Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РП.Цивільне право (частина перша) (змістові мод...doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
1.35 Mб
Скачать

Методичні вказівки

Ключові терміни та поняття: джерело цивільного права, цивільне законодавство, аналогія права, аналогія закону.

Під час вивчення зазанченої теми потрібно з’ясувати види джерел цивільного права. Необхідно звернути увагу на систему цивільного законодавства.

Особливу увагу слід звернути на такі питання:

  • цивільне законодавство і Конституція України;

  • цивільний кодекс як основне джерело цивільного права та головний акт цивільного законодавства;

  • значення актів Конституційного Суду України, вищих судових органів і судової практики у вітчизняній та в закордонних правових системах.

  • тлумачення цивільно-правових норм.

Слід звернути увагу на такі правові акти: Конституці. України від 28.06. 1996 р., Цивільний кодекс України від 16.01. 2003 р., Закон України «Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини» від 23.02.2006 р.

Задача № 1

Після десяти років спільного проживання подружжя С. розірвали шлюб. В судовому засіданні при розподілі спільно нажитого майна дружина С. просила визнати за нею право на половину гонорару, який належить її чоловіку за видання книжки, написаної ним в період їх сумісного життя.

На думку чоловіка, гонорар не можна вважати спільною сумісною власністю подружжя, передбаченою ст. 61 СК України, оскільки даний гонорар ним ще не отриманий. Дружина С. звернула увагу суду на статтю доктора юридичних наук Н., в якій йде мова, що авторський гонорар є сумісною власністю подружжя вже з моменту його нарахування, а не з моменту отримання коштів на руки.

Визначте коло суспільних правовідносин. Чим повинен керуватися суд при винесенні рішення по даній справі?

Задача № 2

Б. під час подорожі на автомобілі збив Т., якому у зв’язку з цим було заподіяно шкоду. Пізніше Т. звернувся до суду з вимогою про її відшкодування. Б. зробив заяву, що він був визнаний невинним у кримінальному судочинстві і звільнений від відповідальності. Він не може бути притягнений до цивільно-правової відповідальності тому, що ст. 1166 ЦК України передбачає вину, як обов’язкову умову відповідальності. На це адвокат Т. зауважив, що в цій ситуації треба користуватись не загальною, а спеціальною нормою — ст. 1187 ЦК України, відповідно до якої Б. має нести відповідальність за скоєні ним дії.

Визначте коло суспільних правовідносин. Поясніть позицію адвоката потерпілого. Як співвідносяться загальні і спеціальні норми цивільного законодавства?

Задача № 3

К. прийшов ранком у свій гараж, побачив, що замки зламані, а автомобіль, який належить йому на праві власності, викрадено. Як з’ясувалося пізніше, згаданий автомобіль було викрадено Ш., який, керуючи автомашиною в нетверезому стані, збив Я. Останній подав позов до суду про відшкодування заподіяних йому збитків відповідно до ст. 1187 ЦК України. При цьому відповідачем по справі було вказано К., як володільця джерела підвищеної небезпеки.

К. вважав, що він має бути звільнений від обов’язку по відшкодуванню збитків, тому що він своїми діями шкоду потерпілому не заподіяв. Я. не погодився з цим ствердженням і вказав, що відповідно до ст. 1187 ЦК України володільця джерела підвищеної небезпеки звільняє від відповідальності тільки непереборна сила або намір потерпілого. Жодної з цих умов у даному разі не було. У свою чергу К. звернувся до Постанови Пленуму Верховного Суду України від 27.03.1992 р. «Про практику розгляду судами цивільних справ за позовами про відшкодування шкоди», у п.3 якої вказано «...якщо це джерело вибуло з його володіння внаслідок протиправних дій інших осіб». Потерпілий Я. вважає, що постанова Пленуму Верховного Суду не є законом, а в законі цієї умови не передбачено, тому відповідальність повинен нести К.

Визначте коло суспільних правовідносин. Вирішіть справу по суті. Яке юридичне значення мають постанови Пленуму Верховного Суду, судова та господарьско-правова практика?