Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Макро - модуль (шпора).doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
153.6 Кб
Скачать

14. Види та функції грошей

Гроші- загально визначений засіб платежу, який без будь-яких обмежень прийм. до обміну товарів та послуг, а також при оплаті боргових зобов’язань.

Грошовий обіг скл. з готівкових та безготівкових грошей.

Готівкові гроші- паперові гроші і монети.

Безготівкові гроші- це записи на банківських рахунках і внески комерц.

Гроші виконують 5 функцій:

  1. Міра вартості

  2. Засіб обміну

  3. Засіб нагромадження

  4. Засіб платежу

  5. Світові гроші

Міра вартості- грошова одиниця використ. як масштаб для виміру відповідних вартостей різноманітних послуг. Це означ. що ціну будь-якого продукту дост. виразити тільк через грошову одиницю.

Засіб обміну- коли гроші виступають посередником при купівлі товарів та послуг.

Засіб нагромадження- коли гроші виходять із обігу і поч.. нагромаджуватися.

Засіб платежу- засіб відкладення платежів, які повинні здійснюватися у масштабі при сплаті боргових зобов’язань.

Світові гроші- вся міжнародна торгівля і міжнародн. кредит обслуговують світові гроші.

Сучасні гроші випускають сучасними комерційними і депозитними банками і представл. 2-ма видами грошей:

  1. Символічні або дискретні готівкові гроші.

  2. Кредитні або депозитні без гот. Гроші

Символ. або дискретні готівкові гроші- засоби обміну, що явл. собою певні форми боргових зобов’язань держави і не мають власної невідємної цінност. вартість таких грошей перевищує витрати на їх вироб-во і визнач. їхньою здатністю обмінюватися на товари та послуги як зараз так і в май бут.

Кредитні або депозитні гроші- це засоби обміну, які явл. собою борогові зобов`язання депозитних інститутів. Вартість депозитних грошей визнач. їхньою купівельною спроможністю.

15. Види грошово – кредитної політики

1.Гнучка грошово-кредитна політика- політика НБУ за якою проміжною цілю є фіксація або підтримка процентних ставок на певному рівні. За гнучкою грошово-кредитної політики підвищення попиту на гроші супроводжується зростанням пропозиції грошей і навпаки скорочення попиту на гроші веде до скорочення пропозиції грошей.

2. Жорстка грош-кредитна політика спрямована на фіксацію або підтримку стабільного обсягу грош. Маси в економіці. За жорсткої грош-кред. Політики зростання попиту на гроші призводить до зрозтання % ставки, а зниження попиту на гроші спричиняє падіння % ставки.

3. Проміжна- при зміні попиту на гроші пропозиція грошей змінюється, тобто зростання попиту на гроші супроводж. зрост. і пропозиц. грошей і ставки процента.

Вибір варіантів грош-кред політики залежить від причин зміни попиту на гроші. Якщо зростання попиту на гроші пов’язані з інфл. Зростанням цін, то найкращою буде жорстка грошово-кредитна політика, яка струмує зростання грошової маси.

16. Інструменти грошово-кредитної політики

Грошово-кредитна або монетарна політика- сукупність форм та інструментів державного впливу на пропозицію грошей з метою регулювання економ. циклу попередження і подолання спаду виробництва досягнення на нац.. ринку рівноваги за умов повної зайнятості і відсутності інфляції.Грошово-кредитна політика запровадж урядом. Але в життя проводиться завдяки завданням НБУ:

  1. Забезпечення стабільності нац.. валюти

  2. Забезпечення платіжного обігу

  3. Сприяння держ. Контролю за приватними банками.

  4. Забезпечує ліквідності комерційних банків

  5. Забезпечення стабільності банківської системи вцілому

Інструменти грош-кред політики: Пропозиція грошей регул. НБУ за допом. Інструм прямого і непрямого впливу.

Прямі інструм. Нал.:

  1. Ліміти кредитування для окремих банків

  2. Пряме регулювання % ставки

  3. Ліміти на обсяг чи вартість кредитів

До непрямих нал.:

  1. Операції на відкритому ринку

  2. Зміна рівня цін резервної позики

  3. Визначення рівня банкової ставки

1.Операції на відкритому ринку- найбільш важлив. Метод регулювання пропозиції грошей. Суть його полягає в купівлі або продажі НБ урядових цінних паперів на відкритому ринку. Купуючи або продаючи урядові цінні папери нац. Банк здатен збільшувати або зменшувати резерви в банківській системі. Таким чином впливати на пропозиці. Грошей.

2.Змінюючи рівень цін резервної норми НБ також може впливати на кредитні можливості комерційних банків. Збільшення норми резерву призведе до скорочення грошової пропозиції і підвищення % ставки і навпаки знижуючи обов’язкову норму резерву тим самим збільшується пропозиція грошей.

3.Облікова ставка- відсоток під який НБ надає кредити комерційним банкам НБ може надавати безпосередню позику комерц. Банком признаючи низьку позикову ставку. Це призводить до зростання пропозиції грошей і навпаки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]