Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Макро - модуль (шпора).doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
153.6 Кб
Скачать

27. Фактори економічного зростання

Ек. зростання – це реальний приріст обсягу національного продукту в результаті збільшення кількості факторів виробництва або вдосконалення техніки та технологій.

Ек. зростання кожної країни визначається такими факторами: пропозиція, попит, розподіл.

Пропозиція: 1) кількість і якість природних ресурсів (68% родючі землі України); 2) кількість і якість трудових ресурсів (46,5 млн. ос., працює – 22,3 млн. ос., безробітні – 1,6 млн. ос.); 3) обсяг основного капіталу; 4) технологія; 5) рівень розвитку підприємства.

Попит – для реалізації зростаючого виробничого потенціалу,економіка країни повинна забезпечити повне використання ресурсів. Для цього треба підвищити рівень сукупних витрат.

Розподіл – для найдоцільнішого використання виробничого потенціалу, повинно бути забезпечене не тільки повне залучення ресурсів в економічний обіг, а й найефективніше їх використання.

Фактори пропозиції і попиту взаємопов’язані. Наприклад, безробіття сповільнює темпи накопичення капіталу. І навпаки.

Загальне уявлення про взаємодію всіх цих факторів може мати крива виробничих можливостей. Приріст обсягу виробництва може бути досягнутий за рахунок трьох джерел: приросту праці, приросту капіталу, технічних нововведень.

За рахунок технічного прогресу на 70-80% зростає продуктивність праці в розвинутих країнах.

Ек. зростання визначається переміщенням кривої виробничих можливостей праворуч від АВ до СД (графік).

Приріст кількості і якості ресурсів і вдосконалення технологій забезпечує можливість такого переміщення.

Приріст виробничого потенціалу реалізується тільки тоді, коли, по-перше, сукупні витрати збільшуються на ступінь, що достатній для забезпечення повної зайнятості. По-друге, якщо додаткові ресурси ефективно використовувати для того, щоб забезпечити максимально можливе збільшення випуску продукції.

28. Типи економічних зростання

Ек. зростання – це реальний приріст обсягу національного продукту в результаті збільшення кількості факторів виробництва або вдосконалення техніки та технологій.

Виділяють три типи ек. зростання: екстенсивний, інтенсивний, змішаний.

Екстенсивний – це розширення виробництва на основі кількісного збільшення його функціональних факторів при збереженні технічних і кваліфікаційних параметрів. Це розширення виробництва за рахунок збільшення кількості тих самих засобів і предметів праці, робочої сили, кваліфікації при практично незмінних економічно-виробничих відносинах, залучені більшої кількості ресурсів. Продуктивність праці залишається незмінною.

Інтенсивний – це збільшення обсягів виробництва шляхом вдосконалення техніки і технологій. Таке зростання досягається за рахунок підвищення кваліфікації працівників, застосування принципово нових засобів і предметів праці, раціонального використання виробничого потенціалу, при цьому зростає як продуктивність праці, так і інтенсивність праці.

Змішаний – це збільшення обсягів виробництва внаслідок збільшення кількості і вдосконалення техніки і технологій.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]