

5

45

8

72

10

90

5

45

Сумарна

оцінка

744

717

765

636

що спостерігається середній рівень конкуренції. Результати аналізу конкуренції зведені в таблицю 6.3. Для аналізу конкурентного середовища вибрані найбільш сильні конкурентні характеристики та параметри. Знаходимо відносний рівень конкурентоспроможності у відсотках, порівнюючи власний бізнес з найближчими типовими конкурентами згідно формули:

, (2)

де ∑б – сумарна оцінка власного проекту виробництва, бали;

w – сумарна оцінка виробництва наближеного конкурента

При порівнянні власного бізнесу відносно ВАТ «Пирятинський Сирзавод» отримуємо:

- відставання від лідера

Відносно Хорольського заводу дитячого харчування:

- наше підприємство має переваги.

Відносно молочних переробних цехів аграрних підприємств:

- також перевага власного бізнесу

З таблиці 3 видно, що сильні переваги потужного конкурента - ВАТ «Пирятинський Сирзавод» полягають в досвіді роботи, наявності постійних клієнтів, наявності матеріальної бази, але є переваги і в нашу сторону, що полягають в якості товару, гарантійних зобов’язаннях та місці розташування.

Незважаючи на те, що ВАТ «Пирятинський Сирзавод» поки що є лідером по виробництву та торгівлі даним видом продукції, ВАТ «Семенівський елеватор» в майбутньому буде намагатися максимально скоротити відставання по визначеним критеріям оцінки рівня конкурентоспроможності.