Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РП.Цивільне право (частина перша) (змістові мод...doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
1.35 Mб
Скачать

Задача № 19

О. в установленому порядку був оголошений померлим. Його майно перейшло до його дружини, як до єдиної спадкоємиці першої черги. Через рік вона продала будинок Т., автомашину через комісійний магазин — В., бібліотеку — Л. Всі вони знали, що купляють речі, які належали особі, яку оголошено померлою. Декілька цінних картин, а також ряд інших речей були продані невідомим особам. Скрипку, фотоапарат, телевізор дружина залишила собі. Частину грошей, одержаних від продажу картин, вона витратила на придбання меблів.

Через 2 роки після оголошення О. померлим, він повернувся. До цього часу дружину вступила у шлюб другий раз з С. і відмовилась повернутись до О., а також відмовилась віддати йому речі, які залишились та гроші, одержані за продані речі. Т., В. і Л. також відмовились повернути йому речі. Тоді О. звернувся до суду з позовом до своєї дружини та до цих осіб. Від останніх він вимагав повернення будинку, автомашини та бібліотеки, а від дружини — скрипки, фотоапарату, телевізора, а також меблів, оскільки вони були куплені за гроші, одержані від реалізації картин та інших речей, які належали йому. О. також просив суд визнати недійсним шлюб його дружини з С.

Визначте коло суспільних правовідносин. Які вимоги О. підлягають задоволенню? Чи є правомірними дії О.?

Задача № 20

Психічно-хворий Ю. був визнаний судом недієздатним. Органи опіки і піклування призначили опікуном Ю. його сестру А.

У відсутність А. Ю. продав килим і магнітофон Ф., з яким познайомився у магазині.

Дізнавшись про це, А. пред’явила позов до Ф. про визнання договору купівлі-продажу недійсним і повернення проданих речей. Ф. проти позову заперечував, посилаючись на те, що він не знав про недієздатність А.

Визначте коло суспільних правовідносин. Чи підлягає позов А. задоволенню?

Задача № 21

Громадянин М. та громадянин К. Звернулись до нотаріуса з проханням посвідчити угоду по відчуженню квартири, власниками якої є М. та члени його сім’ї. Для посвідчення угоди М. надав нотаріусу Свідоцтво про приватизацію, відповідно до якого власниками квартири є він, його дружина та двоє дітей, одному з яких 11, а другому 16 років. Нотаріус відмовився посвідчувати вказану угоду на підставі відсутності рішення органу опіки та піклування.

Громадянин М. оскаржив таке рішення нотаріуса, мотивуючи це тим, що його син, віком 16 років, має право сам укладати угоди, але за його згодою, а за меншого сина він зробить це сам.

Визначте коло суспільних правовідносин. Чи правильні дії нотаріуса?

Задача № 22

16-річній К. виконком дав дозвіл на одруження. Під час шлюбу подружжя придбало гараж. Через 4 місяці після одруження за бажанням обох із подружжя суд задовольнив позов про їх розлучення. За рішенням суду гараж перейшов у власність К., яка незабаром звернулась до нотаріуса з проханням посвідчити угоду про відчуження гаража. Нотаріус відмовив їй у вчиненні нотаріальних дій по посвідченню угоди, мотивуючи це тим, що на даний момент К, вже не перебуває у шлюбі та їй не виповнилось ще 18 років на момент укладення угоди. Для посвідчення угоди нотаріус вимагав згоди батьків та відповідного рішення органу опіки та піклування.

Чи правильні дії нотаріуса?