Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Матер али Розвиток п дпри мництва та покращ нв...docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
228.8 Кб
Скачать

1.3. Вплив розвитку підприємництва на покращення інвестиційного клімату країни та її регіонів

Після вище проведеного аналізу ролі підприємств в економіках провідних країн світу доцільно виявити вплив розвитку підприємництва на інвестиційний клімат країни та її регіонів.

Для зіставлення країн світу по різних аспектах їх розвитку в міжнародній практиці використовується велика кількість індексів і показників, які розраховуються різними міжнародними організаціями, фондами і консалтинговими компаніями.

Крім того, такі співставлення дозволяють визначити проблеми розвитку країн світу, як ті, що відносяться до глобальних, так і специфічні для кожної держави.

Комісією сталого розвитку ООН було запропоновано концепцію сталого розвитку країн світу, яка поєднує три головні компоненти: соціальний, економічний та екологічний.

Розглянемо найбільш часто використовувані у міжнародних співставленнях показників оцінки розвитку економік світу (додаток Б).

Всі ці індекси показують привабливість країни для іноземних інвесторів.

Розглянемо детальніше проблеми, з якими зустрічаються іноземні інвестори (додаток В).

Як видно з додатку В, серед найважливіших проблем поліпшення підприємницького клімату й залучення інвестицій в країну в першу чергу можна назвати такі:

А. У напрямку дерегуляції й розвитку підприємництва:

  • незадовільний та несприятливий бізнес-клімат;

  • низький інвестиційний імідж України.

Б. У напрямку приватизації й управління державною власністю:

  • приватизація розглядається більше як джерело наповнення державного

бюджету, однак недостатньо прив'язана до стратегічного розвитку ключових галузей;

  • функція управління держмайном здійснюється неефективно;

  • приватизація не виконала ролі інструмента ринкової трансформації країни.

В. У напрямку розвитку науково-технічної та інноваційної сфери:

  • темпи розвитку й структура науково-технічної та інноваційної сфери не відповідають попиту на передові технологи з боку економіки; • пропоновані наукові результати світового рівня не знаходять застосування в еко­номіці через низьку сприйнятливість підприємницького сектора до інновацій;

  • у науково-технічній та інноваційній сфері триває втрата кадрів і скорочення матеріально-технічних засобів.

Г. У напрямку міжнародної інтеграції та співпраці:

  • недостатнє використання потенціалу торгово-економічного співробітництва з країнами СНД;

  • низька диверсифікованість українського експорту;

  • низька ефективність і координування залучення й використання зовнішньої допомоги.

Розвиток підприємництва, як правило, призводить до зростання потреби в трудових ресурсах, і вимагає підвищення освітнього рівня підприємців. Отже, є всі шанси для збільшення трудового потенціалу регіону. Сприятливі умови роботи малого та середнього бізнесу в регіоні, цілеспрямовано створювані і підтримувані обласними владними структурами, на нашу думку, дозволять підвищити прибутковість даної сфери, а як наслідок - збільшити обсяг податкової бази та доходної частини регіонального бюджету. Таким чином, є передумови збільшення і фінансового потенціалу території. Активізація діяльності провідних інститутів ринкової економіки і створення нових інститутів, необхідних для підтримки малого підприємництва, сприятимуть зростанню інституційного потенціалу регіону. Отже, на сьогоднішній день можна вести мову про цілком певні можливості поліпшення інвестиційного клімату в регіоні за рахунок активізації державної підтримки малого підприємництва.