Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Матер али Розвиток п дпри мництва та покращ нв...docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
228.8 Кб
Скачать

Досвід країн світу з розвитку підприємництва та покращення інвестиційного клімату в регіонах: можливості запозичення харківською областю Харків 2011

ЗМІСТ

Вступ

Розділ 1. Теоретично-методичні основи підтримки розвитку підприємництва та покращення інвестиційного клімату країн та їх регіонів

1.1.Сутність понять «інвестиційний клімат», «підприємництво», критерії віднесення та типи підприємств

1.2.Роль та державна підтримка підприємництва в економіках провідних країн світу

1.3.Вплив розвитку підприємництва на покращення інвестиційного клімату країни та її регіонів

1.4. Методика дослідження підприємництва та інвестиційної діяльності

Висновки до першого розділу

Розділ 2. Розвиток підприємництва та покращення інвестиційного клімату в регіонах України

2.1.Пріоритетні напрямки розвитку регіонів в Україні

2.2. Основні заходи щодо поліпшення інвестиційного клімату регіонів України

2.3. Державна підтримка розвитку підприємництва в Україні

Висновки до другого розділу

Розділ 3. Активізація залучення інвестицій та розвитку підприємництва в Харківській області

3.1.Стан інвестиційної діяльності та розвитку підприємництва в Харківській області

3.2.Оцінка якості цільових програм підтримки підприємництва в Україні (в тому числі і в Харківській області)

3.3.Напрямки вдосконалення управління інвестиційною діяльністю та покращення підприємницького клімату

Висновки до третього розділу

Вступ

Глобалізаційні процеси є визначальною характеристикою не лише сучасної світової економіки, а й економіки України. Так, проблеми забезпечення національної конкурентоспроможності у глобальному масштабі стають перед країною дедалі гострішими. Значної уваги з боку держави за цих умов потребує підприємництво. Саме цей сектор економіки стимулює конкуренцію, сприяє залученню іноземних інвестицій, сприяє послабленню монополізму, впливає на структуру економіки та якісну характеристику валового внутрішнього продукту (ВВП), розширює сферу свободи ринкового вибору, характеризується раціональними формами управління, забезпечує більш швидку реалізацію інновацій.

Аналіз розвитку підприємництва провідних країн світу та України свідчить про значне відставання показників розвитку вітчизняних підприємств як за часткою працівників, зайнятих у цьому секторі, - у 8 – 10 разів, так і за часткою підприємництва у ВВП держави – в 10 – 12 разів.

На сьогодні основними перешкодами для розвитку підприємництва в Україні є відсутність дієвих інструментів механізму його державної підтримки, як то: недосконалість законодавства; недостатнє наукового обґрунтування методичної бази щодо формування, впровадження та реалізації державних програм; нестача фінансового забезпечення реалізації заходів програм; нерозвиненість фінансово-кредитного механізму ті інфраструктури підтримки.

Кожна країна для покращення інвестиційного клімату проводе свою інвестиційну політику.

Необхідність теоретичного обґрунтування, методичного забезпечення та практичних рекомендацій щодо оцінки якості цільових програм державної підтримки розвитку підприємництва обумовили актуальність теми випускної роботи спеціаліста, її зміст, мету, завдання та структуру.

Метою дослідження у роботі є узагальнення та розвиток теоретичних і методичних основ, а також розробка практичних рекомендацій щодо оцінки якості програм державної підтримки розвитку підприємництва та покращення інвестиційного клімату.

Для досягнення поставленої мети в роботі було вирішено такі завдання:

  • визначення сутності змісту таких понять, як підприємництво, інвестиції, інвестиційний клімат;

  • дослідження системи критеріїв віднесення підприємств до суб’єктів підприємництва в деяких країнах світу;

  • дослідження комплексу чинників, що визначають інвестиційний клімат;

  • удосконалення методики комплексної оцінки рівня розвитку підприємництва та покращення інвестиційного клімату в країні та її областях; розкриття основних проблем, що гальмують розвиток підприємництва та інвестиційної діяльності;

  • дослідження особливостей механізму державної підтримки розвитку підприємництва в Україні та країнах світу, аналіз сукупності програм державної підтримки розвитку підприємництва в Україні;

  • розробка методичного підходу і практичних рекомендацій щодо оцінки якості цільових програм державної підтримки розвитку підприємництва.

Об’єкт дослідження – запозичення Харківською областю досвіду країн світу з розвитку підприємництва та покращення інвестиційного клімату .

Предмет дослідження – теоретичні, методичні та практичні аспекти, основні принципи і методи оцінки якості програм державної підтримки розвитку підприємництва та покращення інвестиційного клімату.

Методологічною основою в роботі стали фундаментальні положення економічної теорії, наукові праці сучасних українських та зарубіжних учених стосовно розвитку і підтримки підприємництва та інвестиційної діяльності, а також теоретичні та методологічні розробки Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва і Міністерства економіки України.

Інформаційну базу дослідження складають законодавчі акти України, нормативні документи центральних органів державної влади, дані Державного та регіональних комітетів статистики України, матеріали обласних державних адміністрацій, джерела статистичної та аналітичної інформації Світового Банку, Європейської Комісії, Адміністрації малого бізнесу США, дослідження Міжнародної фінансової корпорації (МФК) та Національного інституту системних досліджень проблем підприємництва Російської Федерації, монографії і статті з даної проблеми, матеріали міжнародних та всеукраїнських науково-практичних конференцій з проблем роботи, а також результати самостійних досліджень.