Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РП.Цивільне право (частина перша) (змістові мод...doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
1.35 Mб
Скачать

Методичні вказівки

Ключові терміни та поняття: юридична особа, правоздатність, дієздатність, товариства, установи.

Під час вивчення зазначеної теми потрібно з’ясувати поняття та ознаки юридичної особи. Особливу увагу слід приділити державній реєстрації юридичної особи. Необхідно звернути увагу на види підприємницьких товариств.

Слід звернути увагу на такі правові акти: підрозділ 2 розділу 2 книги першої Цивільного кодексу України від 16.01.2003.р., Закон України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців» від15.05.2003 р., Закон України «Про відновлення платоспроможності божника або визнання його банрутом» 14.05.1992 р., Закон України «Про акціонерні товариства» від 17.09.2008 р.

Особливу увагу слід звернути на такі питання:

  • правосуб’єктінсть юридичних осіб;

  • класифікація юридичних осіб;

  • установчі документи;

  • способи припинення юридичних осіб.

Задача № 1

До господарського суду звернулося ТзОВ «Альма» з позовом про визнання недійсним договору, укладеного з відповідачем — Хмельницькою філії ПрАТ «Київбуддеталь». Позивач стверджував, що ПрАТ «Київбуддеталь» ліквідовано внаслідок банкрутства понад рік тому, про що він дізнався лише через три місяці після укладення договору з філією.

Заперечуючи проти позову, директор філії стверджував, що ПрАТ дійсно ліквідовано, але філія має самостійний баланс, перебуває на обліку в податковій адміністрації, має печатку та рахунок в банку, а тому філія продовжує існувати автономно від ліквідованого ПрАТ. Тому підстав для визнання договору недійсним немає.

Вирішіть справу.

Задача № 2

Кредитори ТзОВ «Техсервіс» звернулися до господарського суду з заявою про банкрутство вищевказаного товариства, В склад майна, що підлягає розподілу між кредиторами, кредитори просять включити активи двох дочірніх підприємств, а також майно філії.

Представник ТзОВ «Техсервіс» заявив, що дочірні підприємства є самостійними юридичними особами, а тому не повинні нести відповідальність за зобов’язаннями товариства, а філія має самостійний баланс і прийнято рішення про її від’єднання шляхом створення на її базі товариства з обмеженого відповідальністю, засновниками якого будуть працівники філії.

Чи аргументовані твердження представника ТзОВ «Техсервіс»?

Задача № 3

К., якому належить 67 % акцій ПАТ «Хмельгаз», перебуваючи у відпустці і США, уклав вигідний, на його думку, контракт з фірмою «Libman Corp.» про поставку на Україну товарів широкого вжитку на суму 1 000 000 доларів США.

Голова правління ПАТ «Хмельгаз» С. відмовився виконувати контракт, оскільки вважав, що К. не мав права його укладати без згоди правління. К. вважає, що як акціонер, який володіє контрольним пакетом акцій, він не повинен був погоджувати ні з ким.

Чи має, на Вашу думку, К. право укладати договори від імені товариства?

Задача № 4

Громадська організація «Спілка жінок-ветеранів праці» спільно з товариством з обмеженою відповідальністю «Сейков и Ко» та підприємцем Л. вирішили організувати ломбард.

Чи може громадська організація бути учасником господарського товариства? Який вид товариства вони повинні створити для надання ломбардних послуг та яке його повне найменування?