Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РП.Цивільне право (частина перша) (змістові мод...doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
1.35 Mб
Скачать

Методичні вказівки

Ключові терміни та поняття: речі, майно, цінні папери, гроші.

Під час вивчення зазначеної теми потрібно з’ясувати поняття та види об’єктів цивільних правовідносин, приділити увагу класифікації речей.

Слід звернути увагу на такі правові акти: розділ 3 книги першої Цивільного кодексу України від 16.01. 2003 р., книгу другу Цивільного кодексу України, Постанову ВРУ «Про право власності на окремі види майна» від 17.06.1992 р., Закон України «Про цінні папери та фондовий ринок» від 23.02.2006 р.

Особливу увагу слід звернути на такі питання:

  • поняття об’єктів цивільних правовідносин;

  • матеріальні і нематеріальні блага;

  • підприємство і кондомініум;

  • види здійснення безготівкових розрахунків

Задача № 1

Подружжя Мартинових протягом довгого часу колекціонували поштові марки. Після смерті Мартинова, у відповідності до складеного ним заповіту належне йому майно повинно перейти в рівних частках до дружини і сина від першого шлюбу.

Дружина Мартинова категорично заперечувала проти поділу колекції, вважаючи, що колекція є неподільною, і пропонувала другому спадкоємцю частку в колекції замінити іншими речами із своєї частки. Син Мартинова вимагав передачі йому відповідної частини колекції в натурі.

Визначити, що належить до подільних і неподільних речей? Чи можливий поділ колекції марок в натурі?

2 варіант:

Як би вирішився спір, якби його предметом були:

а) фарфоровий столовий сервіз;

б) колекції старовинних монет;

в) бібліотека;

г) зібрання творів українських поетів;

д) однокімнатна квартира (приватна);

є) жилий будинок.

Задача № 2

Л, продав скрипку Н. У процесі оформлення купівлі-продажу виявилося, що Л. вирішив залишити футляр від скрипки собі. На думку Н., футляр необхідно передати разом із скрипкою.

Дайте висновок по справі.

Задача № 3

За договором майнового найму Н. передав С. продуктивну худобу терміном на 1 рік. Після закінчення терміну договору С. продовжував користуватися предметом договору, незважаючи на вимогу Н. повернути майно. В цей період корова принесла теля. Погоджуючись, нарешті, повернути корову, С. залишив собі теля.

Зробіть правовий аналіз ситуації.

Задача № 4

Гр. М. звернувся до ТОВ «Зоря» з проханням надати, йому за договором майнового найму 50 кг нефасованого цукру.

Юрисконсульт ТОВ «Зоря» заперечив щодо укладення договору майнового найму, оскільки на його думку цукор є річчю, яка визначена родовими ознаками і не може бути предметом договору майнового найму.

Чи обґрунтовані заперечення юрисконсульта?

Задача № 5

Приватне підприємство «Надія» (комісіонер) і виробниче об’єднання «Хмельницький електроламповий завод» (комітент) уклали договір комісії на продаж продукції, згідно якого комісіонер зобов’язується за дорученням комітента здійснити в інтересах останнього від свого імені угоду з продажу продукції іноземним покупцям.

Договором передбачено, що винагорода комісіонера виплачується шляхом утримання належних йому сум із грошових коштів, перерахованих покупцями комісіонеру за продаж продукції комітента.

Враховуючи, що розрахунки з покупцями здійснювались в іноземній валюті, комісіонер утримував кошти на своєму рахунку також в іноземній валюті.

Але уповноважений банк, який здійснював контроль за валютними операціями, поставив питання про неправомірність дій комісіонера і вказав, що розрахунки між комітентом і комісіонером мають здійснюватись в національній валюті України.

В чому особливість правового режиму «валютних цінностей»? Чи обґрунтовані дії уповноваженого банку?