Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РП.Цивільне право (частина перша) (змістові мод...doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
1.35 Mб
Скачать

2.2. Зміст лекцій

Змістовий модуль 1

Лекція 1

Тема: Поняття приватного права

  1. Право приватне і публічне. Зміст і основні особливості приватноправового регулювання. Цивільне право як основа приватного права.

  2. Приватне право в іноземних правових системах. Дуалізм приватного права в континентальних правових системах. Торгове («комерційне») право.

  3. Розвиток приватного права в Україні. Система українського приватного права. Критика концепції «господарського» («підприємницького») права.

Лекція 2 Тема: Цивільне право як галузь права

  1. Поняття цивільного права як галузі права.

  2. Цивільне право в системі галузей права України.

  3. Предмет цивільного права як галузі права. Поняття і види майнових відносин, що регулюються цивільним правом. Особливості речових, корпоративних, зобов’язальних і виключних відносин. Поняття і види немайнових відносин, що регулюються цивільним правом.

  4. Метод цивільного права як галузі права.

  5. Функції цивільного права. Принципи цивільного (приватного) права.

  6. Система цивільного права як правової галузі.

Лекція 3 Тема: Джерела цивільного права. Цивільне законодавство

  1. Поняття і види джерел цивільного права.

  2. Поняття і склад цивільного законодавства. Поняття і співвідношення імперативних і диспозитивних норм у цивільно-правовому регулюванні.

  3. Цивільне законодавство і Конституція України. Міжнародні договори, загальновизнані принципи і норми міжнародного права як джерела цивільного права. Кодифікація та інші форми систематизації цивільного законодавства. Цивільний кодекс як основне джерело цивільного права та головний акт цивільного законодавства. Система Цивільного кодексу України. Інші кодифікаційні акти цивільного законодавства.

  4. Закон як джерело цивільного права. Підзаконні нормативні акти в сфері цивільного права. Відомчі нормативні акти, що містять норми цивільного права, і умови їх дійсності. Нормативно-правові акти Союзу РСР та Української РСР як джерела цивільного права.

  5. Звичаї як джерела цивільного права. Співвідношення звичаїв ділового обороту, узвичаєнь і заведеного порядку взаємин учасників майнового обігу.

  6. Значення актів Конституційного Суду України, вищих судових органів і судової практики у вітчизняній та в закордонних правових системах.

  7. Дія цивільного законодавства в часі. Офіційне опублікування і вступ нормативного акта в силу. Зворотна сила цивільного закону. Дія цивільного законодавства в просторі і за колом осіб.

  8. Застосування цивільного законодавства. Аналогія закону й аналогія права в цивільно-правових відносинах. Тлумачення цивільно-правових норм.

Лекція 4 Тема : Цивільне право як наука і навчальна дисципліна

  1. Наука цивільного права як одна з галузей правознавства. Поняття і предмет цивілістичної науки. Наукові методи дослідження цивільно-правових явищ. Взаємодія науки цивільного права з іншими галузями правознавства та іншими суспільними науками. Основні етапи історичного розвитку світової та вітчизняної цивілістики.

  2. Поняття і система цивільного права як навчальної дисципліни. Система навчального курсу цивільного права. Завдання курсу цивільного права.