Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Організ.самост.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
395.26 Кб
Скачать

Тема 3: „Визвольний рух в Україні 90х- років XVI ст. - xviIст ”

План

1.Опришки.

2. Іван Підкова, К. Косинський, С. Наливайко.

3. Солоницька трагедія.

Література: Бойко О. Д. "Історія України".К.:2003 стор. 137-144

Методичні вказівки: Зверніть увагу на те, що після прийняття в 1588 р. третього литовського статуту, селяни перетворилися в безправних кріпаків, що сприяло першим козацьким повстанням. З’ясуйте причини, хід та підсумки повстань.

Дати, словник: 1591-1593- повстання (К. Косинський),

1594-1596 рр. (С. Наливайко).

1. Напередодні повстань.

Наприкінці XVI ст. відбуваються козацькі повстання проти посилення феодального, національно-релігійного гніту. Після прийняття в 1588 р. третього Литовського статуту селяни пере­творилися в безправних кріпаків, володіння польських магнатів збільшилися за рахунок зага­рбання нових земель. Польсько-католицьке населення користувалося різними пільгами в промислах, торгівлі тощо. Втеча до Січі не рятувала від феодального гніту, тому що поза Січчю залишалися козацькі сім'ї, які страждали від утисків феодалів. Феодали за підтримки уряду захоплювали все нові і нові землі, не зупиняючись перед загар­банням земель, які належали козакам.

!690-1692 р відбулося велике антифеодальне повстання в Галичіні та північній Буковині під проводом Мухи. Десятитисячному війську вдалося захопити Снятин,Коломию,Галич. Але виступи були переважно стихійні ,локальні та розрізнені ,через що зазнали поразки.

Новою формою антифеодальної боротьби були опришки,перша згадка про них з’являється у 1629 році. Рух охопив гірські райони Східної Галичини, Південної Буковини та Закарпаття. Для боротьби з ним феодали Польщі та Молдови уклали угоду 1647 р. Проте рух ширився та охопив Прикарпаття та Поділля.

2. І. Підкова, к. Косинський, с. Наливайко.

Одним із перших було повстання під приводом Івана Підкови, яке в силу слабкої організованості було приречене на поразку. Козацтво, підтримуване селянами і міською біднотою, рішуче встало на захист своїх прав. Два могутніх повстання були відповіддю козаків на несправедливу політику уряду.

ПОВСТАННЯ ПІД ПРОВОДОМ КРИШТОФА КОСИНСЬКОГО

Причини повстання

  • Невдоволення селян, козаків посиленням влади феодалів .Національний та релігійний гніт

Хід повстання

1591-1592рр. Зібравши військо, захопили Білу Церкву, Трипілля, Переяслав, багато сіл. Повстання почалося на Волині і Братславщині.

Підсумки повстання

1593р. Повсталі понесли втрати, відступили до Запорозької Січі.Військо повсталих оточило Черкаси, Київ, але було розбито польськими військами.К. Косинський був убитий під час переговорів; повсталі козаки нічого не домоглися.

повстання ПІД проводом северина наливайка (1594-1596 pp.)

Причини повстання

Невдоволення селян, козаків посилення влади феодалів.Національний, релігійний гніт.

Хід повстання

1594р. Повсталі захопили Брацлав, Луцьк, підняли повстання на Волині.

1592-1595рр.Повсталі захопили Луцьк, Бобруйськ, Могильов, багато сіл; підняли повстання на Київщині.

1596р.У битві з каральним польським військом (поблизу Білої Церкви) повсталі потерпіли поразку, відступили. Були оточені біля Лубен, розбиті.

Підсумки повстання

1597р. Частина війська повсталих загинула в оточенні. Северин Наливайко після жорстоких катувань був страчений у Варшаві.

Северин Наливайко - виходець з родини простого ремісника. До повстання брав участь у походах проти турків і татар, ви­явивши мужність і сміливість.

Повстання кінця XVI ст. були тяжким випробуванням для польського уряду. Незважаючи на те, що урядові війська придушили повстання, панівний клас вважав, що потрібні жорсткіші заходи для попередження повстань. Польський сейм почав розробляти закони, які сприятимуть вирі­шенню цієї проблеми. Посилився контроль над Запорозькою Січчю.

Після капітуляції повстанців на р. Солониця Наливайко потрапив у полон. Його закували в кайдани й повезли до Варшави. У 1597р. Наливайку відрубали голову, а потім четвертували.

Тести

1. Козацьке повстання під проводом Криштофа Косинського тривало протягом:

А) 1591 р. - 1593 р. Б) 1595 р. - 1596 р. В) 1637 р. - 1638 р.

3. Війська С.Наливайка було оточене армією:

А) Жолковського; Б) Чаплинського; В) Яном Казимиром.

4. Солоницька трагедія це:

А) розгром повстанців; Б) страта Наливайка;

В) напад турецько-татарських загонів.

5. Основні причини повстаннь:

А) дискримінація українських ремісників;

Б) феодальне пригнічення; В) релігійний гніт.

Відповіді: 1.a); 2.є); 3.a,б); 4.a); 5.a).