Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КП менеджмент.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
7.1 Mб
Скачать

6 Оцінка ризиків

Будь-яка діяльність у сфері бізнесу пов’язана з ризиком. Ситуації, коли ризик відсутній, у підприємницькій діяльності трапляються як виняток. Об’єктивна наявність ризику пояснюється тим, що всі ринкові суб’єкти господарювання діють за умов повної або часткової невизначеності, бо залежать від багатьох змінних, дію яких часто неможливо передбачити, зокрема: неточність оцінок тенденцій розвитку внутрішнього й зовнішнього середовища чи дії конкурентів; відсутність вичерпної інформації при складанні бізнес-плану тощо. Щоб заручитись підтримкою інвесторів у бізнес-плані, необхідно не тільки показати потенційні вигоди вкладання коштів у даний підприємницький проект, але також вказати на труднощі, що на них може натрапити бізнес і які загрожуватимуть його існуванню.

Під час здійснення підприємницької діяльності можливе виникнення тих чи інших ризиків. Слід відмітити, що ризики поділяються на дві групи:

  • зовнішні;

  • внутрішні.

Зовнішні ризики це ризики на виникнення яких приватний підприємець не має жодного впливу. До цієї групи ризиків відносяться:

  1. Політико-правові ризики.

  2. Економічні.

  3. Природно – кліматичні.

  4. Соціальні тощо.

У таблиці 10 наведені основні види ризиків, з якими може стикнутись наше підприємство з надання ремонтних послуг та причини їх виникнення.

Таблиця 10 - Види ризиків і причини їх виникнення

Вид ризику

Причини виникнення

1 Ризики, пов’язані з неправильним вибором місії, економічних цілей підприємницької діяльності

Необґрунтоване визначення пріоритетів

загальної і ринкової стратегії фірми; неправильний прогноз кон'юнктури на ринках продуктів, ресурсів,

капіталу, праці тощо; неадекватна оцінка потреб сфери споживання і власного виробництва

2 Ризики, пов’язані з незабезпеченістю підприємницької ідеї (проекту)

фінансовими ресурсами

Відсутність або недостатність коштів для самофінансування; відсутність реального джерела зовнішнього інвестування; недоліки вибраного методу фінансування

3 Ризики, пов’язані з недотриманням запланованих строків реалізації ідеї

Недотримання графіка запланованих витрат; порушення прогнозних термінів одержання доходів

4 Маркетингові ризики

Невідповідність цін, передбачених бізнес-планом та реальних ринкових цін; помилкова стратегія і тактика ціноутворення; неефективна реклама

5 Недостатньо обґрунтована сегментація ринку збуту

Помилковий вибір цільовою сегмента ринку, стратегії продажу продукту, організації мережі збуту; неадекватні результати маркетингових досліджень через їх нераціональну організацію

Економічні ризики у свою чергу поділяють на: ризики виробничо-господарської діяльності, ризики фінансової та ризики інвестиційної діяльності.

Мінімізувати такі ризики можливо за допомогою страхування власного та орендованого майна у ремонтній майстерні та пункті технічного обслуговування сільськогосподарської техніки, встановлення у виробничих приміщеннях протипожежної сигналізації, відслідковувати постійно зміни в чинному законодавстві, вводити планові навчання з цивільної оборони на випадок природних та техногенних катаклізмів.

Друга група ризиків це так звані внутрішні ризики, які безпосередньо залежать від діяльності приватного підприємця. Дотримання правил протипожежної безпеки, куріння в спеціально відведених місцях, зберігання майна в спеціально відведених та обладнаних приміщеннях, постійний контроль за розхідними матеріалами.

На сьогодні головним ризиком у нашому суспільстві став ризик розкрадання майна. Тому виникає необхідність в обладнанні виробничих приміщень відповідними засобами сигналізації. Для покриття таких непередбачених ризиків, як хвороба, планується створити резерв коштів.

Отже для того, щоб виявити завчасно та уникнути появі ризиків необхідно проводити оперативне та довгострокове планування діяльності підприємства, проводити постійний контроль за ходом виконуваних робіт, аналізувати ефективність результатів підприємницької діяльності.