Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Матер али Розвиток п дпри мництва та покращ нв...docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
228.8 Кб
Скачать

3.2. Оцінка якості цільових програм підтримки підприємства в Україні (в тому числі і в Харківській області)

Відповідно до викладеної методики в даній роботі проведено оцінку якості цільових програм державної підтримки розвитку малого підприємництва.

Цільові програми державної підтримки розвитку малого підприємництва оцінюються за шкалою, наведеною в табл. 3.2. []

Таблиця 3.2.

Шкала оцінювання якості цільових програм державної підтримки розвитку малого підприємництва

Діапазон

1 – 1,38 балів

1,39 – 1,62 бали

1,63 – 2 бали

Висновок

Переробити

Доробити

Упроваджувати

Як емпірична база використовувалися 32 документи, що характеризують стан державної підтримки розвитку малого бізнесу в Україні в цілому і по областях, з них 2 державні програми підтримки розвитку малого підприємництва та вибірково 30 програм його державної підтримки областей країни.

Оцінка програм за якістю здійснювалась у чотири етапи: за узгодженістю із нормативними актами; структурою, змістом і комплексністю; якістю, а також здатністю вирішити проблеми (реалізованістю), на які вона націлена.

Результати оцінки національної програми стимулювання розвитку малого бізнесу за відповідністю цілям, пріоритетам та завданням стратегії економічного та соціального розвитку України наведені у додатку Ж.

Відповідно додатку Ж інтегральний результат експертної оцінки національної програми стимулювання розвитку малого бізнесу за узгодженістю із стратегією економічного і соціального розвитку України на 2004 - 2015 рр. дорівнює 1,73 бала, тобто згідно зі шкалою табл. 3.2. національна програма відповідає цілям, пріоритетам та завданням стратегії.

Другим кроком оцінки програм є оцінювання програм державної підтримки розвитку малого бізнесу областей України за відповідністю та недублюванням цілям і завданням національної програми стимулювання розвитку малого підприємництва. Для експертної оцінки використовувалися 30 програм державної підтримки розвитку малого бізнесу.

Серед розглянутих документів 22 документи мають зведення про дату і номер стверджуючого рішення відповідного законодавчого (адміністративного) органу. Також проаналізовано проекти програм підтримки, розроблені компетентними організаціями.

На першому етапі оцінки програм за якістю відповідно до шкали табл. 3.2. видно, що з 30 програм державної підтримки розвитку малого бізнесу областей, 2 програми є не узгодженими за цілями та завданнями з національною програмою (програми Вінницької області), 6 програм є частково узгодженими (програми Дніпропетровської , Закарпатської, Харківської , Чернівецької областей) інші 22 програми відповідають цілям та завданням національної програми, отже, цілям, пріоритетам та завданням стратегії економічного і соціального розвитку України на 2004-2015 рр.

Зміст цілей і завдань 4 програм практично повністю дублюється із цілями та завданнями національної програми (програми областей Вінницької, Кіровоградської, Одеської областей), зміст цілей та завдань 3 програм Харківської області дублюється частково (програми Харківської області), цілі та завдання інших 23 програм державної підтримки розвитку малого бізнесу розроблено із урахуванням специфіки розвитку малого бізнесу визначеної області.

Інтегральна експертна оцінка програм державної підтримки розвитку малого підприємництва подана у додатку З.

Відповідно до додатку З із 32 програм, що аналізувалися за якістю, 23 із них отримали за шкалою найнижчу оцінку та повинні перероблятися повністю. В таких програмах не має комплексного підходу до вирішення проблем, на які вони спрямовані, в них не міститься детальна оцінка стану малого бізнесу та проблем його розвитку, не має аналізу причин виникнення проблем, часто встановлені цілі не містять чіткого формулювання, завдання не відповідають цілям, заходи таких програм не носять системного характеру, можуть бути не визначені строки проведення заходів, обсяги та джерела фінансування.

Інші 9 програм підтримки малого бізнесу отримали середні оцінки та за деякими критеріями повинні бути дороблені.

Четвертим, завершальним етапом оцінки якості програм державної підтримки розвитку малого бізнесу є оцінка їх за реалізованістю.

За висновком експертів 27 програм, що аналізувалися, не можуть бути реалізовані, оскільки здебільшого не мають реальних джерел та визначених обсягів фінансування. Половина з них не затверджені рішенням обласної ради, отже, не впроваджувалися в дію.

Отже, за результатами проведення експертної оцінки якості програм державної підтримки розвитку малого бізнесу України можна зробити по­передні висновки, що із 32 програм, які аналізувалися, 5 (з них програма розвитку малого підприємництва в Україні на 1997 - 1998 рр.; програми розвитку малого підприємництва у Вінницькій області на 2005 - 2006 рр., а також на 2007 - 2008 рр.; програми сприяння розвитку малого підприєм­ництва у Дніпропетровській області на 2003-2004 рр.; в Одеській області на 2007-2008 рр.) не повинні були впроваджуватися, адже вони частково не відповідають цілям національної програми стимулювання розвитку малого підприємництва, структурі і встановленим критеріям якості програм та за визначеною шкалою не можуть бути впровадженні або їх слід переробити повністю. Інші 27 програм мають бути частково дороблені за тими критеріями, за яким вони отримали найнижчі оцінки, а потім можуть бути впровадженні.

Слід зазначити, що з загальної кількості програм державної підтримки розвитку малого бізнесу, які підлягали експертному аналізу, немає жодної, яка відповідала б діючому законодавству і мала велику вірогідність повної реалізації.

Таким чином, проведений аналіз виявив низьку якість програм в структурному, змістовному плані, ресурсному забезпеченні, механізмах реалізації та контролю, відповідності законодавству, що негативно впливає на результативність впровадження механізму підтримки малого бізнесу та вирішення проблем його розвитку. Така ситуація призводить до того, що в Україні в останні роки спостерігається тенденція до уповільнення темпів зростання основних показників розвитку малого бізнесу. Все це свідчить про недостатню дієвість заходів державної підтримки цього сектору економіки.