Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практичні роботи - 2012.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
548.35 Кб
Скачать

Ваги електронні торгові ве-15т

ВЕ -15Т - електронні торгові ваги середнього класу точності. Високі технічні й експлуатаційні характеристики забезпечує вагам вбудований мікропроцесор зі спеціально розробленими програмами. Ці ваги дозволяють зважувати товар масою до 15 кг; визначати вартість товару до 9999,99 гривень (шість знаків); запам'ятовувати вартість для 7 видів товарів; компенсувати масу тари до 6 кг; визначати вартість штучних товарів; визначати сукупну вартість товарів; вираховувати здачу; працювати з касовими апаратами.

Технічна характеристика ваг ВЕ-15Т

Кількість відображених десятинних знаків:

індикатор МАССА......................................................................5

індикатор ЦЕНА.........................................................................6

індикатор СТОИМОСТЬ............................................................6

Межі зважування:

найбільша межа зважування, кг.............................................15

найменша межа зважування, г................................................40

Найбільша межа компенсації маси тари, кг.............................6

Допустима похибка, г:

під час навантаження на ваги від 0,04 кг до 4 кг - ± 2

під час навантаження на ваги від 4 до 6 кг - ± 4

під час навантаження на ваги від 6 кг до 10 кг - ± 5

під час навантаження на ваги від 10 кг до 15 кг - ± 10

Час вимірювання з вирахуванням вартості товару, с..............2

Споживча потужність, Вт.........................................................15

Габаритні розміри, мм:

довжина....................................................................................365

ширина......................................................................................357

висота......................................................................................505

Розмір платформи, мм...........................................................340x260

Підготовка вагів до роботи

1. Встановити ваги на робочому місці регулюючими ніжками та рівнем.

2. Включити сітьовий вимикач. При цьому ваги мусять увійти в режим тестування на всіх індикаторах. Через 10-15 секунд на індикаторах з'являться нулі. З цього моменту ваги знаходяться в робочому режимі.

Будова і робота ваг. Ваги складаються з пристрою, що зважує та пристрою індикації.

До пристрою, що зважує, входять: платформа з огородженням, корпус, мережний вимикач, вихідне рознімання інтерфейсу, ніжки для регулювання рівня вагів, ампула рівня, розетка для підключення пристрою індикації.

У пристрій індикації входять: клавіатура, конструктивно однаково виконані табло покупця і продавця, що включають у себе індикатори "МАСА", "ЦІНА", "ВАРТІСТЬ".

Клавіатура розділена на основну (знаходиться під індикатором "ВАРТІСТЬ") і додаткову (під індикатором "ЦІНА").

Клавіатура та індикатори ваг ВЕ -15Т показані на рис 3.

1. Індикатор "МАСА" показує масу чи кількість штучного товару або здачу.

2.Індикатор "ЦІНА " - ціну чи суму, отриману від покупця.

3. Індикатор "ВАРТІСТЬ" - вартість товару.

4. Індикатор "ПАМ'ЯТЬ ВАРТОСТІ" розташований у першому розряді індикатора "ВАРТІСТЬ," у вигляді точки. Починає блимати при натисканні клавіші "ПЛЮС", що означає ВВЕДЕННЯ інформації з індикатора "ВАРТІСТЬ" у реєстр пам'яті.

5. Клавіша "М". Режим пам'яті використовується для входу в режим запам'ятовування ціни однієї із семи комірок пам'яті.

6. Клавіші "ПАМ’ЯТІ" від 1 до 7 використовуються для ВВЕДЕННЯ в комірку пам'яті і виведення на індикатор ціни товару.

7. Клавіші "ВВЕДЕННЯ" - для ВВЕДЕННЯ ціни, кількості штучного товару, суми, отриманої від покупця. Клавіша "ПОДВІЙНИЙ НУЛЬ" - для ВВЕДЕННЯ двох нулів одночасно, що прискорює набір числових значень.

8. Клавіша "СКИДАННЯ" - для скидання показань на індикаторах "ЦІНА" і "ВАРТІСТЬ".

9. Клавіша "ШТУКИ" - для входу в режим обчислення вартості штучного товару.

10. Клавіша "СУМА" - для підведення підсумку й одночасно для входу в режим обчислення здачі.

11. Клавіша "ПЛЮС" - для додавання вартості покупок і одночасно ВВЕДЕННЯ цієї вартості в регістр пам'яті.

12. Клавіша "ТАРА" - для компенсації маси тари і скидання показань на індикаторі "МАСА ".

Робота з вагами

Програмування (запам'ятовування) цін. Вводити ціну за товар можна не тільки за допомогою клавіш "ВВЕДЕННЯ", але й клавіш "ПАМ’ЯТІ". Такий режим зручний для запам'ятовування цін, що використовуються найбільш часто. Для цього перед початком роботи чи при зміні цін на товари необхідно ввести в комірки пам'яті (з 1 по 7) потрібні ціни.

Приклад. Користуючись клавішами "ВВЕДЕННЯ", набрати ціну 8.50, натиснути клавішу "М", потім цифру 1 на додатковій клавіатурі: ціна запрограмована. Натиснути клавішу "С" і повторити програмування. Користуючись клавішами "ВВЕДЕННЯ", набрати ціну 4.90, після цього натиснути клавішу "М", а потім цифру 2 на додатковій клавіатурі; клавішею "СКИДАННЯ" скинути показання на індикаторі і знову повторити дії для того, щоб запрограмувати всі клавіші від 1 до 7.

Для виведення на індикатор необхідної ціни достатньо натис­нути на клавіші "ПАМ’ЯТЬ" від 1 до 7. У даному випадку клавіша 1 - 8 грн. 50 коп., а друга комірка буде мати ціну 4 грн. 90 коп.

Введена інформація зберігається в пам'яті навіть при вимкне­ному живленні. Кількість перезапису цін у пам'ять не обмежена.

Визначення вартості товару, що зважується. Покласти товар на платформу; користуючись клавішами "ВВЕДЕННЯ" чи однією із клавіш "ПАМ’ЯТІ", набрати ціну товару; на індикаторі "ВАРТІСТЬ" висвітиться вартість товару; якщо маса товару більше за 15 кг, на індикаторі "МАСА " висвітиться буква "Н".

Визначення вартості штучного товару. Користуючись клавішами "ВВЕДЕННЯ" чи однією з клавіш "ПАМ’ЯТІ", набрати ціну штучного товару; натиснути клавішу "ШТУКИ" (X); користуючись клавішами "ВВЕДЕННЯ", набрати кількість штучного товару. На інди­каторі "МАСА" висвітиться введена кількість товару. На індикаторі "ВАРТІСТЬ " - добуток ціни на кількість.

Приклад. 9.10 (ціна 1 шт.) набрати на основній клавіатурі, натиснути клавішу "Х" (на додатковій клавіатурі), потім 5 (кількість). На індикаторі "ВАРТІСТЬ"висвітиться 45.60 - вартість штучного товару.

Визначення вартості товару, що зважується, з використанням тари. Встановити тару на платформі. Індикатор "МАСА" покаже масу тари; натиснути клавішу "ТАРА". Індикатор "МАСА" онулиться. Товар покласти у тару; користуючись клавішами "ВВЕДЕННЯ" чи однією з клавіш "ПАМ’ЯТЬ", набрати ціну товару. На індикаторі "ВАРТІСТЬ" висвітиться сума товару. При знятті тари з платформи на індикаторі "МАСА" з'явиться значення маси тари зі знаком "мінус" (для онулення індикатора "МАСА"натиснути на клавішу "ТАРА").

Визначення загальної вартості декількох товарів, що зважуються. Спочатку переконайтеся у тому, що всі індикатори онулені. Якщо це не так, потрібно скинути показання індикатора "МАСА" клавішею "ТАРА"; індикаторів "ЦІНА" і "ВАРТІСТЬ" - клавішею "СКИДАННЯ". Користуючись клавішами "ВВЕДЕННЯ" чи однією з клавіш пам'яті, набрати ціну товару, покласти товар на платформу. На індикаторі "ВАРТІСТЬ" з'явиться вартість товару. Натиснути клавішу "ПЛЮС" для ВВЕДЕННЯ вартості товару в регістр пам'яті. При цьому в кінці суми заблимає точка індикатора "ПАМ'ЯТЬ ВАРТОСТІ". Натиснути клавішу "СКИДАННЯ", внаслідок чого індикатори "ЦІНА" і "ВАРТІСТЬ" онуляться. Зняти товар з платформи і покласти наступний; користуючись клавішами "ВВЕДЕННЯ" чи однією із клавіш "ПАМ’ЯТІ", набрати ціну наступного товару, на індикаторі "ВАРТІСТЬ" висвітиться його вартість. Натиснути клавішу "ПЛЮС" для додавання вартості попереднього товару до вартості товару, що лежить на вагах. На індикаторі "ВАРТІСТЬ" висвітиться сума. Натиснути клавішу "сума" дня підведення підсумку.

Після цього згаснуть показання на індикаторах "МАСА" і "ЦІНА", на індикаторі "ВАРТІСТЬ" залишиться вартість усієї покупки, згасне індикатор "ПАМ'ЯТЬ ВАРТОСТІ".

Обчислення здачі. Цей режим використовується для обчислення здачі із суми, отриманої від покупця. На індикаторі "ВАРТІСТЬ" висвічується вартість усієї покупки. Користуючись клавішами "ВВЕДЕННЯ", набрати значення суми, отриманої від покупця. Вона висвітиться на індикаторі "ЦІНА". Значення здачі висвітиться на індикаторі "МАСА". Клавішею "СКИДАННЯ" скинути показання на індикаторах.

Примітка: якщо товар не зняли з платформи, то на індикаторі "МАСА" залишиться показання маси цього товару.

Визначення сумарної вартості штучних товарів за рішою ціною. Перед обслуговуванням покупця переконатися у тому, що всі індикатори онулені. Якщо це не так, слід скинути показання: індикатора "МАСА" клавішею "ТАРА"; індикаторів "ЦІНА" і "ВАРТІСТЬ" - клаві­шею "СКИДАННЯ" (користуючись клавішами "ВВЕДЕННЯ" чи однією з клавіш "ПАМ’ЯТЬ", набрати ціну товару). Натиснути клавішу "ШТУКИ" (X); клавішами "ВВЕДЕННЯ" набрати кількість штучного товару; натиснути клавішу "ПЛЮС" (+) для ВВЕДЕННЯ вартості товару в регістр пам'яті. При цьому заблимає індикатор "ПАМ'ЯТЬ ВАРТОСТІ". Натис­нути клавішу "СКИДАННЯ", внаслідок цього індикатори "МАСА", "ЦІНА" і "ВАРТІСТЬ" онуляться. Клавішами "ВВЕДЕННЯ" чи однією з клавіш "ПАМ’ЯТЬ" набрати ціну наступного товару. Натиснути клавішу "ШТУКИ" (X); клавішами "ВВЕДЕННЯ" набрати кількість наступного штучного товару. На індикаторі "МАСА" висвітиться введена кількість штучного товару. На індикаторі "ВАРТІСТЬ" - вартість штучного товару. Натиснути клавішу "ПЛЮС" для додавання вартості попереднього товару до вартості останнього. На індикаторі "ВАРТІСТЬ" висвітиться загальна вартість; натиснути клавішу "сума" (Е) для підведення підсумку. Показання на індикаторах "МАСА" і "ЦІНА" згаснуть. На індикаторі "ВАРТІСТЬ" залишиться вартість усієї покупки, а індикатор "ПАМ'ЯТЬ ВАРТОСТІ" згасне. Якщо необхідно обчислити здачу, користуючиськлавішами "ВВЕДЕННЯ", для цього набирають значення суми, отриманої від покупця (вона висвітиться на індикаторі "ЦІНА"). Значення здачі висвітиться на індикаторі "МАСА"', клавішею "СКИДАННЯ" скинути показання на індикаторах.

Визначення загальної вартості штучних товарів і товарів, що зважуються. Перед зважуванням переконайтеся, що всі індикатори онулені. Інакше слід скинути показання індикатора "МАСА" клавішею "ТАРА"; індикаторів "ЦІНА" і "ВАРТІСТЬ" -клавішею "СКИДАННЯ".

Приклад. Необхідно визначити вартість:

- товару "А " за ціною 8 грн 00 коп. за 1 кг;

- товару "В" за ціною 2 грн 00 коп. за 1 шт. (ціна введена в пам'ять клавішею "І") у кількості 4 шт.;

- товару "С" за ціною 5 грн 00 коп. за 1 кг (клавіша "2'1), що зважується в тарі масою 100 кг;

- товару "Д" за ціною 2 грн 00 коп. за 1 шт. (клавіша "З") кількістю 3 шт.

Видати здачу за умови одержання від покупця 50 грн.

Порядок дії. Набрати ціну товару "А ", користуючись клавішами "ВВЕДЕННЯ" (8.00), покласти товар "А" на платформу; натиснути клавішу "ПЛЮС" (+); зняти товар "А" із платформи; ввести ціну товару "В" за допомогою клавіші чарунки пам'яті "/" (2.00) натиснути клавішу "ШТУКИ" (X); ввести кількість товару "В" (4 шт.), користуючись клавішею "ВВЕДЕННЯ" "4"; натиснути клавішу "ПЛЮС" (+); натиснути клавішу "СКИДАННЯ"; ввести ціну товару "С" (5.00), користуючись клавішею комірки пам'яті "2"; встановити тару на платформу; натиснути клавішу "ТАРА"; покласти товар "С" у тару; натиснути клавішу "ПЛЮС" (+); зняти тару з товаром "С " із платформи; натиснути клавішу "ТАРА"; ввести ціну товару "Д" (2.00), користуючись клавішею комірки пам'яті "З"; натиснути клавішу "ШТУКИ" (X); ввести кількість товару "Д"(3 шт.), клавішею "ВВЕДЕННЯ" "З"; натиснути клавішу "ПЛЮС"; натиснути клавішу "сума" (Е); ввести суму, отриману від покупця (50.00), клавішами "ВВЕДЕННЯ"; видати здачу покупцю в сумі, зазначеній на індикаторі "МАСА"; натиснути клавішу "СКИДАННЯ"; ваги готові до обслуговування наступного покупця.

Увага! Щоразу перед зважуванням переконайтеся, що індикатори онулені, а індикатор "ПАМ'ЯТЬ ВАРТОСТІ"'не блимає.

Незалежно від показань індикатора "ВАРТІСТЬ" блимання індикатора "ПАМ'ЯТЬ ВАРТОСТІ" означає, що в реєстрі пам'яті знаходиться інформація про останнє обчислення.

Перед зважуванням необхідно завжди онулювати реєстр пам'яті (вимкнути індикатор "ПАМ'ЯТЬ ВАРТОСТІ"), натиснувши клавішу "сума", а потім клавішу "СКИДАННЯ".