Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РП.Цивільне право (частина перша) (змістові мод...doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
1.35 Mб
Скачать

Задача № 4

Громадянка В. працювала приватним нотаріусом. Її брат, один із засновників товариства з обмеженою відповідальністю «Меркурій», запропонував їй працювати у товаристві начальником юридичного відділу. Громадянка В. погодилась.

Дізнавшись про це, прокурор району поставив вимогу про звільнення гр. В. з роботи у «Меркурії» на підставі того, що працівники нотаріату не мають права займатися підприємницькою діяльністю. На це гр. В. відповіла, що, по-перше, вона працює за трудовим договором у фірмі «Меркурій», отже підприємницькою діяльністю не займається. По-друге, у зв’язку з тим, що вона є приватним, а не державним нотаріусом, на неї не поширюються вказані заборони, і взагалі, заборона працівникам нотаріату займатися підприємницькою діяльністю є обмеженням їх правоздатності.

Визначте коло суспільних правовідносин. На яке коло питань розраховане завдання? Вирішіть справу по суті.

Задача № 5

Після смерті обох батьків піклувальником неповнолітнього К. було призначено його тітку. Після досягнення К. 17 років, він, отримавши за рішенням суду право на зниження шлюбного віку, одружився з 17-річною Л. У зв’язку з переїздом до дружини К. вирішив продати будинок. Але нотаріус відмовився посвідчувати договір, на тій підставі, що К. неповнолітній. Останній оскаржив відмову нотаріуса до суду.

Визначте коло суспільних правовідносин. Вирішіть справу по суті.

Задача № 6

Коли П. виповнилося 14 років, бабуся в день його народження подарувала йому 100 грн. П. наступного дня пішов до банку і поклав ці гроші на депозитний рахунок. Через 3 місяці він зняв з рахунку 50 грн. і купив у батька свого знайомого Т. собаку.

Мати П. вимагає, щоб Т. забрав собаку і повернув 50 грн. Оскільки Т. відмовився це зробити, мати П. змушена була звернутись з позовом до суду про визнання договору купівлі-продажу недійсним.

Визначте коло суспільних правовідносин. Чи підлягає позов задоволенню? Чи правомірно вчинили працівники банку, видавши гроші П. без згоди на це його батьків? І чи змінилася б Ваша думка, коли б бабуся вітала онука не з 14-тиріччям, а з 13-тиріччям?

Задача № 7

Сімнадцятирічний Л. на першу ж заробітну плату, яку він одержав на заводі, купив у М. куртку. Батьки Л. вимагали, щоб він повернув куртку знайомому і забрав у нього свої гроші. Л. не виконав вимоги батьків і наступного дня уклав договір міни з Ф. — робітником того ж заводу. Згідно цього договору Л. передав Ф. куртку, в замін якої одержав від нього годинник. Батьки Л. вимагають розірвання і цього договору.

Оскільки контрагенти Л. за обома угодами відмовились виконати вимоги його батьків, батько Л. звернувся з позовами в суд про визнання договорів купівлі-продажу і міни недійсними.

Визначте коло суспільних правовідносин. Чи підлягають ці позови задоволенню?

Задача № 8

Шістнадцятирічний Е., який навчається у технікумі, на одержану стипендію купив декілька білетів грошово-речової лотереї. По одному з цих білетів він виграв холодильник «Дніпро». Не проінформувавши своїх батьків, він продав холодильник за 300 грн. сусіду по будинку С.

Батько Е. звернувся до С. з проханням повернути холодильник. Проте, С. відмовився це зробити, посилаючись на те, що білети грошово-речової лотереї Е. придбав на свою стипендію, то він може самостійно розпоряджатися і цими білетами, і виграшами, які на них випали.

Тоді батько Е. пред’явив до С. позов про визнання договору купівлі-продажу недійсним.

Визначте коло суспільних правовідносин. Яке рішення повинен винести суд?