Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КП менеджмент.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
7.1 Mб
Скачать

7 Фінансовий план

Фінансовий план ‑ найважливіший елемент бізнес-плану, який складається як для обґрунтування конкретних інвестиційних проектів, так і для управління поточною та стратегічною фінансовою діяльністю. Цей розділ бізнес-плану включає такі складові:

      • прогноз обсягів реалізації;

      • баланс грошових надходжень та витрат;

      • таблицю доходів та витрат;

Мета складання фінансового плану полягає у взаємоузгодженні доходів і витрат. Розробка фінансового плану розпочинається з розрахунку показників дохідної, а потім витратної його частин. Після визначення всіх статей плану доходів та витрат та підведення підсумку в кожному розділі перевіряють рівень їхньої збалансованості. Сальдо всіх надходжень і всіх витрат характеризує фінансовий результат діяльності підприємства. Якщо має місце негативний фінансовий результат, необхідно переглянути витрати в бік зменшення або відшукати додаткові резерви доходів та надходження коштів.

Призначення фінансового плану полягає у визначенні обсягу фінансових результатів, а також сукупної потреби підприємства у певних розмірах фінансових ресурсів, необхідних для фінансування передбачених обсягів розширення виробництва, виконання фінансово-кредитних зобов'язань, розв'язання соціальних завдань і матеріального стимулювання працівників підприємства.

Необхідність фінансового плану полягає в тому, щоб дати можливість дістати уявлення про те, який обсяг фінансових результатів підприємство планує отримати у плановому році, які фінансові ресурси, у яких обсягах і звідки надходять, на які цілі вони витрачаються, виявити резерви збільшення власних фінансових ресурсів, здійснювати режим економії та контроль за цільовим використанням коштів.

Всі розрахунки зведені щодо фінансового плану зводимо в таблицю 11.

Таблиця 11 - Фінансовий план на 2012 р.

Показники

Всього за рік, грн.

Грошові надходження, грн.

Виручка від реалізації послуг

77985

Власні кошти

10000

Позичені кошти

4500

Разом надходжень, грн.

92485

Придбання та оренда обладнання

16100

Заробітна плата з нарахуваннями

32400

Електроенергія і комунальні послуги

2400

Оренда приміщення

8400

Амортизація обладнання

1700

Розхідні матеріали

520

Витрати на рекламу

4830

Податкові платежі

6480

Інші витрати

2500

Разом витрат, грн.

75330

Прибуток від реалізації послуг із ремонту

17155

Аналізуючи дані таблиці 11 можна стверджувати, що послуги за рік дають обґрунтований прибуток, він не такий великий, але враховуючи, що динаміка зростання спостерігається в кожному кварталі а в майбутньому планується розширення виробничої діяльності в цьому напрямку, є сенс займатися даною справою.

Рівень рентабельності підприємства буде складати:

, (3)

де Рр – рівень рентабельності, %;

Пр – прибуток. грн.;

Вр – витрати виробництва, грн.

Отже, аналізуючи вищевикладене, можемо відзначити, що розрахований рівень рентабельності ремонтного підприємства є достовірним і достатнім критерієм оцінки доцільності його майбутньої роботи та обґрунтовує необхідність і дієвість впровадження даного бізнес-проекту.