Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практичні роботи - 2012.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
548.35 Кб
Скачать

Київський національний торговельно-економічний університет

Кафедра інженерно-технічних дисциплін

Устаткування готельних та ресторанних комплексів

Методичні рекомендації до Практичних робіт

Київ 2012

Загальні правила

ВИКОНАННЯ практичних РОБІТ

Перед кожним практичним заняттям студент повинен опрацювати відповідний до теми заняття теоретичний матеріал, використовуючи конспекти лекцій, підручник, додаткову літературу, а також ознайомитись з описом практичної роботи, методикою її виконання, порядком обробки експериментальних даних. Готовність до виконання роботи перевіряється за контрольними питаннями, що включені до опису кожної лабораторної роботи.

У лабораторії перед виконанням експериментальної частини студенти вивчають основні вузли та механізми машини, знайомляться з її будовою, правилами експлуатації, уточнюють марку, основні показники, що характеризують машину чи механізм, вивчають контрольно-вимірювальну апаратуру, розташування пуско-регулюючої арматури.

Результати експериментів заносяться в журнал спостережень. Звіт за практичною роботою складається в обсязі вимог, приведених в методиці практичної роботи, і повинен містити назву, мету, таблицю з вихідними та розрахунковими показниками, розрахунки показників, висновки щодо роботи.

Підготовлений звіт захищається перед викладачем, при позитивній оцінці робота зараховується, і студент допускається до виконання наступної практичної роботи.

ПРАКТИЧНА РОБОТА № 1

КАРТОПЛЕОБЧИЩУВАЛЬНІ МАШИНИ

ПЕРІОДИЧНОЇ ДІЇ

Мета роботи:

1. Ознайомитися з будовою, принципом дії та правилами експлуатації картоплеобчищувальної машини періо­дичної дії.

2. Отримати навички з експериментального визначення продуктивності, споживаної потужності та інших техніко-економічних показників.

МЕТОДИКА ВИКОНАННЯ РОБОТИ

Вивчення картоплеобчищувальної машини РL100 починають з її огляду, ознайомлення з конструктивними особливостями. При цьому основну увагу приділяють вивченню найменувань, призначенню та принципу дії окремих вузлів та механізмів, правилам експлуатації та техніці безпеки.

Для визначення експлуатаційних показників роботи картоплеобчищувальної машини періодичної дії типу РL100, машина підключена до електромережі через ватметр та системи холодного водопостачання через вентиль, що регулює подачу води. За допомогою ватметра вимірюють потужність, що споживає машина під час роботи та на холостому ходу.

Технічна характеристика машини РL 100

Кількість завантажуваного продукту, кг……..

4

Продуктивність, кг/год………………………...

120

Потужність двигуна, кВт………………………

0,44

Частота обертання двигуна, об/хв…………….

1200

Частота обертання робочого органу, об/хв…..

300

Для визначення основних розрахункових характеристик картоплеобчищувальної машини вимірюють окремо діаметри робочої камери та висоту циліндричної частини робочої камери.

Після вивчення конструкції машини та вимірювання лінійних розмірів приступають до експериментального визначення експлуатаційних характеристик. Докладно вивчають експериментальний стенд, розташування органів керування та контрольно-вимірювальних приладів, спосіб регулювання подачі води в машину (рис. 1).

Готують машину до роботи. Проводять зовнішній огляд, перевіряють щільність прилягання дверцят розвантажувального люка, з дозволу викладача включають машину на холостому ходу, пересвідчуються в її працездатності та вимірюють потужність, що споживається на холостому ходу. Частоту обертання робочого органу вимірюють за допомогою тахометра.

Підготовлену до експерименту картоплю калібрують і миють. Обробка в машині некаліброваної і непромитої картоплі уповільнює процес очистки, веде до підвищення відсотку відходів і швидкому зношуванню абразивного матеріалу.

Включають машину, відкривають вентиль для подачі води і завантажують відважену порцію картоплі, визначаючи по секундоміру тривалість завантаження і очищення картоплі, вимірюють потужність, що споживається під час роботи машини.

Після завершення процесу очищення закривають водопровідний вентиль, відкривають вивантажувальний отвір і, не зупиняючи машину, вивантажують обчищену картоплю і підставлену тару, зафіксувавши тривалість вивантаження, виключають машину.

16

18

17

15

10

9

14

8

11

5

13

7

Р

12

ис. 1. Машина для очищення овочів періодичної дії PL 100

1 – основа; 2 - крильчатка; 3 - електродвигун; 4 – малий шків; 5 – великий шків; 6 - багатошаровий пас; 7 – корпус; 8 – робоча камера; 9 – алюмінієвий диск; 10 – диск з абразивним покриттям; 11 – вивантажувальний отвір; 12 – гумова прокладка дверцят; 13 –дверцята розвантажувального отвору; 14 -ручка; 15 – завантажувальний отвір; 16 –кришка завантажувального отвору; 17 - кран для подання води; 18 – шланг для води;

Очищену картоплю зважують, підраховують кількість повністю обчищених картоплин та їх загальну кількість, що проходили обчищення.

Після санітарної обробки машини приступають до розрахунків та оформлення звіту щодо роботи.