Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КП менеджмент.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
7.1 Mб
Скачать

3 Дослідження ринку

Виробничу діяльність з сервісу машинно-тракторного парку прилеглих аграрних підприємств плануємо здійснювати на початковому етапі безпосередньо на локальному (районному) рівні. На даній ділянці ринку спостерігається постійне зростання попиту. Окрім того вимоги до послуг за результатами проведеного аналізу для захоплення частки ринку було виявлено частково незадоволений попит на дані послуги. Це підтверджують данні в таблиці 5.1, згідно якої можливо розрахувати коефіцієнт використаного попиту [10]:

, (1)

де кл – обсяг пропозиції потенційних конкурентів, грн.;

кс – обсяг попиту потенційних споживачів.

Співставивши потенційних споживачів послуг з потенційними клієнтами, можливо визначити, що вільна частина ринку ремонтних послуг в досліджуваному регіоні складає 23,4 %, що підтверджує доцільність даного виду виробничої діяльності.

Таблиця 1 - Аналіз кон’юнктури ринку надання послуг ремонту тракторів та сільськогосподарської техніки в Новосанжарському районі Полтавської області за 2011 рік (за даними опитування)

Потенційні споживачі

грн.

Потенційні конкуренти

грн.

1.

Приватні власники

185000

1.

Приватні підприємці

75000

2.

Юридичні особи

110000

2.

СТО

86000

3.

АТП

65000

295000

226000

Окрім цього спостерігається тенденція зростаючого попиту на ремонтні послуги за останні три роки. Основними потенційними споживачами майбутнього пункту технічного обслуговування та майстерні є технічні парки сільськогосподарських підприємств та власники сільськогосподарської техніки з тривалим терміном використання.

Іншою умовою ефективного ведення виробничої діяльності з технічного сервісу є реальний аналіз конкурентного середовища, виявлення негативних і позитивних сторін діяльності конкурентів. В цілому на місцевому ринку спостерігається середній рівень конкуренції. Результати аналізу конкуренції зведені в таблицю 2. Для аналізу конкурентного середовища вибрані найбільш сильні конкурентні характеристики та параметри.

Знаходимо відносний рівень конкурентоспроможності у відсотках, порівнюючи власний бізнес з найближчими типовими конкурентами згідно формули [10]:

, (3.2)

де ∑б – сумарна оцінка власного проекту, бали;

w – сумарна оцінка конкурента, бали.

З таблиці 2 видно, що сильні переваги пункту технічного обслуговування та ремонту сільськогосподарської техніки наближених конкурентів (їх ремонтно-обслуговуючих відділків) полягають у високій якості роботи досвіді роботи, наявності постійних клієнтів, наявності технічної бази, фінансових ресурсів, але є переваги і в сторону нашого пункту технічного обслуговування, що полягають в широкому асортименті послуг, доставці, гарантії та зручному місці розташування. Незважаючи на те, що ремонтні майстерні прилеглих сільськогосподарських підприємств поки що є лідерами з надання ремонтно-обслуговуючих послуг, наша майстерня та ПТО в майбутньому буде прагнути максимально скоротити відставання по визначеним критеріям оцінки рівня конкурентоспроможності.