Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РП.Цивільне право (частина перша) (змістові мод...doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
1.35 Mб
Скачать

Методичні вказівки

Ключові терміни та поняття: фізична особа, правоздатність, повна, неповна, часткова дієздатність, надання дієздатності, набуття дієздатності, опіка, піклування, місце проживання, патронат.

Під час вивчення зазначеної теми потрібно з’ясувати поняття фізичної особи. Особливу увагу слід приділити ознакам фізичної особи, які відрізняють її від інших учасників цивільних правовідносин. Необхідно звернути увагу на види дієздатності, підстави, умови та правові наслідки визнання фізичної особи обмеженою у дієздатності та оголошення померлою.

Слід звернути увагу на такі правові акти: підрозділ 1 розділу 2 книги першої Цивільного кодексу України від 16.01.2003 р., Закон України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні» від 11.12. 2003 р., Закон України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану» від 1.07. 2010р., Закон України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців» від 15.05.2003 р., Закон України «Про відновлення платоспроможності божника або визнання його банрутом» від 14.05.1992 р.

Особливу увагу слід звернути на такі питання:

  • відмежування понять «людина», «особистість», «громадянин», «особа», «фізична особа»;

  • виникнення та припинення правоздатності фізичної особи;

  • вікову градацію щодо можливості особою самостійно набувати цивільних прав, виконувати цивільні обов’язки та нести відповідальність у разі їх невиконання;

  • завдання органів опіки та піклування;

  • правовий статус фізичної особи — підприємця.

Задача № 1

Директор автотранспортного підприємства 3 квітня 2011 року видав наказ, яким заборонив бухгалтерії виплачувати слюсарю В. належну йому заробітну плату і дав розпорядження видавати зарплату його дружині. Прийняття таких заходів в наказі було мотивоване тим, що В. зловживав спиртними напоями.

Визначте коло суспільних правовідносин. Вирішіть питання правомірності.

Задача № 2

Виїжджаючи в довгострокове відрядження, Т. вимагала, щоб чоловік видав їй розписку в тому, що в її відсутність він не буде продавати належних їм речей. Така розписка не тільки була написана чоловіком Т., але й завірена нотаріусом.

Повернувшись через півроку додому, Т. з’ясувала, що її чоловік продав телевізор своєму знайомому. Т. пред’явила до знайомого позов про визнання договору купівлі-продажу телевізора недійсним. До позовної заяви була додана розписка чоловіка.

Визначте коло суспільних правовідносин. Яке рішення повинен винести суд?

Задача № 3

Власник будинку О. здав сім’ї Р. за договором житлового найму одну з кімнат строком на п’ять років. Згідно умов договору члени сім’ї Р. не мають права грати на музичних інструментах, користуватися транзистором і магнітофоном, поки вони проживають в будинку О., але через 2 роки, коли сину Р. виповнилось 6 років, спеціалісти виявили в нього музичні здібності, батьки придбали фортепіано і записали його до музичної школи.

О. пред’явив позов до наймача про розірвання договору житлового найму на підставі того, що останній порушив умови договору.

Визначте коло суспільних правовідносин. Яке рішення повинен винести суд?