Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Матер али Розвиток п дпри мництва та покращ нв...docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
228.8 Кб
Скачать

3. Активізація залучення інвестицій та розвитку підприємництва в харківській області

3.1. Стан інвестиційної діяльності та розвитку підприємництва в Харківській області

У 2009 році Україна зайняла 17-е місце у рейтингу ТОП-20 за прямими іноземними інвестиціями, який визначає компанія «Ернест енд Янг».

У травні 2010 року провідними світовими рейтинговими агентствами присвоєно рейтинги, наведені в табл. 3.1.

Таблиця 3.1.

Рейтинги України та міста Харкова згідно з даними світових рейтингових агентств

Об’єкт оцінки

Світові рейтингові агентства

Standards and Poor’s

Moody’s Investor serves

Fitch Ratings

Україна

стабільний

негативний

стабільний

м. Харків

негативний

стабільний

Розроблено автором на основі []

Світові рейтингові агентства оцінюють рейтинги України та Харківської області як негативний та стабільний в той час, коли Українське рейтингове агентство «Кредит-рейтинг» на травень 2010р. визнало стабільними як рейтинг України, так і муніципальний і кредитний рейтинги м. Харкова.

Забезпечити стабільність економіки в жорстких конкурентних умовах сучасного світового ринку здатна тільки активна інвестиційна політика.

Загальна економічна криза у 2008 р. негативно вплинула на результати інвестиційної діяльності як в Україні в цілому, так і в її регіонах. У додатку Д подано динаміку залучення прямих іноземних інвестицій у регіони України в 2000 - 2008 pp. Їх приріст в Україні скоротився з 8356,7 млн. дол. США в 2007 р., до 6180,7 млн. дол. США у 2008 р. У Харківському регіоні приріст прямих іноземних інвестицій за 2007 р. склав 263,3 млн. дол. США (25,1%), що нижче, аніж в цілому по країні на 13,3%. Проте в 2008 р. він склав 320,7 млн дол. США (25,08%) і перевищив загальний річний приріст по Україні на 5,98%.

У 2000 - 2008 рр. прямі іноземні інвестиції в економіку України збільшилися в 9,22 раза, у той час як в економіку Харківської області -у 13,22 раза (рис. 3.1.).

Рис. 3.1. Динаміка залучення прямих іноземних інвестицій у Харківську область та в Україну в цілому в 2000-2008 рр. []

Наведені дані свідчать про наявність певної зацікавленості іноземних інвесторів у співпраці з підприємствами Харківського регіону.

Позитивною тенденцією є також незначний відтік іноземних інвестицій з Харківської області, який становив лише 0,16% у загальному обсязі прямих іноземних інвестицій з України і забезпечував Харківській області 5-е місце у загальнонаціональному рейтингу.

За співвідношенням між приростом обсягу прямих іноземних інвестицій та їх величиною на одну особу станом на 01.01.2009 р. доцільно зробити висновок про випередження Харківською областю за загальною сумою прямих іноземних інвестицій середньої величини по Україні на 5,98% та відставанням їх величини на одну особу від середнього значення по Україні на 25,49%.

По країнах світу прямі іноземні інвестиції в Харківську область розподіляються таким чином (додаток Е).

У 2008 р., у порівнянні з попереднім роком, випереджають середній приріст по області інвестиції з таких країн, як Швеція, Естонія, Данія, Віргінські острови, Сполучене Королівство, Франція. Відповідають середньому проросту по області інвестиції у порівнянні з попереднім роком з Російською Федерації, Німеччини, Канади, Нідерландів, В’єтнаму [].

Структура прямих іноземних інвестицій в Харківську область по країнах світу станом на 2008 рік представлена на рис. 3.2.

Рис. 3.2. Структура прямих іноземних інвестицій в Харківську область по країнах світу в 2008 році []

Аналіз структури іноземних інвестицій у Харківську область в 2008 р. дозволяє зробити висновок про їх тотожну спрямованість. Основними інвесторами є країни Європи, інвестиції з яких складають більше 80%; США (6%), Росії (2%).

Основними видами економічної діяльності, в які надійшли інвестиції в Харківську область є фінансова діяльність, промисловість, операції з нерухомим майном, оренда, інжиніринг та надання послуг підприємцям. []

Малий бізнес відіграє дуже важливу роль у соціально-економічному розвитку Харківської області. Він є специфічним сектором економіки, розвиток якого сприятиме вирішенню найважливіших завдань соціально-економічного розвитку, зокрема формуванню конкурентного середовища, насиченню ринків товарами та послугами, забезпеченню зайнятості населення тощо. Мале підприємництво є найбільш масовою, динамічною та гнучкою формою організації підприємств в Харківській області[].

Мале підприємництво за кількістю суб’єктів, обсягом виробництва та чисельним складом з кожним роком збільшується в Харківській області, але темпи зростання незначні [].

Найбільш динамічно мале підприємництво в Харківській області розвивається в оптовій і роздрібній торгівлі, сфері послуг та промисловості [].

Розвиток як інвестиційної, так і підприємницької діяльності в Харківській області зустрічається з низкою проблем.

Проблеми поліпшення підприємницького клімату та залучення інвестицій в Харківську область представлено у додатку Ж.

Як видно з додатку Ж, серед найважливіших проблем поліпшення підприємницького клімату та залучення інвестицій в Харківську область в першу чергу можна назвати такі:

А. У напрямку дерегуляції й розвитку підприємництва:

- незадовільний та несприятливий підприємницький клімат;

- низький інвестиційний імідж Харківської області.

Б. У напрямку приватизації й управління державною власністю:

- приватизація розглядається більше як джерело наповнення державного бюджету, однак недостатньо прив’язана до стратегічного розвитку ключових областей;

В. У напрямку розвитку науково-технічної та інноваційної сфери:

- темпи розвитку й структура науково-технічної та інноваційної сфери не відповідають попиту на передові технології з боку економіки;

- пропоновані наукові результати світового рівня не знаходять застосування в економіці через низьку сприйнятливість підприємницького сектора до інновацій;