Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Макро - модуль (шпора).doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
153.6 Кб
Скачать
    1. Суть і функції грошей

Сучасна економіка є грошовою економікою, оскільки всі операції проводяться за участю грошей, як засіб обліку.

Гроші – це загально визначений засіб платежу, який без будь-яких обмежень приймається до обліку товарів та послуг, а також при оплаті боргових зобов’язань.

Грошовий обіг складається з готівкових та безготівкових грошей. Готівкові гроші – банкноти, монети, паперові гроші. В країні їх 10-15%. Безготівкові гроші – це записи на банківських рахунках і внески комерційних банків. В розвинутих країнах переважна частка припадає на безготівкові гроші 90 %. До них відносяться банківські депозити, чеки, кредитні картки, електронні гроші.

Функції грошей: 1) Міра вартості – це грошова одиниця що використовується як масштаб для виміру відповідних вартостей різноманітних благ та послуг. Це означає що ціну будь-якого продукту достатньо виразити тільки через грошову одиницю. 2) Засіб обміну – коли гроші постають посередником в обміні товарів та послуг. 3) Засіб нагромадження – коли гроші виходять із обігу і починають нагромаджуватись. 4) Засіб платежу – це засіб відкладення платежів які повинні здійснюватися у майбутньому при сплаті боргових зобов’язань . 5) Світові гроші – обсновують міжнародну торгівлю та міжнародний кредит. Сучасні гроші випускаються центральними емісійними і комерційними банками , представляються 2 видами грошей: символічні готівкові гроші, кредитні чи депозитні безготівкові гроші.

    1. Дайте визначення грошовим агрегатам

Грошові агрегати – це особливе поєднання ліквідних фінансових активів, які є альтернативними вимірниками обсягу та структури грошової маси. Склад і кількість грошових агрегатів відрізняється особливостями фін. системи і різняться залежно від країни: в Англії їх 5, США – 4, Німеччині і Швейцарії – 3, України – 4. Розбіжність у підходах щодо кількості агрегатів та їх структури свідчать про те що по-перше єдиного об’єктивного критерію віднесення того чи ін. елемента грошової маси до того чи ін. агрегату – не існує, по-друге при визначенні ступеня ліквідності складових грошової маси враховують: - Швидкість мобілізації активів. - Витрати стосовно перетворення цих активів із однієї форми в іншу. - Переваги екон. агрегатів щодо використання своїх фін. активів у тій чи ін. формі

По-третє – тільки досвідно можна визначити який із грошових агрегатів має вирішальний вплив на макроекономічні змінні.

Класифікація грошових агрегатів в Україні:

М0 – гроші поза банками (готівкові гроші).

М1 – М0+кошти га розрахункових і поточних рахунках (депозит)

М2 – М1+страхові депозити +кошти на рахунках капітальних вкладів підприємств та організацій+кошти Держ. Страхування +валютні заощадження

М3 – М2+кошти клієнтів за трастовими операціями.

13. Пропозиція грошей.

Пропозиція грошей Ms- процес формування грошової маси в Укр. Пропозиція грошей є однією з найважливіших функцій держави, яку здійснює державний банк.Пропозиція грошей скл. з готівкових та безготівкових грошей. Ms=C+D.

Сума коштів, що внесені як депозити на банківські рах. і не використ. для кредитування з метою забезпеч. вимог вкладників в будь-який час скл. фактичні або загальні резерви комерц. банку і вони познач. загальні резерви- TR.

Якщо фактичні банківські резерви = депозитам, то маємо справу із системою 100% банківського резервування.

Якщо обсяг банк. Резервів<ніж загальна сума банківс.депозитів, то така система має назву часткового банківського резервування.

За законом всі комерц. Банки повинні мати обов’язкові банківські резерви –R. Тому можна розрах. Норму обов’язкового резервування –r, що визнач. Як відношення суми обов’язок. Резервів R до суми залучених депозитів Д. r=R/Д

Величина на яку фактичнф резерви банку TR перевищ. Його обов’язкові резерви наз. Надлишковими резервами в банку –B.B=TR-R

Перевищення депозитів грошей наз. Банківським резервом дозволяє банкам ств. Кредитні гроші. В цілому на пропоз. Грошей Ms впливають такі чинники:

1.Величина грошової бази- Н

2. Норма резервування депозитів у ЦБ

3. співвідношення між готівкою та депозитами- d. D=C/D

Грошова база - це та частина пропозиції грошей, які ств. центр. банком і забезпеч. Його активом у формах золотовалютних резервів, цінних паперів та кредитів, що над. ЦБ.Грошова база є сумою готівки С, яка знах. Поза банком та загальних резервів комерц. Банків R, тобто H=C+R

Депозити- це кошти або цінні папери видані на зберігання банкам або ін.. фін-кред. Установам. Депозити комерц. Банків, які збер. В центр. Банку, набувають форми резервів банківськ. Системи і в цьому плані перестають бути грошима.

Резерви- це сума грошових засобів, що зберіг. На банківськ. Рахунках і не видаються як кредити. Резерви банків набувають форми:

  1. Обовязкових

  2. Надлишкових

  3. Фактичних

Обовязков. Резерви Rmin – мінім. Розмір депозитів, який комерц. Банки мусять зберігати у НБУ на безпроцентній основі приблизно 10%

Надлишкові резерви B- касові залишки комерц. Банків або сума, яку комерц. Банки залишають у себе не видаючи з них кредити.

Фактичні резерви TR=R+B сума обов’язкових і надлишкових резервів.

Здатність банківськ. Системи на базі залучення грошей на свої депозити ств. Нові гроші, тобто збільшувати пропозицію грошей вимір. Депозитним мультиплікатором.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]