Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практичні роботи - 2012.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
548.35 Кб
Скачать

Функції клавіш

1. Функціональні клавіші

1-8

– клавіші прямого доступу до перших 8-и АРТИКУЛІВ або АРТИКУЛЬНИХ ГРУП (Г1–Г8).

При натискуванні на ці клавіші на рахунок клієнта запи­сується маркований артикул (АРТИКУЛЬНА ГРУПА) або партія (ВІДДІЛ, ГРУПА ТОВАРІВ та ПОДАТКОВА ГРУПА, до яких належить цей артикул). Число, яке ввели до натискання на одну із цих клавіш визначається як ціна АРТИКУЛЬНОЇ ГРУПИ. Ціна може бути введена тільки для АРТИКУЛЬНОЇ ГРУПИ . Якщо ціна не вводиться, то за основу береться запрограмована ціна. Продаж артикула з нульовою ціною не може бути здійснений. У такому разі на індикаторі з’явиться символ – С.

КОД

– показує, що введене число є КОДОМ АРТИКУЛА або АРТИКУЛЬНОЇ ГРУПИ. Клавіша призначена для додавання даного артикула до рахунка клієнта.

При введенні коду десяткова точка на індикаторі ігнорується, а записане число приймається як ціле.

Якщо попередньо запрограмована ціна АРТИКУЛА дорівнює 0, то дана операція не може бути здійснена, а на індикаторі з’явиться символ – С.

ЦІНА

– показує, що введене значення є ціною. Десяткова точка враховується. Ця клавіша використовується для введення цін АРТИКУЛЬНИХ ГРУП під номерами більше 8-и. Вико­ристовується така послідовність:

а) введіть число, яке позначає ціну;

б) натисніть на клавішу ЦІНА ;

в) введіть КОД АРТИКУЛЬНОЇ ГРУПИ;

г) натисніть на клавішу КОД .

Х

– показують, що введене значення – КІЛЬКІСТЬ.

Десяткова точка враховується.

#

 використовується для зазначення НОМЕРА ВІДДІЛУ на початку чека, якщо каса запрограмована для обслугову­вання декількох відділів;

 використовується для зазначення НОМЕРА СТОЛУ, якщо каса запрограмована як ресторанна;

 використовується, коли номер відділу, номер групи това­рів або номер податкової групи запрограмований із значенням 0 (невизначене значення). Якщо будь яке із цих полів для маркованого АРТИКУЛА або АРТИКУЛЬНОЇ ГРУПИ – 0, на індикаторі з’явиться повідомлення про те, що оператор повинен ввести число і натиснути на клавішу # . Десяткова точка на індикаторі ігнорується.

Відповідне повідомлення про номер:

1–9

– відділу;

1–99

– групи товарів;

А–3

– податкової групи;

1–199

– столу.

АН

– при натисканні на цю клавішу відразу після маркування АРТИКУЛА відбувається відміна продажу. Для відміни проданого АРТИКУЛА в рамках незавершеного чека натискають клавіші С та АН . Потім ще раз вводять інформацію, яка повинна бути анульована. Ця операція заборонена, тому що може призвести до видачі чека з від’ємною сумою рахунку.

С

 відміняє введення значення до натискання на функціональну клавішу;

 відміняє розпочату операцію при помилковому натискуванні на функціональну клавішу. У разі помилки на індикаторі з’являється символ – С;

 відміняє розпочату операцію, яка викликана натиску­ванням функціональної клавіші, якщо ця операція не привела до накопичення.

ПС

– при натискуванні на цю клавішу на індикаторі з’являється ПРОМІЖНА сума (ПІДСУМОК), тобто сума маркованих до даного моменту продажів одному клієнту;

ОПЛАТА

 завершує вирахування загальної суми, при цьому мар­куючи оплату готівкою.

Якщо до натискання на цю клавішу була введена сума, яку дав клієнт, на чеку друкуються сума і нарахована ЗДАЧА. Касовий апарат може бути запрограмований таким чином, що введення суми, яку дав клієнт до натискання на клавішу ПС є обов’язковим .

 відкриває скриньку для грошей.

ЧЕК

КРЕДИТ

– клавіші використовуються для оплати за допомогою картки. Введення суми, яку дав клієнт, є обов’язковим.

При відповідному програмуванні для цих двох видів оплати може бути задана операція без нарахування здачі клієнту готівкою. При цьому ціла сума у звіт касира. Можлива комбінована оплата. При цьому касир вводить в касу частину необхідної суми і натискує на клавішу, що визначає вид оплати. Друкується введена сума і вид оплати, а на індикаторі вказується залишок суми, яку має сплатити клієнт. Цей залишок може бути оплачений іншим видом платежу.

ВН

 СЛУЖБОВЕ ВВЕДЕННЯ суми;

 ДРУКУВАННЯ КОПІЙ ЧЕКІВ (торгова каса);

 ОФОРМЛЕННЯ ЗАМОВЛЕННЯ КЛІЄНТІВ (ресторан­на каса).

СЛУЖБОВЕ ВЕДЕННЯ суми можливе тільки на початку чека і здійснюється шляхом введення суми та натискання на клавішу ВН .

ДРУКУВАННЯ КОПІЙ торговою касою можливе при натисканні на клавішу ВН відразу після оформлення чека. Кількість копій, яка може бути надрукована з будь-якого звичайного чека, програмується попередньо. Друкування припиняється на місці відривання чека. При натисканні на довільну клавішу друкування копій продовжується.

ОФОРМЛЕННЯ ЗАМОВЛЕНЬ ресторанною касою здійснюється при натисканні на клавішу ВН без поперед­нього введення числа.

ВД

* СЛУЖБОВЕ ВИВЕДЕННЯ суми;

* ВИХІД із режиму РЕЄСТРАЦІЯ.

Службове виведення суми відбувається шляхом введення суми і натискання на клавішу ВД , але тільки на початку чека.

ВИХІД із режиму реєстрації за допомогою клавіші ВД відбувається в тому випадку, коли:

  • дозволено вихід із режиму реєстрації за допомогою клавіші;

  • на початку чека, якщо перед натисканням на цю клавішу не було введене число.

% + – додавання ПРОЦЕНТНОЇ НАДБАВКИ до загальної або проміжної суми покупок клієнта (після натискання на клавішу ПС );

% – вирахування процентної знижки від суми останньої покупки клієнта (після натискання на клавішу ПС ) або проміжної суми покупок клієнта.

Якщо перед натисканням на клавіші % + і % - не вводиться потрібне число, то операція відбувається на основі запрограмованого значення.